November 28, 2010

Science

dia: Doktor kat hospital ***** kolot la
saya: apesal plak?
dia: Adeke dia cakap makcik aku kena sampuk. Dia suruh aku buat rawatan alternatif. Ngeng betol, kalau aku kolot macam dia takdenye aku jumpa doktordoktor bagai. Terus angkut makcik aku jumpa dukun.
saya: Ooooo... ko ada pegi jumpa doktor lain tak? Mintak second opinion?
dia: Dah. Doktor kat ***** (tempat lain) tu cakap makcik aku normal. Takde sakit pon. Stress kot sebab tu keluar simptom macam macam
saya: Simptom apa?
dia: Pening pening. kadang kadang pengsan. She sees things, kadangkadang cakap sorang sorang. Ala macam schizo patients.
saya: Ooo I see..Habis kau rasa makcik kau schizophrenic ke?
dia: Hoi! kau yang amek medic ke aku?
saya: Takde la. Aku ni medical student je kot. Yang kau jumpa tu doktor, kau kenala percaya cakap diorang
dia: Dah dokter takleh pakai aku tanyala kau
saya: Aku laaaaggggiiii la tokleh pakai. teehee.
dia: Eh kau percaya hantu tak?
saya: Kalau hantu tak. Tapi kalau jin syaiton aku pecaya
dia: Gila ah. kau budak sains kot. takkanlah kau percaya semua bendabenda tu. Habistu kalau patient datang jumpa kau sebab sakit sakit badan, appear to be schizo kau cakap dia kena sampuk lah?
saya: Budak sains ke budak art ke ni kenyataan. Benda benda ghaib ni memang wujud la. Tapi aku takde lak cakap makcik kau kena sampuk.
dia: Habistu?
saya: Bawakla makcik kau pegi jumpa doktor lain plak. Jangan putus asa. But in the same time selalu ingatkan dia selalu baca yaasin ke apa ke. 
dia: Makcik aku bukannye nak mati kau suruh dia baca yaasin bagai. Haish
saya: ........ 

hampeh punya kawan. But seriously, dokter kena percaya science jeke?? NO WAY. Science is science, and science leads us to Him. Dalam Al Quran ada cerita pasal science but science itself cannot explain every thing. Can science explain syurga dan neraka? Dalam Quran pon ada cakap benda benda ghaib ni wujud. Thats what I think. What do you guys think?

" Physiology helps me to get closer to Allah"- Quoted from a lecturer.

Ok tu je, assalamualaikum

2 comments:

  1. adeh..nape ngn kawan ko tu afi??hehe...erm..my opinion...mmg perlu kedua-duanya..kita g jumpa doc..pastu g berubat kampung sama..berubat kmpng bukan la kita g jumpa pawang..tapi..org yg berkebolehan dlm perubatan berdasarkan islam..kan? erm..kwn awk tu tak pernah lihat sendiri myb dia tak percaya..if one day, dia ternampak sendiri..mungkin dari situ dia akan mempercayai..wallahhualam...

    ReplyDelete
  2. nekmo- betul. sangat setuju dengan kamu wahai nekmo. manusia perlu doktor sains dan doktor alternatif. heheh.

    tulaa pasal, kalau dia nampak, dia kena, agaknya baru dia percaya. tapi harap2 benda tu semua tak jadi kat dia atau sape2 yang ada kena mengena dengan dia..amin

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥