April 24, 2010

Tergoda.

Tergoda? 
Yes afi tergoda.
Afi tergoda bila tengok orang pakai baju 'cantik' which I dont dare to try,
Afi tergoda bila tengok orang makan makanan yang babah cakap tak halal,
Afi tergoda bila tengok couple-couple yang bahagia,
Afi tergoda bila tengok kawan yang tak payah susa-susah study tapi dah ada duit sendiri,
Afi tergoda bila kawan-kawan ajak keluar tengok wayang,
Oh ye ye saya mengaku saya tergoda dengan semua itu!!


Actually sangat susah nak fahamkan hati and selarikan akal fikiran dengan ilmu yang babah da susah-susah bagi since I was a little kid.
well actually babah tak pernah cakap literally,


"kakak kena tutup aurat, aurat tuh harta perempuan yang paling berharga"
atau
"Kakak tak boleh makan makanan tuh, you are what you eat. So if anything you eat is haram than you yourself is haram"
atau
"Kakak tak boleh couple, babah tak suka"
atau
"Kakak kena belajar, jadi doktor yang berjaya, baru dapat banyak duit"
atau
"Kakak tak boleh pergi tengok wayang, Allah cakap jauhi tempat yang boleh membawa kemaksiatan"


NO NO.
My babah never said something like that.
What he did was hantar afi pergi sekolah agama
and susah payah daftarkan afi masuk kelas fardhu ain since I was like 7.


kadang-kadang afi mengaku afi terpesong.
cuba buat benda yang afi tau and sangat maklum mama babah tak suka.
kononnya thats the way to adapt with people around,
hah ape?? contoh? ah tak payah la cakap, korang pikir sendiri ar.
but in the end, afi akan rasa satu perasaan yang sangat TAK BEST.
BERSALAH.


afi rasa bersalah bila terfikir muka innocent babah if he sees me doing something yang dia tak suka,
afi rasa bersalah bila fikir perasaan babah when he knows I do something that he expects me not to do,
He has faith on me,
and if in any case I lose that,
I wont forgive myself. 
No I wont!


so when I try my best to not do things my babah doesnt approve,
Its so damn hard you know. Damn hard,
tapi akhirnya, rasa sangat TENANG.
sangat sangat tenang.


betul la orang cakap,
when we are on the right path, 
it will be so hard to stand on our beliefs.
banyak faktor dalaman dan luaran yang boleh membuatkan kita terpesong.
seriously sangat banyak.
lagi-lagi kalau orang yang berdepan dengan situasi macam tuh ialah seorang yang sangat mudah terpengaruh, *yes thats ME*
memerlukan kekuatan luar biasa,
and peringatan so that afi tak cepat lupa.


oh dear God,
please give me strength!


n3 ini ditulis sewaktu saya dilanda 
ke'emo'an melampau akibat dikutuk 
oleh orang-orang tertentu 
yang mengatakan bahawa 
saya adalah seorang insan kolot 
yang tak up to date. 
Ape ape jelah kamu. 
Oh yes, 1 je nak cakap,
especially untuk kamu, 
dont mess with others life. 
ok thats all. 
terima kasih. bye!

2 comments:

  1. Jangan sedih kalau dikutuk oleh certain2 orang yg mcm tu... Be what u are... Sentiasa jadikan hadis ini sebagai panduan...

    Daripada Abdullah Amru, Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Keredaan Allah terletak pada keredaan ibu bapa dan kemurkaan Allah terletak pada kemurkaan ibu bapa.” (Hadis riwayat Tirmizi)

    ReplyDelete
  2. thanks 'tomorrowisuncertain'. hehe, really appreciate it~ =))

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥