March 02, 2011

Kenapa Afifah?

I once asked my mom, "kenapa afifah?". Soalan tu ditanya sewaktu jiwa sedang sakit dan merana dengan kata kata kawan yang suka menyakat panggil saya Kak Pah, Cik Pah, Pipah, Pelepah, Pipe, Pipit dan macam macam nama pelik yang di derive dari afifah. Mama cakap "Afifah itu indah maksudnya sayang. YANG BERMARUAH". Afi diam. Indah ke nama bila orang panggil pelepah? 

Tapi sekarang saya faham. Walaupun sekadar nama, tapi nama itu doa. Mama mahu saya sentiasa didoakan agar menjadi yang bermaruah. Though most of my friends call me fatin or fatin or.... fatin but still when they read my full name, they mention Afifah dan sekaligus mendoakan saya menjadi seorang Afifah. 

Cuma kekadang ada certain people yang masih tak faham dan tak boleh menerima kenyataan bahawasanya nama sebenar saya adalah afifah. Do me a favour, don't manipulate my name anymore. Will you..? If you choose to call me afifah then call me AFIFAH instead of those names. Buat saya sedih. Thats not the name my parents gave me. Kalau suka, bagilah nama nama tu kat anak anak korang nanti, don't use them to address me because my name is afifah and call me afifah so that you pray that I will be an afifah. Sobs.

p/s: lalalala.

Ok tu je, assalamualaikum

6 comments:

  1. itu nickname. kalau tulis afifah karang de plak yang memendekkan nama itu. so tulis je nama terpendek yang sedap didengar

    ReplyDelete
  2. so saya tu pun nickname lah? keh3

    ReplyDelete
  3. saya setuju.kita panggil nama orang dengan nama mereka.kenapa nama kita harus dipermainkan.

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥