August 22, 2015

30th August 2014 (Vol II)

Majlis perkahwinan impian aku adalah majlis yang (if possible) dihadiri oleh keluarga aku, keluarga husband, kawan kawan rapat kami dan jiran terdekat sahaja. Tapi biasalah, adat melayu ni lain macam sikit, jiran lama atok nenek dulu pon kena jemput kalau taknak kena kutuk, lol. And because this is my wedding, so I am incharge of every single detail of it. 

I was struggling for my final pro exam yang menentukan masa depan samaada berjaya jadi doktor atau tak and in the same time, berlarian ke sana ke mari settlekan things for our wedding. It was indeed very tiring but Alhamdulillah we managed to get through it. Waktu tu, time management adalah sangat sangat penting. I have this one notebook for the details of our wedding, the aims, the timeline. I jotted down every single thing that we need to buy, our budget, our ideas and places we need to go to buy this and that. Helps A LOT. Walaupun ade gadget sehebat mana sekalipun, notebook jugak yang best cos feeling dia tu lain maciam bila aku dapat cross benda benda yang dah setel, :D

So our theme for the wedding were white and salmon peach. They were our favourite colour. It was kinda hard to find wedding stuffs in salmon peach but stubborn me, aku usaha jugak sampai aku jumpa apa yang aku nak, heheh and Alhamdulillah, dream come true. 

So for the preparation,

1. Baju pengantin

Baju pengantin aku adalah bukan daripada designer terkenal seperti Jovian Mandagie, Rizman Ruzaini mahupun Wak Doyok. It was genuinely our idea, me and my mom. Daripada design, pemilihan kain sampailah jahit manik bagai, semua atas usaha mama and aku. Of course mama did most of the work sebab anak dia ni tau jahit kulit manusia je tapi I tell you what, perasaan dia lain macam tau bila kau pakai baju pengantin yang mak kau sendiri jahit. :') And being super mom who had to put up with my cerewet-ness, mama adalah tukang jahit paling sabar dalam dunia. Aku rasa kalau tukang jahit yang lain dah lama cabut lari sobs. 



Baju melayu F pulak, kitorang beli kat Bak Tailor and persalinan colour peach tu kat satu butik kat Mid Valley. I forget the name of the boutique but the price was reasonable for a white slack and a formal peach shirt. Design pon lawa, simple tapi sesuai untuk majlis formal seperti, kahwin. Hiks. 


2. Dulang hantaran

This one is the most memorable part of the wedding. Dulang hantaran ready made berwarna salmon peach adalah tidak wujud di mana mana kedai yang mama pegi so tak payah nak berangan senang senang je sumbat barang hantaran dalam tu, nehi babuji. So what we did was, mama beli bekas plastik yang tengah sale kat parkson time tu, and polystyrene banyak banyak and we design our own dulang hantaran. Dan hasilnya adalah ini. 


Itu adalah homemade macaroons. Will share in other post on the struggle and  hardship that I had to go through in making them pretty macaroons :')

Proses men design dulang hantaran adalah yang paling memenatkan dan paling banyak buat aku bergaduh manja dengan mama haha. Aku ni super cerewet so bila mama cakap kena potong polystyrene tu kepada bentuk bulat, I was very irritated if it did not turn out to be as bulat as I want. Sumpah aku adalah sangat stress buat bendalah tu semua, terkeluar segala macam perangai pelik which my brother think was funny so he video recorded me and posted it to our whatsapp family group =.= satu hari kena bahan pastu dah tak stress dah lols.

Untuk barang barang hantaran, kitorang shopping waktu sale sahaja so sangatlah berbaloi baloi. Budget barang hantaran sebelah perempuan dan lelaki TERMASUK cincin adalah within student budget, malah membuak buak lagi baki and I am a happy bride. Waktu ni, rasa syukur sangat dengan rezeki yang Dia bagi. Janji Allah tu pasti. Kalau niat kahwin untuk elakkan maksiat dan cari keredhaan Allah inshaaAllah Dia akan tolong, dia akan bagi rezeki kot celah mana sekalipun. 

3. Door gifts

We have 2 categories of doorgifts, untuk umum dan untuk tetamu VIP ie; family terdekat F, family terdekat aku, kawan ter-rapat kami. Untuk umum tu, we decided to go with toblerones and mentos. So bila ada tetamu yang salam dengan mama abah, diorang just hulurkan toblerone dengan mentos je. No fancy paper bag or recycle bag or whatever bag with telur innit. Bunga telur pon buat cukup cukup syarat sahaja and dibahagi bahagikan kat golden citizen yang menghargai bunga telur. 
Untuk tetamu VIP, mama kasi satu paperbag with tupperware and my home made meringue cookies innit. So for my wedding, budak budak tak dapat merasa pengalaman berjaga malam tolong letak coklat or telur dalam bekas kertas pastu kena stapler bagai tu. We just don't have enough time for all that. 
4. Food

Catering semua abah yang uruskan and some home made food diuruskan my beloved aunty, Cik Ja. For home made food, ada soto and nasik daging so we kinda have few food stations on that day. Sweet treats like meringue cookies and cupcakes were baked by me. 
5. Pelamin

Takde pelamin. Cuma ada langsir dengan warna tema kitorang iaitu putih dan peach, spotlight abah kat belakang langsir for lighting waktu ambik gamba, pasu mama with ranting kering yang aku gam tembakkan dengan bunga kaler peach and bangku jati as tempat duduk untuk pengantin waktu tangkap gamba. Bangku tu jugaklah jadi meja waktu potong cake haha. 



6. Cake

Baked with love by mama.


7. Photographer/videographer

Mintak tolong kat kawan je. Pastu ada few family members yang ada DSLR yang sudi ambikkan gamba and bagi CD. Thats all. For photobook, Alhamdulillah rezeki sebab ada kawan kawan yang creative tangkap gambar and buatkan kitorang wedding photo book which was realllllly nice. So sweet of them, kami sangat terharu, thank you guys :')

8. Kad kawen

Yang ni pon rezeki jugak sebab time tu ada wedding fair kat mid valley so ada package 1000 keping kad kawen + 2 bunting + badges for the family + road signs with arrows + huge advertising card (tak sure nama dia ape) + guessbook for only RM400. Jimat sungguh, so kitorang just ambik package tu je. Tak payah fikir banyak dah. 

9. Honeymoon

Sponsored by beloved Kak Pi :') Rezeki sungguh sungguh. Kalau takde orang sponsor memang takdenye nak honeymoon bagai. Tak keje lagi hokey kami adalah sedar diri tapi sebab dah ada orang sponsor bilik and ada yang sponsor belanja pegi balik so kecik tapak tangan, padang bola kami tadahkan hiks. 

Overall, it was very tiring and stressful to organize a wedding, lagi lagi kalau semua benda pon nak buat sendiri (macam aku ni) tapi bila tengok hasilnya, perasaan puas tu mengatasi segala galanya. I lost about 5 kg waktu tu so macam takyah fikir diet pre-wedding bagai hakhak. 

Kepada bakal pengantin di luar sana, satu je nasihat ahkak. Untuk pengantin perempuan, sentiasa ada niat untuk senangkan urusan pihak suami, inshaaAllah Allah akan permudahkan urusan anda juga. Kahwin ni ibadat, so kalau mampu, jangan lah ditangguh tangguhkan. Dan yang paling penting, elakkan pembaziran. Ingat, Islam tak ajar kita membazir, instead kena selalu bersederhana dalam melakukan sesuatu, termasuklah dalam urusan perkahwinan. 

So, apelagi, jom kawen!



No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥