September 03, 2018

Doktor Sakit Puan

Sebab aku perempuan, dan pesakit aku semua nya perempuan. Women only. Exclusive kan? Macam tulah Allah jaga aku, with His own ways.

Heyy bukan senang aku nak cool je dengan tittle MO O&G ni. Makan dalam bertahun kot. Sobs. Dari student benci gila subjek O&G, sekarang amekau. Sobs lagi sekali.

Being in this department wasn't my choice. Family person macam aku ni akan minta dijauhi dari O&G sumpah tak tipu, tapi nak wat acanerr aku insan terpilih. Lepas kena campak kat sini memang jatuh terduduk, tergolek, terdampar. Sampai sekarang masih cuba buang dendam pada dia yang campak aku kat lubang gelap ni walaupun sebenarnya dah agak agak boleh terima hakikat. Kalau terserempak dengan dia mesti akan terngiang ngiang ayat "I resent you" fuhh dia punya dendam tak hengat. Tak pernah aku berdendam macam ni seuumur hidup. Now slowly tengah buang dendam sebab dah boleh terima kenyataan, KOT.

Kenapa aku tak suka/ separa benci pada O&G? Sebabnye tanggungjawab kau lagi besar, ada 2 NYAWA kau kena jaga. Bukan takat tu je, perasaan SUAMI, MAK AYAH, MAK AYAH MERTUA, ADIK BERADIK PESAKIT semua kau kena jaga. Pheww. 

Image result for mad family

Sebab banyak medicolegal. Sebab paling susah nak ikhlas. Sebab aku pon ada anak. Sebab kalau aku mengandung pastu jaga orang mengandung rasa macam tak nak mengandung. Sebab tooo demanding, toooo consuming, tooo tiring. Department lain mungkim sama, tapi dah aku taksuka kau terima jelah apa aku kata okeyy.

Bayangkan kau dah susah susah tolong orang beranakkan anak dia walaupun teran gaya berak pon takkan lepas, pastu patient tulis surat complain mengatakan doktor lambat bertindak sebab tu anak dia SAKIT JANTUNG. Atau malam malam kau oncall, kau dapat referral kes OSCC (ONE STOP CRISIS CENTRE ) ie Kes Rogol tapi sebenarnya dia rela kangkang kan pada boyfriend dia, kau bersusah payah tolong buat semua benda pastu kena panggil pergi mahkamah, sampai sana pendakwa tu tanya doktor ni dah berapa lama berkhidmat? Cukup pengalaman ke? =.= 

Atau kau attend kes suami pukul isteri mengandung nasib baik tak terberanak, pastu kena panggil court case, kau dah menunggu 2 jam, tetibe si isteri datang menangis kat polis "Puan, saye taknak suami saye masuk penjara". =.= Kau rasa?

Setakat hampir setahun aku kerja kat sini, sangat banyak drama aku tengok berbanding 2 tahun lebih kerja waktu Houseman dulu. Mungkin sebab tanggungjawab berbeza, atau mungkin sebab I see things differently now that I am a O&G MO (tangan kedada mata keatas). Yang paling penting, aku sekarang makin garang, makin ganas, makin kuat sebab asyik tarik vacuum. I'm a vacuum lady, sumpah tak tipu, tangan aku muscular bak ang!

Sekarang boss aka HOD tempat aku asyik usik bila nak amek paper, maksud lainnya bila nak further study amek O&G. Sekarang aku masih waras, takkan aku further study benda yang menyemakkan otak aku, tapi who knows, someday I might fall in love with the liquor, or the C sections yang dipersetujui addictive!

Image result for mad surgeon

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥