August 03, 2010

Something I hate About Myself





Believe it or not I am the shortest in the family (though I'm the eldest). Syafiqah yang darjah dua, I repeat STANDARD TWO tu punya ketinggian da 3/4 afi punya ketinggian. So tahniah kepada diri sendiri kerana telah berjaya dinobatkan dengan gelaran tak cukup tinggi, or pendek, or rendah or whatever they ever called me. (takpe jangan risau, afi tak pernah amek hati. :P) Waktu kecik-kecik dulu afi selalu tension bila fikir pasal tinggi. Siap suh mama beli Appeton segala sematamata sebab nak tambah tinggi. One thing yang afi paling tak suka jadi budak pendek waktu skolah rendah ialah, kena duk palingggg depan waktu assembly. Siyes uhh terus ai jadi statik bila duk kat depan tu, even nak toleh kiri or kanan pon takut. Sape tak takut wehh cikgu depan mata, dalam fikiran asyik terbayang Guru Besar tarik afi naik pentas then rotan sebab tak bagi tumpuan waktu assembly. Tapi tu kanakkanak punya fikiran la kan sekarang ai da matured da tak takut da kat Guru Besar. Penah skali afi meng'invisible'kan diri dari para pengawas and try beratur kat barisan belakang. Ahh heaven gila. Kau nak tidur ke melalak ke membebel ke kat belakang tu takde sape nampak, sebab yang beratur kat belakang tuh semuanya tinggitinggi. So afi tenggelam di tengah lautan manusiamanusia dan itu adalah salah satu kenangan terindah waktu skolah rendah.

Zaman skolah menengah pulak, afi de masalah ngan kantin and makcik kat kantin. Susah amaaaattt uuh nak beli makanan. Even da duk depan mata makcik tu pon, dia still buat derkk je bila afi mintak nasi lemak. Orang belakang yang lagi tinggi jugakla yang dia nampak. Stress tahu! Short 15 menet afi punya waktu rehat sematamata sebab beli makanan. And yeah, one more thing that made me so stressed out was bila kena wat presentation kat dalam kelas. Time nak tulis-tulis kat papan hijau tuh sure punya ah ada orang wat muka seposen tahan gelak. SURE. KONFEM. 

Bila masuk foundation kat usim, masalah ketinggian ni takde ar ketara sangat. KECUALI waktu naik bas. You know, hostel pelajar usim kurang lebih 20 menet dari kampus. So semua orang kena naik bas. Everyday kelas pukul 8 and the only reason yang wat kitorang selalu blurr pepagi buta mood down ialah kerana pakcik bas selalu datang lambat. Terpaksa ar kitorang berebutrebut time naik bas tu. Seksa amat ok. Dengan ketinggian afi ni, afi selalu terkepit kat celah ketiak sapesape siyes tak tipu. Lemas tau, lemassss.
 
Time berebut bas ni ar terserlah segala perangai hantu semua akakakak yang control ayu tuh. Ngahaha. Ampun kak tapi siyes saya lemas. Kekadang dorang himpithimpit afi sampai kaki tak terpijak tanah. Terapung uuh. Dorang tolak tolak ai yang da pening ngan segala macam bau perfume and deodorant sampai depan pintu bas. Asal masuk bas je tudung baju segala serabai yang amat lagak orang baru belawan sumo. Oh sangat tension. Tapi tu usim zaman dulu ar. Usim sekarang aii tak tau la pulak sistem tu da di'upgrade'kan ke belum.

And sekarang, masalah yang timbul dengan isu ketinggian ialah selalu nampak kepala orang waktu dalam kelas. Well saya anak orang biasa, lesen memandu pon takde so pegi college naik bas je. Harihari bangun awal (beberapa minit) daripada orang lain sematamata nak dapat sit best dalam hall tapi jarang sangat ah dapat duk depan sebab bas selalu lambat. Itu pasal la dalam kelas selalu menguap (alasan terbaik) cos tak nampak slides kat depan instead nampak segala ragam classmates yang da juling sebab tahan ngantuk and prevent mata daripada tertutup.Ngehngehngeh. Seronok! Then, kalau kena cakap ngan orang hensem yang tinggi rasa cam kurang keyakinan. muahaha. Ikutkan hati mau je afi cakap kat orang yang lagilagilagi tinggi tuh, "kau duduk boleh tak? sakit tengkuk aku dongak sematamata sebab nak pandang muka kau. kalau kau taknak duduk pon takpe, tapi aku nampak lubang hidung kau je"

But I tell you, tak cukup ketinggian ni banyak jugak kelebihan. Contohnya, senang pilih baju wohooo and yang paling best orang akan selalu cakap afi anak kedua atau anak ketiga. Muda tu! Bila babah cakap afi anak sulung, terus ternganga depa semua pastu wat muka tak pecaya. Waha. And yang paling best, time raya  selalu dapat duit lebih. Kenapa? Lu pikirla sendiri.

Pape pon, afi bersyukur dengan apa yang Allah bagi. I'll live my life to the fullest with this size. Hmm, lagipun height is just a number right? (sila cakap right or else, afi sumpah kamu jadi dwarf. Muahahaha)

Da terjawab da moment of truth-day 1. Wah nampaknya saya semakin mengenali diri sendiri. Huahua. Adios!


No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥