Skip to main content

You Are The Best! ^^

Mahu jadi Best You Ever? Here are some tips on how to improve yourselves.

1. Tentukan tujuan atau GOAL(s)

Bukan main bola je ade goal, hidup pon samaa. Set goal or goals yang perlu anda capai esok, so malam ni sebelum tidur sila fikir apa yang perlu anda kecapi esok hari. Kecapi? Bunyi macam lain macam, tapi, layan jelah ye, muehehe. If you're thinking of being more organized, you might want to have a piece of paper with the word "GOAL TRACKING" on it. Tampal kat work place korang so that korang sentiasa ingat akan task task yang perlu dilakukan. Begituuu.


2. Sentiasa cuba untuk buat yang TERbaik. 

Terbaik as in, do things as if you're gonna die if you don't do it right! Buat sesuatu kerja tu biar bersungguh sungguh, jangan 'asal siap ok lah' je. Lagi lagi kalau benda tu affecting your future macam .. assignments. This is more like reminding myself sebenarnya, cos I always work out on my assignments last minute. Pastu hasilnya of course la so so je, dan markah pon so so jugak. So so. Untuk jadi Best You Ever, plisss buang perkataan "So So'' itu dari kamus hidup korang dan gantikan dengan "Best Best". Amacam?

And more, 
"Sesungguhnya Allah menyukai seorang hamba yang apabila melakukan satu pekerjaan, dia akan lakukannya dengan itqan (teliti dan sempurna)" - HR al-baihaqi

3. Menentukan prioriti dalam kehidupan
"Ketahuilah, sesungguhnya Allah memiliki hak di siang hari yang tidak akan diterima-Nya jika dilakukan di malam hari. Begitu juga hak di malam hari yang todak akan diterima-Nya jika dilaksanakan di siang hari"
Ini wasiat Abu Bakar kat Umar ibnu Khattab, jadi korang fikir fikir kanlah. Pertimbangkan setiap tindakan yang korang buat, tapi jangan over think pulak. Lain macam jadinya karang, muehehe.

4. Membuat perancangan yang rapi dan tersusun

More like having organizer or timetable. Organizer ni sangat perlu lagi lagi untuk orang yang busy. You have to plan everything in detail so that your terrific mood for that particular day will last till the next day. Bila mood dah tip top of course lah segalanya akan jadi tip top. Begituu. Kalau student macam aku ni, sila follow timetable accordingly. Even for self-study slot, pleaseeee follow accordingly. 

5. Fokus

Hah yang ni lah masalah utama students mahupun pekerja zaman sekarang. Its reallly hard to focus on your work when you are using internet cos of the social websites seperti facebook, twitter and in my case blog! Kan? Kalau korang takde masalah macam ni then its ok lah, senang nak fokus. But to those who are facing the same problem as me, I suggest you install stayfocus for google chrome and leechblock for firefox. Hurryyyyyyy install them now!

6. Be nice to people

The easiest way to be nice to people is jangan masam muka, senyum, senyum dan senyum! Senyumkan sedekah. Aku ada terbaca somewhere (tak ingat kat mana) stating that a day that is started with a smile for the first person you see after waking up is like 3 times memorable than a day that you wake up grumpy. Sila cuba, that works on me. Tapi senyum je lah, jangan lebih lebih. Risau that first person terkejut plak, muehehehe.

7. Lawan hawa nafsu

Hawa nafsu ni selalunya untuk benda yang kurang berfaedah atau tak berfaedah langsung atau berfaedah tapi salah disisi agama. Macaaaaammm, ntah. Korang fikirlah sendiri cos nafsu korang ngan nafsu aku tak sama. If its me, part of it ialah aku kena sangat berlawan dengan hawa nafsu yang ini iaitu shopping dan maakan. Sila makan secara bersederhana cos makan dengan membabi buta menurut hawa nafsu adalah memudaratkan kesihatan anda, sekian. 

Eh belum habis lagi.

8. Last but not least, POSITIF.

Be positive. Bersangka baik. Jangan duk fikir benda benda negatif, benda yang bukan bukan kerana ianya sungguh tak bagus untuk kesihatan dan perasaan. Selalu pujuk jantung anda, selalu ingatkan otak dan selalu hidangkan buah pinggang anda dengan benda benda positif so that anda akan sentiasa kekal positif. Otak, jantung dan buah pinggang adalah organ vital dalam badan so yeah. 'Positif' kan mereka untuk mendapat anda yang positif. 

trying, best, love

Jom sama sama jadi Best Us Ever! Ok tu je, assalamualaikum

Comments

  1. hehe tak dpt dinafikan semua tips atas ni sgtlah berkesan....tapi ade je halngn2 yg mmbuatkan tips ni kurng berjln lncar...contoh nak buat assgmnet pakai lappy...alamat ke lain la jdinye...

    LAST minit tu sgt serasi dgn student...huhu....kecuali org2 yg reti mnghargai masa....kehkeh T.T

    Im not the best but im trying my best ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sangat faham ape perasaan kelain itu, hehehe. Tryla install software2 yg berkenaan itu. :)

      lets try our best :)

      Delete

Post a Comment

♥..Share it..♥

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But