Skip to main content

Kucing.

Kucing comel. Kucing cute. Kucing manja. Kucing gedik.
Macam macam pujian afi dengar orang bagi kat kucing.
Especially from my housemates yang sangat suka kat kucing.
Ye. Saya setuju. Kucing sangat comel, manja, gedik, cute dan segala waktu dengannya.
Lagilagi anak kucing yang mata besar bulu lebat berkaler coklat,
oh memang sangat menarik perhatian.

Tapi spesis kucing ni ada yang manja, ada jugak yang mengadangada.
Ada yang gedik, ada yang garang
ada yang jinak and ada yang tak beberapa jinak.
Golongan yang tak jinak atau dalam erti kata lainnya liar mahupun ganas tula yang berjaya membuatkan afi gerun dengan keturunan kucing.
Mulamula rahsia saya-takut-kucing ni tersimpan kemas juga rapi 
tapi after peristiwa melompat-menangis-jerit-peluk-babah sebab seekor kucing maka terbongkarlah satu dark secret yang sangat memalukan.
Patutkah anda takut akan makhluk se'cute' itu wahai kakak? Soal babah kepada saya.

Actually peristiwa bersejarah dimana bermulanya titik tolak ketakutan pada makhluk bernama kucing timbul waktu afi form 4. Waktu tu afi tinggal kat hostel dimana terdapatnya komuniti kucing yang sangat besar especially kat dewan makan. Kekadang waktu beratur amek makanan  2 or 3 ekor kucing akan geselgesel badan beliau kat kaki afi. Disebabkan waktu tuh tak takut kat kucing lagi so tak kesah la kan. Excited pegangpegang kucing pelukpeluk makan semeja ngan cik kucing siap shareshare lauk. Sangat seronok. Rasa macam ada kawan baru dari dimensi lain and rasa cam ada kawan ntuk cakap bahasa alien. Hilang segala stress bila dapat usap bulu kucing. Tapi itu dulu, sekarang bukan dulu so maknanya sekarang da lain. 

Hari ketujuh waktu Ramadhan seekor kucing dengan jayanya telah men'create' seketul bad memory untuk afi terhadap makhluk kucing. Kucing yang jahat maha ganas itu berkaler kelabu. (Thats why saya akan lebih freaked out macam OTW bila ternampak, terserempak or segala macam 'ter' ngan kucing kaler kelabu.) 

not this one. 

Pagi: Beliau landing kat katil saya sambil meninggalkan sisa muntah
Waktu bukak puasa: Beliau curi ikan saya and so saya terpaksa bukak pose ngan lauk telur and sayur je
Supper: Beliau geget kaki and lompat kat kepala and sepak gelas pink berisi teh panas sebab saya taknak bagi beliau ayam goreng saya. 

Logikkah tindakan beliau itu?
Sakit yang amat tuhan saje yang tau,
Pediiih uh bila lukaluka and kulit yang melecur tersebut terkena air.

So disebabkan seekor kucing berkaler kelabu, perasaan takut kat kucing makin tebal tebal tebal tebal dan tebal.
After masuk kolej and spent some time ngan kucing waktu weekends sambil jerit sambil lari sambil lompat while 1st year berjaya mengurangkan sikiiiiiit rasa takut kat kucing.
But still, kalau ada kucing yang berlarilarian towards me, 
afi akan berdiri tegak macam patung cos segala muscles kat lower limb mahupun upper limb da stiff and almost paralyze sambil dalam hati berdoa semoga kucing tu takkan lompat kat kepala afi.
And I still cannot tolerate cats yang suka geselgesel kat kaki.

Apaapa pon, saya sangat senang dengan merekamereka yang sukakan kucing.
Mama cakap, orang yang suka kucing adalah merekamereka yang penyayang. Actually tu ayat mama pujuk afi so that afi tak takut kat kucing lagi, tapi sori ye mama, I don't buy that one. Tapi (banyaknya tapi) walaupun saya tak termakan dengan katakata mama, I still believe her words and so, kepada pencinta kucing, silala teruskan rasa cinta anda pada kucing kerana sesungguhnya, berbuat baik kepada binatang adalah satu perkara yang mulia. Sekian.








Comments

  1. Dah name binatang.. mane timbul kelogikan itu di akal "mereka"... since binatang pun xda akal... Maybe "beliau" lapar sgt kot... Sbb tu melakukan "aktiviti" yg xlogik.. Kalau manusia dlm kelaparan pun, belum tentu akan beradap... Someday, u will see this incident in front of your eyes; where people were so desperate untuk sesuap nasi n snaggup melakukan ape je untuk itu... Seriously, sgt2 kesian and u also might be cry if u see this situation... =(

    Kesimpulannya: Maafkanla si kucing yg xbersalah tu... Hahaha... =)

    ReplyDelete
  2. baaiklah dokter ezat pencinta kucing. :p

    ReplyDelete

Post a Comment

♥..Share it..♥

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But