July 21, 2010

Terkilan

Hari ni first day amali.
Actually afi punya cikgu nama dia Kak Zam tapi tup tup bila da sampai kat skolah memandu tu, beliau takde. So untuk tidak membuang masa suami beliau yang afi sniri pon xtau nak panggil apa cakap he'll be replacing her. Adess. Afi hantar isyarat s.o.s kat mama before masuk dalam kereta but she couldnt do anything. Waktu tu rasa awkward yang amat sangat teramat. Huuuhhh. After all everything seems to be ok. Belum ada lagi makhluk Allah yang menemui ajal waktu afi bawak kereta pusing pusing lap kat skolah tuh. huuuu.

Hmm before pegi SKOLAH (tetibe trasa muda remaja kembali,oh!) mama paksa afi breakfast dulu. At first sangatla taknak makan nasik minyak pepagi but then I had no choice. Waktu kat kedai tu afi tenampak sorang budak yang familiar. Dahi da bekerutkerut mengalahkan Tok Nik fikir sapa budak tu. Mama cakap afi pernah marah budak tuh sebab dia curi duit kat masjid. Then barulaa keluar bunyi yang Prof Khin suka "ooooo". No wonder rasa cam pernah nampak beliau.

Sebenarnya dan sebenar benarnya afi sesangat kesian kat budak tuh. If I'm not mistaken he have 3 siblings, semua lakilaki and all of them da tak bersekolah. Harihari melepak kat tempattempat awam then tidur kat masjid. Parents dorang drug addicts and I am well informed that they abandoned them. Kalau boleh afi nak sesangat cakap ngan budak tu, tanya dia pasal hidup dia and well maybe sort of tolong dia. Keadaan dia agak menyedihkan I felt like crying. Waktu tuh afi terfikir, mama siap paksa afi makan tapi budak tuh terpaksa cari duit and curi duit ntuk makan. Oh sangat kesian okey. I tried to talk to him tapi budak tu macam takuttakut and then terus belarilari sambil pandang afi dengan pandangan yang..hmm..how do I describe it? Mata dia macam cakap "stay away from me, I dont need your help" Lebih kurangla.

Haih. Kesian kan? Masalah betul la kat tempat afi ni. Kat sini takde rumah anak yatim or shelters yang boleh bela nasib bebudak yang tak bernasib baik macam dorang. It must be hard struggling to keep on surviving. Lgilagi budakbudak yang tengah membesar macam dorang. Waktu budakbudak normal lain sibuk sepaksepak bola dorang terpaksa sepaksepak tabung masjid. Waktu budakbudak lain pegi skolah dorang mainmain kat tepi pagar sekolah. Waktu budakbudak lain bebelanja waktu rehat, dorang terpaksa mintak duit ngan strangers. So moral of the story, sila breakfast ye kawan kawan.

nota kaki: This is my 30th attempts downloading skype. Tak taula nape tapi asyik call off je. Arghh! Skype boikot afi ke ape??? 

4 comments:

  1. futun dear..gud luck taw!sile jangan repeat test keta cam saya ni..heee :D

    ReplyDelete
  2. Mcm xda kaitan pon dgn nasihat pergi breakfast?

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥