June 29, 2011

..putus cinta itu menyakitkan


Ye aku tau. Sakit perit pedih, semua ada. Ceh fatin, cakap macam pernah rasa. Walaupun aku tak pernah rasa tapi cukuplah tengok kawan kawan yang putus cinta tu. Hari hari menangis. Hari hari sedih. Lagi lagi kalau ex pasangan tinggalkan dorang sebab perempuan or lelaki lain. Aku yang mendengar luahan perasaan ni pon boleh jadi geram sampai meremang inikan pula yang menanggung. Geram marah sedih semua ada. Terseksa ye aku tahu terseksa aku faham korang merana. So here aku ada sikit idea macam mana kau nak sembuhkan sikit hati kau yang terluka tu.


1. Meditation. Meditation ni ikut suka hati kaulah kau suka cara yang macam mana. Tapi disebabkan aku islam dan kau juga islam dan memamng fitrah orang islam bila ada masalah kita semua akan mengadu kat Allah so solat lah banyak banyak. Mintak Allah sejukkan hati kau, mintak Allah berikan ketenangan. Muhasabah diri. Itu yang penting. Dan always remember that Allah knows best. Ada hikmah disebalik kejadian. Hold on to that insyaAllah semua akan baik baik belaka. ^^

2. Peluk orang yang anda sayang. *ehem, pastikan yang mahram la ye* Kalau perlu, menangis. Lepaskan perasaan sakit tu. Makin dipendam makin sakit. Makin parah. Tapi janganlah kau menangis melebih lebih meratap dan salahkan takdir. Menangislah sekadar kau boleh lepaskan kesakitan hati tu. Dan dengan memeluk orang yang kau sayang atau binatang peliharaan kesayangan kau atau maybe objek kesayangan, kau akan rasa sedikit tenang. Percayalah. Itu yang aku selalu buat kalau aku ada masalah and it helps.

3. Jangan sisihkan diri. Disebabkan kau sedang beremosi dan sedang sedih tak bermakna kau kena sisihkan diri dari semua orang. Kau kena sibukkan diri sendiri dan elakkan layan perasaan. Bila kau duk sorang sorang lagilah meroyan. Sialah bersosial dan bergelak ketawa *jangan ketawa tak hengat akhirat dahla*.

4. Lakukan aksi luar biasa. Aku rasa waktu waktu macam nilah sesuai buat aktiviti lasak contohnya belajar tomoi, taekwando, judo, silat or maybe boleh buat aktiviti lasak macam bungee jumping, para gliding, atau apa apa jelah yang boleh buat kau jerit sampai keluar anak tekak. Muntah lagi bagus. Biar keluar segala isi hati tu. ^^ 

Satu nasihat aku untuk orang yang putus cinta, tolong jangan putus asa. Walaupun sakit tapi itulah yang dinamakan pengalaman. Sakit tulah yang ajar erti kehidupan. Waktu kau tengah sakit macam tulah baru kau tahu mana satu kawan dan mana satu lawan. Eh aku taknak jadi macam Fadhilah Kamsah pulak, memotivasikan orang segala, tapi please ingat, walaupun kau dah hilang cinta hati tapi kau still ada family dan kawan kawan yang ambil berat pasal kau. Jangan sia sia kan mereka dan please jangan buang masa meratap dan meratap dan meratap pemergian cinta hati kau itu. 

Oklah dah penat membebel. Tu je, assalamualaikum

6 comments:

♥..Drop it..♥