Skip to main content

Doktor Sakit Puan

Sebab aku perempuan, dan pesakit aku semua nya perempuan. Women only. Exclusive kan? Macam tulah Allah jaga aku, with His own ways.

Heyy bukan senang aku nak cool je dengan tittle MO O&G ni. Makan dalam bertahun kot. Sobs. Dari student benci gila subjek O&G, sekarang amekau. Sobs lagi sekali.



Being in this department wasn't my choice. Family person macam aku ni akan minta dijauhi dari O&G sumpah tak tipu, tapi nak wat acanerr aku insan terpilih. Lepas kena campak kat sini memang jatuh terduduk, tergolek, terdampar.

Sampai sekarang masih cuba buang dendam pada dia yang campak aku kat lubang gelap ni walaupun sebenarnya dah agak agak boleh terima hakikat. Kalau terserempak dengan dia mesti akan terngiang ngiang ayat
I resent you 

Fuhh dia punya dendam tak hengat. Tak pernah aku berdendam macam ni seuumur hidup. Now slowly tengah buang dendam sebab dah boleh terima kenyataan, KOT.

Kenapa aku tak suka/ separa benci pada O&G? Sebabnye
  1. tanggungjawab kau lagi besar, ada 2 NYAWA kau kena jaga. 
  2. Bukan takat tu je, perasaan SUAMI, MAK AYAH, MAK AYAH MERTUA, ADIK BERADIK PESAKIT semua kau kena jaga. Pheww. 
  3. Sebab banyak medicolegal. 
  4. Sebab paling susah nak ikhlas. 
  5. Sebab aku pon ada anak. 
  6. Sebab kalau aku mengandung pastu jaga orang mengandung rasa macam tak nak mengandung. 
  7. Sebab tooo demanding, toooo consuming, tooo tiring. 
Department lain mungkin sama, tapi dah aku taksuka kau terima jelah apa aku kata okeyy.

Bayangkan kau dah susah susah tolong orang beranakkan anak dia walaupun teran gaya berak pon takkan lepas, pastu patient tulis surat complain mengatakan doktor lambat bertindak sebab tu anak dia ada Congenital Heart Disease. 

Atau malam malam kau oncall, kau dapat referral kes OSCC (ONE STOP CRISIS CENTRE ) ie Kes Rogol tapi sebenarnya dia rela kangkang kan pada boyfriend dia, kau bersusah payah tolong buat semua benda pastu kena panggil pergi mahkamah, sampai sana kau kena hentam dengan pendakwa raya.

Atau kau attend kes suami pukul isteri mengandung nasib baik tak terberanak, pastu kena panggil court case, kau dah menunggu 2 jam, tetibe si isteri datang menangis kat polis "Puan, saye taknak suami saye masuk penjara". Kau rasa?

Setakat hampir setahun aku kerja kat sini, sangat banyak drama aku tengok berbanding 2 tahun lebih kerja waktu Houseman dulu.

Mungkin sebab tanggungjawab berbeza, atau mungkin sebab I see things differently now that I am a the Medical Officer incharge (tangan kedada mata keatas).

Yang paling penting, aku sekarang makin garang, makin ganas, makin kuat sebab asyik tarik vacuum. I'm a vacuum lady, sumpah tak tipu, tangan aku muscular bak ang!

Sekarang boss aka HOD tempat aku asyik usik bila nak amek paper, maksud lainnya bila nak further study amek O&G.

Sekarang aku masih waras, takkan aku further study benda yang menyemakkan otak aku, tapi who knows, someday I might fall in love with the liquor, or the C sections yang dipersetujui addictive!

Image result for mad surgeon

Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But