May 09, 2010

terbakar.

so what??
suka hatilaa I nak panggil parents I mama babah ke,
mummy daddy ke mama papa ke ummi walid ke ibu ayah ke yang U sebuk sebuk sangat apesal??
Ini la dia contoh contoh manusia busuk hati.
I know U pon teringin nak panggil ur parents macam tu kan?
Look, my parents are awesome people,
ur words will make them more AWESOME than anyone else in my life.
tak payahla u nak kutuk kutuk and say bad things about them coz they are my parents, 
I live with them for about 20 years and I know them inside out. 


I'm not saying my parents are the Gods.
yang perfect tak pernah buat salah NO.
Nobody's perfect and I understand that better than U
tapi kalau ada salah silap sekalipun tak payahla U nak heboh hebohkan kat orang ramai and yang paling best kutuk kutuk depan anak dia sendiri.
Oh U betul betul daring kan.
bila I diam U pikir I takut kan?
Oh please I diam sebab I malas nak buang masa bertekak dengan U OK.
nasib baik I budak nakal tapi ada sabar sikit sikit 
kalau la sabar tu takde insyaAllah tangan I da melekat kat pipi U tu.


I might sound jahat 
but seriously I cannot tolerate people who say bad things about my parents.
especially when I know yang cerita cerita tu adalah KARUT 
Say I cannot face the truth,
tapi yang sebenarnya, U yang takut dengan kebenaran.
sebarkan cerita untuk tutup kesalahan diri sendiri
kalau parents U hebat sangat,
I dont think the child will came out like U.
kesian diorang.
Bawak bawak bertaubat ye.


Tips untuk menghilangkan marah

  1. Bacalah ta`awudz (Audzubillahi minasy syaithani rrajiim). Bacaan ini yang dibaca Nabi Muhammad ketika dua orang di sisi Nabi saling mencela. Ujar Nabi, "Sesungguhnya aku akan ajarkan suatu kalimat yang kalau diucapkan akan hilang apa yang ada padanya. Yaitu sekiranya dia mengucapkan,: Audzubillahi minasy Syaithanirrajiim." 
  2. Jika ucapan ta`awudz belum juga menghilangkan marah, posisikan tubuh kita menjadi lebih rendah dari sebelumnya. Misalnya, jika amarah datang sementara kita sedang berdiri, maka duduklah. Atau jika sedang duduk, rebahkanlah tubuh. 
  3. Diam atau tidak berbicara. Berbicara saat sedang marah sangat berbahaya, baik bagi diri sendiri maupun orang lain. Dalam hadis yang diriwayatkan oleh Ahmad disebutkan, "Apabila di antara kalian marah, diamlah". Kalimat ini diucapkan Nabi Muhammad hingga tiga kali. 
  4. Berwudu. Kerana marah adalah api, yang boleh melawannya hanya air. "Sesungguhnya marah itu dari setan dan setan itu diciptakan dari api, dan api itu diredam dengan air maka apabila di antara kalian marah, berwudulah" (H.R. Ahmad). 
  5. Ingin lebih tenang lagi? Teruskan dengan solat Syukrul Wudhu sebanyak dua rakaat.
  6. Luahkan perasaan kepada sesiapa yang boleh dipercayai dan duduk di tempat yang tenang

4 comments:

  1. fatin.. kenapa ni????? sp yg wat ko terbakar ni r?? meh ak nk layangkan tgn kpdnya..

    ReplyDelete
  2. oh sila la tim, biasala mulut manusia, xleh tutup macam mulut tempayan~ hee=p

    ReplyDelete
  3. Hey... Chill out... Aku pon panas gak kalau org ckp buruk tntag parent aku... Rilek... Agak2 xcukup tangan, aku leh pinjamkn... Bg dia rase sikit... Sedap2 je kutuk parent org lain... Mari bagi pengajaran kt sesiapa berkenaan... =D

    ReplyDelete
  4. wuhuu..terbaek ar ezad..klau xcukup tgn ak roger ko ek, dun worry :D

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥