May 28, 2010

Untukmu Wanita..✿

This is what I got after usrah minggu lepaslepas.
Aurat wanita dan huraiannya.
Peringatan untuk diri sendiri and untuk kawankawan.
Samasama kita renungkan ye.

  • Bulu kening- Menurut Bukhari, Rasulullah melaknati perempuan yang mencukur atau menipiskan bulu kening atau meminta supaya dicukurkan bulu kening. Petikan dari Hadis Riwayat Abu Daud Fi Fathil Bari.
  • Kaki memakai gelang berloceng- Dan janganlah mereka (perempuan) menghentakkan kaki (atau mengangkatnya) agar diketahui perhiasan yang mereka sembunyikan. Petikan dari Surah An-Nur Ayat 31. Ayat itu menerangkan bahwa perempuan dilarang menampakkan kaki dan menghayunkan/ melenggokkan badan mengikut hentakan kaki terutamanya pada mereka yang mengikatnya dengan loceng sama juga seperti pelacur di zaman jahiliah.
  • Wangian- Siapa sahaja wanita yang memakai wangi-wangian kemudian melewati suatu kaum supaya mereka itu mencium baunya, maka wanita itu telah dianggap melakukan zina dan tiap-tiap mata ada zinanya terutamanya hidung berserombong kapal. (kata orang sekarang hidung belang). Petikan dari Hadis Riwayat Nasaii, Ibn Khuzaimah dan Hibban.
  • Dada- Hendaklah mereka (perempuan) melabuhkan kain tudung sehingga menutupi bahagian hadapan dada-dada mereka. Petikan dari Surah An Nur Ayat 31.
  • Gigi- Rasulullah melaknat perempuan yang mengikir gigi atau meminta supaya dikikirkan giginya. Petikan dari Hadis Riwayat At- Thabrani. Dilaknat perempuan yang menjarangkan giginya supaya menjadi cantik, yang merubah ciptaan Allah. Petikan dari Hadis Riwayat Bukhari dan Muslim.
  • Muka dan Leher- Dan tinggalkanlah kamu (perempuan) di rumah kamu dan janganlah kamu menampakkan perhiasanmu seperti orang jahiliah yang dahulu. Bersolek dan menurut Maqatil sengaja membiarkan ikatan tudung yang menampakkan leher seperti orang jahiliah
  • Muka dan tangan- Asma binti Abu Bakar telah menemui Rasulullah dengan memakai pakaian yang nipis. Sabda Rasulullah: Wahai Asma!sesungguhnya seorang gadis yang telah berhaid tidak boleh baginya menzahirkan anggota badan kecuali pergelangan tangan dan wajah sahaja. Petikan daripada Hadis Riwayat Muslim dan Bukhari.
  • Tangan- Sesungguhnya kepala yang ditusuk besi itu lebih baik daripada menyentuh kaum yang bukan sejenis yang tidak halal baginya. Petikan dari Hadis Riwayat At Tabrani dan Baihaqi.
  • Mata- Dan katakanlah kepada perempuan mukmin hendaklah mereka menundukkan sebahagian dari pemandangannya. Petikan dari Surah An Nur Ayat 31. Sabda Nabi Muhammad SAW: Jangan sampai pandangan satu mengikuti pandangan lainnya. Kamu hanya boleh pandang pandangan pertama sahaja manakala pandangan setrusnya tidak dibenarkan. Hukumnya haram. Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud dan Tirmidzi.
  • Pakaian- Barangsiapa memakai pakaian yang berlebih lebihan terutama yang menjolok mata, maka Allah akan memberikan pakaian kehinaan di hari akhirat nanti. Petikan dari Hadis Riwayat Ahmad, Abu Daud, An Nasii dan Ibn Majah.

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥