Skip to main content

Posts

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start!



Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.  
If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict. 
But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed her/him and I certain…
Recent posts

Solehah Inspire, Keep Inspiring People

Harini acik lemau sikit. Lemau sebab mengantuk, or sebab coffee not in the system, or sebab ayam goreng pedas berapi McD ni dah membakar tenaga acik! Mak aihh pedas naw, terbakooo.

So, why Solehah Inspire? Kenapa makcik pilih untuk jual dan ketengahkan produk dari Solehah Inspire? Okay lets see



Of courselah yang pertamanya sebab Solehah Inspire ni produk Muslim. Eh eh jangan kata acik bias pulak, tapi sebab acik nak tolong sesama Muslim. Setiap dropship yang acik ambil, sebolehnya acik akan pilih yang syariah compliant. Yela kan, di samping kita boleh didik diri sendiri, boleh la jugak secalit dua pahala bila indirectly ajak kawan kawan menutup aurat. Designs adalah sangat pure, sangat original. Acik seriously tak pernah jumpa designs kurung, atau blouse dari Solehah Inspire sama dengan designs di butik butik lain, online mahupun offline. And of course sebab acik rasa design tu unik, cantik dan boleh dijual. Sebab tu acik yakin dengan produk Solehah Inspire.Solehah Inspire memahami keh…

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU! 

rindu nak buat C-Section, rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek, rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu, rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life.

Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja.

I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But You ONly LIve Once (YO…

Sorting Out Life

Evaluating my life right now, and letting go of the thing I held on for almost 2 years. For whats worth.

What are the important things to weigh?
Family, Health especially for my husband, Children's Education, Money
In my state of life right now, I cannot sustain family, health and children's education. Money is okey because of the work I am enduring now to get that. Am I happy? I am not. Why am I not happy?

1. Its too tiring, too demanding

2. This work consume all of me, and I have to still use myself for any other things that are very important in my life ie my husband and my kids well being

3. I am not happy as this is exactly not a kind of doctor I wanted to be. I realised that I survived this for this long because of the people along the journey. And the people slowly fading away, and it has taken a toll on me now.

How am I going to survive for myself and for others if major of my life gives me headache? And something struck my head real hard, this ain't my dream. I am…

Raya datang lagi

Kali ni raya biasa biasa je. Semangat raya hanya kerana anak anak and parents, sebab tahun ni alhamdulillah raya sebelah kemaman pulak, anddddd *drumrollll* 
acik dapat cuti raya! 
Makcik sangat gembira dan berterima kasih pada kawan kawan berlainan bangsa dan agama yang sanggup berkorban untuk kami. You ollss so sweet thank you so much friends!!
First time sambut bulan Ramadhan as a bussiness woman, and it aint easy my friends. Siang memang makcik busy sesungguh kat hospital and actually I am not really comfortable to do bussiness matter di dalam waktu kerja. Kalau yang drop off barang atau yang makcik bawak ready stock tu lain cerita sebab tak perlu mengadap fon 24hours. 
My actual job really needs me to focus you know, so kalau makcik lambat reply please jangan terasa atau bersangka yang tidak tidak, huhu. Memang sangat tough I donno how you guys can handle itttt.

Especially when you are handling hot selling items seperti Bawal Arabella dePremira, perghh dia punya stress tahap baw…

Doktor Sakit Puan

Sebab aku perempuan, dan pesakit aku semua nya perempuan. Women only. Exclusive kan? Macam tulah Allah jaga aku, with His own ways.
Heyy bukan senang aku nak cool je dengan tittle MO O&G ni. Makan dalam bertahun kot. Sobs. Dari student benci gila subjek O&G, sekarang amekau. Sobs lagi sekali.



Being in this department wasn't my choice. Family person macam aku ni akan minta dijauhi dari O&G sumpah tak tipu, tapi nak wat acanerr aku insan terpilih. Lepas kena campak kat sini memang jatuh terduduk, tergolek, terdampar.

Sampai sekarang masih cuba buang dendam pada dia yang campak aku kat lubang gelap ni walaupun sebenarnya dah agak agak boleh terima hakikat. Kalau terserempak dengan dia mesti akan terngiang ngiang ayat
I resent you 
Fuhh dia punya dendam tak hengat. Tak pernah aku berdendam macam ni seuumur hidup. Now slowly tengah buang dendam sebab dah boleh terima kenyataan, KOT.
Kenapa aku tak suka/ separa benci pada O&G? Sebabnye
tanggungjawab kau lagi besar, ada…

Bahagia Orang Berbeza

Semorang ada bahagia masing masing. 
Ada yang bahagia ada duit banyak,  ada yang bahagia ada rumah banyak and boleh sewakan kat orang,  ada orang bahagia bila ada kereta besar, bini lawa, boleh travel keliling dunia. Bahagia aku, bila boleh spend masa dengan anak anak.  Ada yang kata perempuan kalau dah kerja tak betah duduk rumah jaga anak, tapi aku rasa aku berbeza.

Memang lah kadang kadang bertukar jadi mak ko ijo bila anak buat perangai, tapi bila tak dapat jumpa, peluk, cium, dengar nafas waktu tidur, mandikan, basuh berak, berjaga tengah malam sebab tetiba mood dia nak main bola pukul 1 pagi, aku memang boleh jadi separuh gila.
Bila anak jauh, rasa diri macam depresi. Nak bangkit pon malas. Macam meroyan pon ada. Tetiba air mata menitik.

Sejak ada anak, I've tasted it all. Perasaan

tinggal anak lepas pantang, mak jagakan anak, hantar anak nursery, anak ikut nenek outstation, terpaksa pjj dengan anak.  And aku boleh buat konklusi, my happiest moments of all is that when my ch…