July 01, 2010

Petua Menguatkan Daya Ingatan

Disebabkan lately afi asik lupa lupa dan lupa
so I did some browsing about it and here is the outcome
Penyebab kepada sejenis penyakit benama Lupa

- Selalu makan kepala ikan. Hmm. yang ni bukan tabiat afi. saya sangat tak suka kepala ikan. Tapi adik afi yang hafal quran tu selamba je telan benda alah tu. haishh.
- Selalu makan organ dalaman like hati, limpa, jantung perut dan sebagainya. Yang ni afi mengaku afi slalu wat kat rumah. eh eh jangan kutuk dulu, doktor yang suruh tau! 
- Makan makanan bersemut. Well u know, semut tu special. Nampak je kecik tapi kat badan beliau de satu enzyme yang boleh menyebabkan manusia punya ingatan kurang. Uuuuu. Hebat la u semut. No wonder laptop I slalu jammed. Kamu da berjaya menghilangkan memory beliau dengan menggunakan kuasa enzyme tu. 
- Makan secara berlebihan dan minum air antara suapan makanan. Teeeheee.. part makan secara berlebihan tu adalah syndrome biasa bila balik rumah tapi afi sangat jarang minum air antara suapan kecuali kalau da tecekik. Waktu tu kalau tak minum air, saya takkan survive dan menulis entri ni pada hari ini.

Ok, after da diagnose reasons yang membawa 
kepada pengurangan daya ingatan 
(excuse my language, otak sangat lembab sekarang tapi jari perlukan exercise)
jom kita tengok rahasia (i likee) menguatkan daya ingatan pulak

- buah anggur hitam. Sangat sukaa. so nampaknya kena mintak babah belikan stok anggur banyakbanyak
- madu lebah. Ade je kat dapur tapi asik lupa nak makan. maklumla saya kan pelupa kalau tak takdenye nak tulis entri ni.
- Halia. Teh halia best. Tapi, halia dalam teh tu dikira skali ke?
- Kacang badam. I loikkkee! Especially yang dalam chocolate Beryls. Oh. 
- Susu. Wajib diminum harihari.
- Air zamzam. 
- Kismis. 
- Jus karot. Eh, ni bukan ntuk mata ke? 
- Epal. Yeay. An apple a day keeps the doctor away.
- Kurma. Oksigen saya waktu bulan ramadhan.
- Ikan tuna. tett.
- Tempe. double tettt.
- Air soya. slurppppp

So kepada sesiapa yang de masalah cepat lupa macam saya,
silala amalkan pengambilan makananmakanan diatas.
pesanan penulis asal tips ni,
amalan ini sangat berguna kepada lelakilelaki yang cuba menghafal senarai nama teman wanita yang terlalu ramai. 
Wahaha. Beliau sangat rock! I like!


5 comments:

  1. ikan tuna dgn ikan sardin ada beza x? Tempe sedap weh... hahahaha... =p

    ReplyDelete
  2. ak rasa xsamala..cuba ko tanya prof google. =p. siyesly tempe paling xsedap dlm dunia. iskk

    ReplyDelete
  3. Ait? tukar kaler dah? hahaha... tempe goreng sedap weyh... lg2 yg baru buat... Ko bli yg dah lame kot... tu yg xsedap...

    ReplyDelete
  4. same je..baru ke lame ke dua2 xsedap. pokoknya tempe tak sedap titik. huhu

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥