July 27, 2010

Nisfu Syaaban menurut Ustaz Rahim

Menjadi kelaziman bagi sebahagian penduduk Malaysia dan nusantara sekitarnya melakukan ibadat khusus pada malam tersebut.Antaranya membaca surah Yasin secara beramai-ramai sebanyak 3x.Surau dan Masjid pasti akan dilimpahi jamaah pada malam tersebut.Sekali sekala nampak meriah juga.Tapi kalau setiap malam berduyun-duyun jamaah yang datang…alangkah meriahnya!!!!

Malangnya, timbul persoalan mengapa umat Islam hanya melangkah kaki ke masjid dan surau pada malam Nisfu Syaaban saja, tidak pada hari lain dalam bulan lain. Perlu ditegaskan, setiap bulan Hijrah memiliki keistimewaan dan kelebihan masing-masing dan bagi Muslim bertaqwa akan sentiasa berusaha merebut dan meraih keistimewaan yang Allah sediakan pada bulan itu.
Muslim sejati tidak akan memilih bulan tertentu untuk beribadat kepada Allah. Dia akan sentiasa beristiqamah dan beriltizam menjunjung segala titah dan perintah Allah pada setiap masa dan keadaan sehinggalah dia menghadap Allah nanti.

Hadis yang boleh dipegang dalam masalah Nisfu Syaaban ialah:
“Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hamba-Nya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci).” [Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain].

Jadi..marilah kita mengambil kesempatan khususnya pada malam tersebut untuk membanyakkan amalan.Bertahajjud,membaca Al Quran,berzikir,memberi sedekah dan sebagainya.Sebenarnya kita digalakkan berdoa apa sahaja pada perkara-perkara yang baik pada malam tersebut.

Adapun amalan membaca Yasin sebanyak 3x pada malam tersebut sebenarnya adalah TIDAK WARID ( tiada sandaran  ) dari Al Quran dan Hadis Nabi SAW.Namun…tidak salah kita nak membaca Yasin pada malam tersebut.Yang salahnya ialah kefahaman sebahagian orang melayu yang meletakkan kepercayaan bahawa MESTI BACA YASIN 3x.Itulah yang salah.
Adalah lebih baik kita membaca Yasin 1x secara bertenang-tenang beserta dengan kuliah ” APA ITU NISFU SYA’BAN “…Rasanya itu lebih baik daripada membaca Yasin 3x dalam keadaan kelam kabut dan tunggang langgang,melanggar segala hukum tajwid dan berkejar-kejar antara makmum dan imam.

Alhamdullillah, family afi tau pasal ni. Tapi ayh ngah, selaku imam malam ni still buat bacaan Yaasin untuk kesejahteraan kitorang sekeluarga. Actually setiap minggu semua orang akan try berkumpul kat rumah tok ntuk bacaan Yaasin and solat jemaah, kekadang kat rumah afi, and kekadang kat rumah ayh ngah, kekadang Cik ja yang lead. Beliau akan masak banyakbanyak and kitorang satu family makan. Tapi memandangkan semua orang sebuk and ada hal masingmasing,so bukan semua yang take part for each meeting. Tapi takpe, rindu berjemaah satu keluarga da terubat malam ni. Oh, thank you Allah!

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥