Skip to main content

Something I hate About Myself





Believe it or not I am the shortest in the family (though I'm the eldest). Syafiqah yang darjah dua, I repeat STANDARD TWO tu punya ketinggian da 3/4 afi punya ketinggian. So tahniah kepada diri sendiri kerana telah berjaya dinobatkan dengan gelaran tak cukup tinggi, or pendek, or rendah or whatever they ever called me. (takpe jangan risau, afi tak pernah amek hati. :P) Waktu kecik-kecik dulu afi selalu tension bila fikir pasal tinggi. Siap suh mama beli Appeton segala sematamata sebab nak tambah tinggi. One thing yang afi paling tak suka jadi budak pendek waktu skolah rendah ialah, kena duk palingggg depan waktu assembly. Siyes uhh terus ai jadi statik bila duk kat depan tu, even nak toleh kiri or kanan pon takut. Sape tak takut wehh cikgu depan mata, dalam fikiran asyik terbayang Guru Besar tarik afi naik pentas then rotan sebab tak bagi tumpuan waktu assembly. Tapi tu kanakkanak punya fikiran la kan sekarang ai da matured da tak takut da kat Guru Besar. Penah skali afi meng'invisible'kan diri dari para pengawas and try beratur kat barisan belakang. Ahh heaven gila. Kau nak tidur ke melalak ke membebel ke kat belakang tu takde sape nampak, sebab yang beratur kat belakang tuh semuanya tinggitinggi. So afi tenggelam di tengah lautan manusiamanusia dan itu adalah salah satu kenangan terindah waktu skolah rendah.

Zaman skolah menengah pulak, afi de masalah ngan kantin and makcik kat kantin. Susah amaaaattt uuh nak beli makanan. Even da duk depan mata makcik tu pon, dia still buat derkk je bila afi mintak nasi lemak. Orang belakang yang lagi tinggi jugakla yang dia nampak. Stress tahu! Short 15 menet afi punya waktu rehat sematamata sebab beli makanan. And yeah, one more thing that made me so stressed out was bila kena wat presentation kat dalam kelas. Time nak tulis-tulis kat papan hijau tuh sure punya ah ada orang wat muka seposen tahan gelak. SURE. KONFEM. 

Bila masuk foundation kat usim, masalah ketinggian ni takde ar ketara sangat. KECUALI waktu naik bas. You know, hostel pelajar usim kurang lebih 20 menet dari kampus. So semua orang kena naik bas. Everyday kelas pukul 8 and the only reason yang wat kitorang selalu blurr pepagi buta mood down ialah kerana pakcik bas selalu datang lambat. Terpaksa ar kitorang berebutrebut time naik bas tu. Seksa amat ok. Dengan ketinggian afi ni, afi selalu terkepit kat celah ketiak sapesape siyes tak tipu. Lemas tau, lemassss.
 
Time berebut bas ni ar terserlah segala perangai hantu semua akakakak yang control ayu tuh. Ngahaha. Ampun kak tapi siyes saya lemas. Kekadang dorang himpithimpit afi sampai kaki tak terpijak tanah. Terapung uuh. Dorang tolak tolak ai yang da pening ngan segala macam bau perfume and deodorant sampai depan pintu bas. Asal masuk bas je tudung baju segala serabai yang amat lagak orang baru belawan sumo. Oh sangat tension. Tapi tu usim zaman dulu ar. Usim sekarang aii tak tau la pulak sistem tu da di'upgrade'kan ke belum.

And sekarang, masalah yang timbul dengan isu ketinggian ialah selalu nampak kepala orang waktu dalam kelas. Well saya anak orang biasa, lesen memandu pon takde so pegi college naik bas je. Harihari bangun awal (beberapa minit) daripada orang lain sematamata nak dapat sit best dalam hall tapi jarang sangat ah dapat duk depan sebab bas selalu lambat. Itu pasal la dalam kelas selalu menguap (alasan terbaik) cos tak nampak slides kat depan instead nampak segala ragam classmates yang da juling sebab tahan ngantuk and prevent mata daripada tertutup.Ngehngehngeh. Seronok! Then, kalau kena cakap ngan orang hensem yang tinggi rasa cam kurang keyakinan. muahaha. Ikutkan hati mau je afi cakap kat orang yang lagilagilagi tinggi tuh, "kau duduk boleh tak? sakit tengkuk aku dongak sematamata sebab nak pandang muka kau. kalau kau taknak duduk pon takpe, tapi aku nampak lubang hidung kau je"

But I tell you, tak cukup ketinggian ni banyak jugak kelebihan. Contohnya, senang pilih baju wohooo and yang paling best orang akan selalu cakap afi anak kedua atau anak ketiga. Muda tu! Bila babah cakap afi anak sulung, terus ternganga depa semua pastu wat muka tak pecaya. Waha. And yang paling best, time raya  selalu dapat duit lebih. Kenapa? Lu pikirla sendiri.

Pape pon, afi bersyukur dengan apa yang Allah bagi. I'll live my life to the fullest with this size. Hmm, lagipun height is just a number right? (sila cakap right or else, afi sumpah kamu jadi dwarf. Muahahaha)

Da terjawab da moment of truth-day 1. Wah nampaknya saya semakin mengenali diri sendiri. Huahua. Adios!


Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But