August 23, 2010

Quick post RAYD

Last Saturday I went to spend some time with the orphans at 
Rumah Anak Yatim Dengkil.
Seriously bila sampai sana afi rasa satu perasaan.
Tak tau cemana nak gambarkan perasaan tu tapi waktu tu out of blue terasa cam nak nangis.
Pastu rasa cam tak selesa and rasa cam nak kol mama babah pastu rasa cam nak lari balik rumah.
Waktu solat asar kat surau afi rasa sangatsangat tak tenang. 
But then after solat, afi rasa afi da tau cemana nak describe perasaan tu.
Perasaan yang takut KEHILANGAN.
Afi takut bila fikir that one day orang yang afi sayang pon akan pergi macam makayah dorang. Allah. Tak sanggup rasanya.

Sedih sesangat bila tengok bebudak tu.
Ekspresiekspresi dorang sangat unik. Susah nak nampak kat budakbudak biasa.
Mungkin keistimewaan tu ada sebab dorang da lalui macammacam kepahitan kesusahan and segala macam kesukaran sepanjang hidup dorang.
Ada adik umur 4 tahun tapi da jadi yatim piatu.
Terbayang plak Syafiqah waktu umur 4 tahun. Makan bersuap, mandi pon berteman. Pakai seluar pon perlu bantuan orang. Tapi dorang? Ustaz Syukry cakap dorang dilatih ntuk berdikari. Baju pon dorang cuci sniri. 
ya Allah, kuatnya mereka.

Afi terfikir apa agaknya perasaan dorang bila dapat result cemerlang tapi takde siapa yang akan share good news tu? Takde sape yang akan tunjuk muka bangga sambil pandang jiran and cakap dalam hati "hei anak aku dapat nombor satu". Then ada penyampaian hadiah pulak kat skolah, sape nak tangkap gamba dorang waktu amek hadiah? 
Sape nak sambut dorang waktu turun pentas after da amek hadiah  sambil cakap, "makayah bangga ngan kamu nak" 
Apa perasaan dorang bila tengok orang lain pegi skolah salam and cium makayah before masuk kelas?
Apa perasaan dorang bila kawankawan citecite pasal waktu bukak pose and main mercun samasama ngan makayah tapi dorang terpaksa bukak pose ngan saudara seumur yang kehilangan makayah jugak?
And waktu raya. Waktu orang lain salam peluk cium makayah. Pakai baju baru yang makayah pilih. Dapat duit raya dari makayah. Cemana dorang hadapi semua tu ek?  Allah. Kuatnya dorang.
Kuatnya mental dan fizikal budak umur 4 tahun tu berbanding afi yang da tua kerepot ni. isskk.
Ya Allah panjangkanlah umur kedua ibu bapaku. Amin.

Feeyah once said: Fatin, u can deal with bad news quite well but when it comes to ur parents, u will drop down and breathless.
Ye betul tu. And one more thing, I will go insane when someone who is always around me, teasing me, talking to me, is not in my sight anymore. Rasa cam tak lengkap dunia. Hilang melayang separuh jiwa. Oh.

Satu hikmah waktu afi pegi sana ialah Allah temukan afi ngan someone yang punya gaya sejibik macam feeyah. Cara cakap, cara mengusik, cara pandang, muka eksaited dia bila dia story something kat afi, semuanya la. SAMA. Terkeluar sket air mata bila dia peluk afi waktu salam ukhwah. Rasa cam doludolu waktu slalu kena peluk ngan feeyah. And this girl, dia cium afi macam feeyah cium afi. Mulamula agak tekujat gak cos family ngan feeyah je penah wat camtu. Terasa cam terisi balik separuh bahagian yang kosong tu. Alhamdulillah. Allahuakbar. Thank you Allah. 


2 comments:

♥..Drop it..♥