September 07, 2010

Ciri Ciri Wanita Idaman Lelaki?

I just read an email from a friend. Orang lain sebuk hantar email Selamat Hari Raya segala tapi beliau plak mengforwardkan email "Ciriciri wanita idaman lelaki". Tegelak gelak saya baca benda alah ni.


  • Seorang Pendengar Setia dan Mengikut Kata
    Lelaki suka wanita menjadi pendengar setia dan mengikut kata. Malah suami Ina Naim, Suhaimi pernah berkata, antara ciri utama menyebabkan dia memilih Ina adalah kerana Ina menurut kata suaminya. Bukanlah ini bermaksud King Control, tetapi patuh dan taat kepada suami di mana yang patut! Dari segi agama dan perbelanjaan.
  • Suka dimanja
    Lelaki amat suka dimanja dengan belaian dan kata-kata romantik. “Cayang buchuk“, “Sayang I love you“, “You memang macho!”, “You sayang I tak Yang?”, “You memang handsome“, “U tak macam lelaki lain!” memang dapat menaikkan ego lelaki dan dapat meredakan kemarahan mereka. Kalau tak percaya cuba lakukan ke atas pasangan anda!
  • Jangan bersolek tebal
    Lelaki tidak suka jika wanita memakai alat solek terlalu tebal seperti penyanyi dangdut!
  • Sentiasa menghormatinya
    Menghormati dirinya, keluarga dan teman-teman yang rapat dengannya. Jangan malukannya dengan perangai anda atau cara berpakaian yang tidak kena tempat.
  • Sering tanya khabar
    Bertanya khabar sekurang-kurangnya dua kali seminggu supaya tali persahabatan anda dengannya tidak putus begitu saja. Mungkin suatu hari nanti sikap anda yang terlalu mengambil berat mampu menarik perhatiannya.
  • Jangan terlalu kebudak-budakan
    Bersikap matang dalam tutur kata dan tingkah laku. Lelaki tidak suka wanita yang bersikap terlalu kebudak-budakan dan terlalu gedik!
  • Jangan ganas
    Jangan terlalu bersikap kelelakian dan ganas dalam pergaulan.
  • Tarikan derapan kasut
    Bunyi derapan kasut ketika berjalan juga mampu menarik perhatian lelaki.
  • Suka yang beragama
    Lelaki sukakan seorang wanita yang beriman dan beragama namun begitu anda tidaklah perlu terlalu alim.
  • Agresif 
  • Bukan materialistik.

Hmm. Actually bendabenda kat atas tu common sense kan. Normal instinct for a normal being. Perempuan pon suka lelaki yang ada ciriciri tu jugak except for certain things. Betul tak kawankawan? But I dont quite agree dengan tarikan derapan kasut tu. Waktu kat skolah duludulu ustaz ada cakap, perempuan tak elok pakai kasut yang mengeluarkan bunyi cos dapat tarik perhatian lelaki dan itu adalah dilarang sama sekali. Derapan kasut tu sebenarnya adalah bentuk perhiasan yang tak sepatutnya ditonjolkan oleh kaum wanita. 

Dan janganlah mereka (para wanita) menampakkan perhiasan mereka kecuali di hadapan suami-suami mereka, atau ayah-ayah mereka, atau ayah mertua mereka, atau di hadapan putra-putra mereka, atau putra-putra suami mereka, atau saudara laki-laki mereka, atau putra-putra saudara laki-laki mereka (keponakan laki-laki), atau putra-putra saudara perempuan mereka, atau di hadapan wanita-wanita mereka, atau budak yang mereka miliki, atau laki-laki yang tidak punya syahwat terhadap wanita atau anak laki-laki kecil yang belum mengerti aurat wanita.” (An-Nur: 31)

So kawan kawan, sila la jangan menyeksa kaki anda memakai heels segala. Hehehe. I know I know, takde kaitan pon high heels ngan post ni. I'll write about high heels later on ok? And uh uh, semorang pon tau kan dalam Islam our prophet Muhammad S.A.W da bagi guideline ntuk lelaki lelaki ni pilih isteri,

“Seorang wanita itu dinikahi kerana empat; kerana harta, kerana keturunannya, kecantikannya dan agamanya. Maka hendaklah diutamakan yang beragama, nescaya kamu berbahagia.”

See. Islam itu indah. Even ntuk cari isteri pon ada guidelinenya. Jadi kawankawan perempuan, sila jangan susah hati jika anda tak menepati ciriciri yang ditulis kat atas tu, Allah knows best.

Ok bai

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥