Skip to main content

Science

dia: Doktor kat hospital ***** kolot la
saya: apesal plak?
dia: Adeke dia cakap makcik aku kena sampuk. Dia suruh aku buat rawatan alternatif. Ngeng betol, kalau aku kolot macam dia takdenye aku jumpa doktordoktor bagai. Terus angkut makcik aku jumpa dukun.
saya: Ooooo... ko ada pegi jumpa doktor lain tak? Mintak second opinion?
dia: Dah. Doktor kat ***** (tempat lain) tu cakap makcik aku normal. Takde sakit pon. Stress kot sebab tu keluar simptom macam macam
saya: Simptom apa?
dia: Pening pening. kadang kadang pengsan. She sees things, kadangkadang cakap sorang sorang. Ala macam schizo patients.
saya: Ooo I see..Habis kau rasa makcik kau schizophrenic ke?
dia: Hoi! kau yang amek medic ke aku?
saya: Takde la. Aku ni medical student je kot. Yang kau jumpa tu doktor, kau kenala percaya cakap diorang
dia: Dah dokter takleh pakai aku tanyala kau
saya: Aku laaaaggggiiii la tokleh pakai. teehee.
dia: Eh kau percaya hantu tak?
saya: Kalau hantu tak. Tapi kalau jin syaiton aku pecaya
dia: Gila ah. kau budak sains kot. takkanlah kau percaya semua bendabenda tu. Habistu kalau patient datang jumpa kau sebab sakit sakit badan, appear to be schizo kau cakap dia kena sampuk lah?
saya: Budak sains ke budak art ke ni kenyataan. Benda benda ghaib ni memang wujud la. Tapi aku takde lak cakap makcik kau kena sampuk.
dia: Habistu?
saya: Bawakla makcik kau pegi jumpa doktor lain plak. Jangan putus asa. But in the same time selalu ingatkan dia selalu baca yaasin ke apa ke. 
dia: Makcik aku bukannye nak mati kau suruh dia baca yaasin bagai. Haish
saya: ........ 

hampeh punya kawan. But seriously, dokter kena percaya science jeke?? NO WAY. Science is science, and science leads us to Him. Dalam Al Quran ada cerita pasal science but science itself cannot explain every thing. Can science explain syurga dan neraka? Dalam Quran pon ada cakap benda benda ghaib ni wujud. Thats what I think. What do you guys think?

" Physiology helps me to get closer to Allah"- Quoted from a lecturer.

Ok tu je, assalamualaikum

Comments

  1. adeh..nape ngn kawan ko tu afi??hehe...erm..my opinion...mmg perlu kedua-duanya..kita g jumpa doc..pastu g berubat kampung sama..berubat kmpng bukan la kita g jumpa pawang..tapi..org yg berkebolehan dlm perubatan berdasarkan islam..kan? erm..kwn awk tu tak pernah lihat sendiri myb dia tak percaya..if one day, dia ternampak sendiri..mungkin dari situ dia akan mempercayai..wallahhualam...

    ReplyDelete
  2. nekmo- betul. sangat setuju dengan kamu wahai nekmo. manusia perlu doktor sains dan doktor alternatif. heheh.

    tulaa pasal, kalau dia nampak, dia kena, agaknya baru dia percaya. tapi harap2 benda tu semua tak jadi kat dia atau sape2 yang ada kena mengena dengan dia..amin

    ReplyDelete

Post a Comment

♥..Share it..♥

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But