September 03, 2018

Doktor Sakit Puan

Sebab aku perempuan, dan pesakit aku semua nya perempuan. Women only. Exclusive kan? Macam tulah Allah jaga aku, with His own ways.

Heyy bukan senang aku nak cool je dengan tittle MO O&G ni. Makan dalam bertahun kot. Sobs. Dari student benci gila subjek O&G, sekarang amekau. Sobs lagi sekali.

Being in this department wasn't my choice. Family person macam aku ni akan minta dijauhi dari O&G sumpah tak tipu, tapi nak wat acanerr aku insan terpilih. Lepas kena campak kat sini memang jatuh terduduk, tergolek, terdampar. Sampai sekarang masih cuba buang dendam pada dia yang campak aku kat lubang gelap ni walaupun sebenarnya dah agak agak boleh terima hakikat. Kalau terserempak dengan dia mesti akan terngiang ngiang ayat "I resent you" fuhh dia punya dendam tak hengat. Tak pernah aku berdendam macam ni seuumur hidup. Now slowly tengah buang dendam sebab dah boleh terima kenyataan, KOT.

Kenapa aku tak suka/ separa benci pada O&G? Sebabnye tanggungjawab kau lagi besar, ada 2 NYAWA kau kena jaga. Bukan takat tu je, perasaan SUAMI, MAK AYAH, MAK AYAH MERTUA, ADIK BERADIK PESAKIT semua kau kena jaga. Pheww. 

Image result for mad family

Sebab banyak medicolegal. Sebab paling susah nak ikhlas. Sebab aku pon ada anak. Sebab kalau aku mengandung pastu jaga orang mengandung rasa macam tak nak mengandung. Sebab tooo demanding, toooo consuming, tooo tiring. Department lain mungkim sama, tapi dah aku taksuka kau terima jelah apa aku kata okeyy.

Bayangkan kau dah susah susah tolong orang beranakkan anak dia walaupun teran gaya berak pon takkan lepas, pastu patient tulis surat complain mengatakan doktor lambat bertindak sebab tu anak dia SAKIT JANTUNG. Atau malam malam kau oncall, kau dapat referral kes OSCC (ONE STOP CRISIS CENTRE ) ie Kes Rogol tapi sebenarnya dia rela kangkang kan pada boyfriend dia, kau bersusah payah tolong buat semua benda pastu kena panggil pergi mahkamah, sampai sana pendakwa tu tanya doktor ni dah berapa lama berkhidmat? Cukup pengalaman ke? =.= 

Atau kau attend kes suami pukul isteri mengandung nasib baik tak terberanak, pastu kena panggil court case, kau dah menunggu 2 jam, tetibe si isteri datang menangis kat polis "Puan, saye taknak suami saye masuk penjara". =.= Kau rasa?

Setakat hampir setahun aku kerja kat sini, sangat banyak drama aku tengok berbanding 2 tahun lebih kerja waktu Houseman dulu. Mungkin sebab tanggungjawab berbeza, atau mungkin sebab I see things differently now that I am a O&G MO (tangan kedada mata keatas). Yang paling penting, aku sekarang makin garang, makin ganas, makin kuat sebab asyik tarik vacuum. I'm a vacuum lady, sumpah tak tipu, tangan aku muscular bak ang!

Sekarang boss aka HOD tempat aku asyik usik bila nak amek paper, maksud lainnya bila nak further study amek O&G. Sekarang aku masih waras, takkan aku further study benda yang menyemakkan otak aku, tapi who knows, someday I might fall in love with the liquor, or the C sections yang dipersetujui addictive!

Image result for mad surgeon

January 04, 2018

Kulit yang dijahit

Kau ingat aku suka menjahit? Kalau aku suka sangat menjahit, baik aku jadi tukang jahit. Jahit baju, kain. At least baju kain tak jerit jerit aww adoi heheh. Bukan ape, aku ni jenis cepat kesian kat patient, so selalu macam eh tak sampai hati lah pastu bagi local banyak pastu bengkak. ciss. Lelaki sila shadap okey jangan nak buat buat tahu perasaan alat sulit kau terkoyak pastu kena jahit, kang aku koyakkan dan aku jahit betul betul kau rasakannnn, 😏

Pastu nak pesan,
Jangan ingat bila doktor yang jahit, kau selamat. Salah konsep pemikiran kau. Patutnya kau lagi konfiden kalau kakak kakak jururawat perbidanan yang dah keje berpuluh tahun tu jahit. Dorang ni banyak tips and tricks. Boleh jahit bagi sempit pastu suami sayang, boleh repair yang koyak buruk sampai nicely done so kemas I loike, dan sebagainya lebih selamat kalau aku berhenti disini, ini bukan blog 18SG.

Eh tapi aku kerja kat tempat rating 18PL bagai kot, acaner nak tapis tapis. Susahlah macam nii. Luls.

Still in love hate relationship with this shit.

December 02, 2017

Bahagia Orang Berbeza

Semorang ada bahagia masing masing. Ada yang bahagia ada duit banyak, ada yang bahagia ada rumah banyak and boleh sewakan kat orang, ada orang bahagia bila ada kereta besar, bini lawa, boleh travel keliling dunia.

Bahagia aku, bila boleh spend masa dengan anak anak. Ada yang kata perempuan kalau dah kerja tak betah duduk rumah jaga anak, tapi aku rasa aku berbeza. Memang lah kadang kadang bertukar jadi mak ko ijo bila anak buat perangai, tapi bila tak dapat jumpa, peluk, cium, dengar nafas waktu tidur, mandikan, basuh berak, berjaga tengah malam sebab tetiba mood dia nak main bola pukul 1 pagi, aku memang boleh jadi separuh gila.

Bila anak jauh, rasa diri macam depresi. Nak bangkit pon malas. Macam meroyan pon ada. Tetiba air mata menitik. Sejak ada anak, I've tasted it all. Perasaan tinggal anak lepas pantang, mak jagakan anak, hantar anak nursery, anak ikut nenek outstation, terpaksa pjj dengan anak. And aku boleh buat konklusi, my happiest moments of all is that when my children and my husband is around.

Perasaan macam lengkap lepas punch out tempat kerja, secara tak langsung punch in tugas hakiki harian iaitu, masak untuk anak, main dengan anak, jaga anak, basuh baju anak, lipat baju anak dan sebagainya.

Ada orang kata, anak bukan main character dalam sesebuah family. Well I agree. Tapi anak adalah main character untuk hidup aku, lepas suami la of course. Sebab most of the things that I do and sacrifice are for them. Semua untuk mereka. Semuanya sebab nak yang terbaik untuk mereka, nak tunjukkan contoh yang terbaik untuk mereka. Nak mereka saksikan sendiri, untuk dapat bahagia bukan mudah.

Aku harap apa yang aku korbankan sekarang, worth it. Aku harap air mata yang tumpah kerana jalan yang aku pilih ni, Allah ganti kan dengan kejayaan kejayaan anak anak aku dunia akhirat. Aku harap dengan usaha aku yang tak seberapa untuk ummah, boleh buka mata anak anak aku, tentang tujuan kewujudan manusia kat bumi.

Aku harap masa yang aku korbankan untuk anak anak aku, Allah gantikan dengan ilmu ilmu yang mereka tak kan dapat kalau duduk dengan aku. Banyak benda aku plan nak ajar anak anak, nak masak untuk anak anak, tapi sungguh, kalau aku cukup kaya untuk beli masa, I would.

Apa apa pon, aku harap suatu hari nanti hidup aku hari hari hanya ada bahagia. Ultimate goal. Aku harap apa yang dikorbankan sekarang, Allah kira dan pandang, dan seterusnya reward aku dengan kebahagiaan yang infiniti, ke Jannatul Firdaus dengan suami dan anak anak kami.