February 25, 2010

His birthday.♥

Oh (esok 25 feb) hari last kuliah, 
well only for this week and the awesome part is,
weekly assessment ditangguh next week on monday.
Awesome!!! kan kawan-kawan??
oh, saya terlebih excited.

Sesungguhnya,
saya bersyukur kerana saya tinggal di sebuah negara 
yang aman makmur merdeka
dan yang paling penting sebuah negara islam.
And yeah, ini adalah salah satu hikmah tak pergi sambung belajar kat overseas.
sebab kat malaysia, semua orang cuti on Maulidur Rasul!!!
Sanah helwah ya habibi..
entah betul entah tidak arabic punya version tu.
isk isk..

Bila direnung, ditenung dan segala macam "Di" yang sewaktu dengannya,
afi ni sebenarnya happy sambut maulidur rasul or happy sebab dapat cuti
dan seterusnya mengakibatkan weekly assessment yang mencuakkan itu ditangguh?
Oh, terdapat kekeliruan disitu..

Ya Allah,
khilafnya afi.
sebenarnya afi tersangat amat happy bila dapat cuti,
plan outing dengan segala macam barang nak dibeli,
bila di brainstorm,
apa pulak plan afi nak sambut birthday kekasih Allah ni??

I am quite sad when I come to think about the common phenomena among muslims nowadays. ESPECIALLY ME.
kalau birthday kekasih hati, 
pengarang jantung buah hati busuk manja sayang segala,
macam macam hadiah mahal-mahal nak dibeli,
throw suprise birthday party, 
celebrate dengan meriahnya,
kekadang kalau da "terkaya" sangat,
sanggup berbelanja beribu-ribuan 
sepatutnya bila da sampai birthday ni, 
afi kena bertafakur, bersyukur, muhasabah diri,
kalau birthday kekasih hati plak,
ajak dia bertafakur sekali,
ajak dia bermuhasabah sekali,
hah pahala pun dapat sama-sama.
kalau berbelanja besar besar,
da membazir namanya.
free je dapat tambah dosa bila betambahnya usia.
haih, afi afi..

tapi when it comes to our beloved prophet Muhammad's birthday,
yang memang sah-sah tak perlukan segala macam benda yang buang duit,
afi takde pulak nak sambut.
bahkan yang lagi MEMALUKAN, 
saya happy bila dapat cuti.
bukan happy sebab nak sambut MAULUD NABI.
Allah..
khilafnya aku sebagai hambamu..
lemahnya aku umatmu wahai Rasulullah..

hm.
moral of the story: 
Marilah kita berselawat sebagai "bithday present" untuk baginda Rasulullah..
konfem tak payah guna duit.
serious, kalau guna pun at least 2 ringgit beli air mineral ntuk hilang dahaga sebab berselawat.
tsk tsk.
insaflah wahai afi.
insaflah.



No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥