May 11, 2010

Inhaler dan Puasa

Tadi afi dapat email dari seorang anonymous tanya pasal inhaler dan puasa.
That person tanya apa hukum penggunaan inhaler waktu bulan puasa or 
puasa- puasa wajib like puasa ganti and puasa nazar.

Setahu afi yang agak cetek ilmu ni,
penggunan inhaler pada bulan puasa adalah dibenarkan.
kenapa?
Well, dari segi anatominya saluran pernafasan (respiratory tract) dan saluran makanan (gastrointestinal tract) adalah sesuatu yang berbeza
people might get confuse sebab kita makan melalui mulut and bernafas melalui mulut and hidung.
uh uh, sesape yang makan pakai hidung memang hebat ye.
but actually both respiratory tract and gastrointestinal tract are not the same or different.

Respiratory tract consist of nose, mouth, trachea and lungs
While gastrointestinal tract consist of mouth, esophagus, stomach and small intestine.
when people gets asthma attack,
airways in the lungs (bronchial tubes) become inflamed and constricted
the muscles of the bronchial walls tighten, 
and extra mucus is produces which then blocks the airways
Waktu ni laa inhaler sangat penting ntuk membantu mengembalikan normal condition of the bronchiol tubes (which is part of the respiratory tract) so that the person can breath normally again. So dia tak kacau saluran makanan pon.

Besides, chemical contents in inhaler senang diffused and vapourized so non of the particles will enter stomach.
So takdelah batal puasa tu cos inhaler ni tak kacau ur gastrointestinal tract pon.

But, in case anda ragu-ragu dengan kenyataan di atas, 
there are certain steps yang boleh diambil untuk mengelakkan asthma attack ketika berpuasa
Contohnya, makan ubat dalam bentuk pil sebelum mula puasa.
This type of drug helps to prevent you from getting asthma attack 
Oh, sila jangan tanya saya nama ubat tersebut.
Saya pon tak tahu menahu.
Err, jumpa dokter yang lagggiiii berpengalaman ye?


So anonymous, puas hati tak dengan jawapan saya??







5 comments:

  1. nice entri.. hehe.. bgus info ni..

    ReplyDelete
  2. dah lama saya carik info pasal nih.. amat berguna untuk saya.. thanks byk2... :)

    ReplyDelete
  3. tim** thanks

    aqma** ur welcome dear~ =))

    ReplyDelete
  4. jadi sihat.takde la kena asma.erkk.

    ReplyDelete
  5. sesetengah org dapat asma dari genetik. huhu. but there always treatment for that.

    jadi, saya sokong fakta kamu. jadi sihat so that xkena asma attack :)

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥