September 28, 2010

Tangan VS sudu

Dulu, waktu kecikkecik zaman kanak kanak riang saya selalu tanya soalan pelik pelik kat babah. 
So babah saya yang penyabar pon jawab lah soalan soalan saya dengan penuh kasih sayang. Ececeh. Iskk. Rindulah. Wuwuwuwuw.
Mimimo mouse

Ok kembali ke pangkal jalan. 
Korang slalu makan nasik pakai tangan ke pakai sudu? 
Babah saya sangat suka makan nasik ngan tangan kanan beliau so saya pon tanya la kat babah sebab musabab beliau membuat pilihan itu sedangkan sink adalah jauh. Susah nak cuci cuci plus takde sabun. Nanti tangan berbau. Herh saya yang bajet western haruslah menghamburkan banyak pertanyaan berunsur pengkondeman kepada beliau. So babah I yang cool pon jawablah

" Cuba kakak tengok tempat dorang cuci pinggan tu. Longkang dia kotor kan? Cuba tengok dalam longkang tu, ada tak sudu or garpu?"

So saya pon intaila kat dalam longkang tu and to my suprise, MEMANG ADA weh sudu garpu tersesat jatuh kat situ. Dengan pandangan yang agak geli geli bila pandang sudu, saya pon angguk tanda setuju.

"So do you get what I'm trying to say? Cuba fikir sudu yang kakak pakai tu pernah jatuh dalam longkang. Selera tak? Kalau tak jatuh dalam longkang sekalipun, cuba fikir sapa pernah pakai sudu tuh before kakak guna? Memanglah tuan kedai tuh dah basuh tapi, fikirlah.

 Allah ciptakan tangan kanan kita ni satu je. Kita sorang je boleh guna seoptimum yang mungkin tak payah share share segala, and kita sorang je yang tau bersih kotor tangan kita. So what do you think? Sudu or tangan kanan lagi bagus?"

Wajiblah saya cakap TANGAN KANAN lagi bagussss. 

But then babah menyelitkan sedikit peringatan, kalau makan makanan berkuah janganlah pulak makan ngan tangan satgi orang cakap hang insan luar alam. Eh macam penah dengar la pekataan luar alam tuh. Heheh. Peace no war. Babah cakap makanan berkuah perlukan sudu, so tawakkal jelah. wuhu.


Dan itulah dia hujah babah kepada saya yang membuatkan saya lebih mengurangkan penggunaan sudu selepas kejadian tu. Uh uh, and before guna sudu kat kedai kedai makan or restoren restoren, pastikan anda lap dulu sudu tuh ngan tissue bersih or whatever so that takdela tertelan kuman kuman bahaya. Or at least kalau tertelan sekalipun, anda tak terkilan sebab dah ada effort bersihkan sudu sebelum guna. Heheh.


p/s: thanks to rumate sebab tanya soalan tu kat saya semalam. At least dapatlah ingat balik apa yang babah penah ajar saya dulu. :)

Ok tu je, bai

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥