September 22, 2010

Ye, anda sempoi.

Dokter yang keje part time kat Gomez tu sangat sempoi ok. Cakap kau aku ngan patient. Mula mula sampai je, beliau terjah saya ngan soalan yang tak sama macam CST classes. heheh.

dokter: sakit kepala lagi?
saya: eh? (oh agaknya dia tengok history kot). haah.
dokter: kau belajar kat mana?
saya: tu. (sambil tunjuk kat belakang?)
dokter: tu? kat mana? U kat belakang ni? CUCMS?
saya: haah. 
dokter: amek course ape?
saya: sama macam dokter.
dokter: kau tau kau cakap dengan sape skarang?
saya: (sudahhh. sape plak dia ni, jangan kata lecturer kat cucms. cuak. ) errr. A doctor?
dokter: aku student Prof Haizan. Director CUCMS. kenal?
saya: tak. dia tak ajar saya.
dokter: kau tahun berapa?
saya: tahun dua. 
dokter: ok. bukak mulut luas luas.

Then doctor cakap, saya tak selsema. Sinus semua macam ok. 

Dokter: kenapa aku check blood pressure kau?
saya: sebab saya sakit kepala. U want to exclude high blood pressure?
Dokter: Sape cikgu kau?
saya: kenapa?? (salah ke apa aku jawab? iskk)
Dokter: Kirim salam kat dia
saya: (apekah?) dia dah kahwin la
Dokter: aku tau. sebab tu aku suruh kau kirim salam.
saya: baik.

Then after saya komplen pasal telinga yang buat saya hilang balance, 

dokter: bukak tudung.
saya: taknak
dokter: aik?
saya: angkat je tak boleh ke? saya sengaja pakai tudung ni sebab tau dokter nak check telinga (sambil pegang tudung)
dokter: hah. yelah. Kau duk mana?
saya: cyberia
dokter: aku taulah cyberjaya. kalau tak takkanla kau belajar kat sini

dalam hati saya berkata, dokter ni kena check telinga beliau sendiri. I said cyberia la dokter. Bukan cyberjaya. *Sigh* eh. terkejam pulak ayat ni.

dokter: tempanic membrane kau ok. Shiny je. So jangan risau. Lepas ni kalau kau study nak sumbat earphone pon boleh.
saya: baik. tapi kenapa telinga saya jadi macam tu?
dokter: sebab kau demam.
saya: ok.
dokter: kau tau macam mana telinga boleh jadi macam kau pegi tempat low pressure bila demam?
saya: tak tau.
dokter: balik study.

Then dia tanya pasal belajar lah activity lain lah, ada naik plane ke tak lah. Macam macam. Actually saya tunggu jugak dia tanya pasal associated symptoms ke, dah berapa lama sakit kepala ke, check body temperature ke, tapi takde pulak. Kehkehkeh.

Dokter: Cuba explain kat aku pasal sakit kepala kau tu
saya: er, sakit at both sides. Makin sakit kalau duduk. Kena baring. Or else saya rasa cam nak tejatuh cos nampak macam dunia pusing pusing.
Dokter: Itu namanya vertigo.
saya: ye. tu perkataan dia. saya lupa. heheh.
dokter: baru taun dua dah lupa.
saya: issk. baik.
dokter: any history of migraine?
saya: heheh. ada.
dokter: ok. Now aku explain diagnosis aku, badan kau sekarang duk berlawan ngan viral infection thats why lymphocytes and granulocytes level is way higher than normal. And those virus yang jahat tu keluarkan segala symptoms migraine kau. That's why kau sakit kepala, badan hangat hangat and you experience those vertigo. Ok?
saya: ooohh
dokter: ok dah. nak mc? aku bagi kau mc dua hari.
saya: harini je pon dah cukup
dokter: belagak kau ye. aku nak bagi dua hari kau nak satu hari. nah, aku bagi satu hari je
saya: err. ok.
dokter: kau pakai *** kan? nah aku bagi multivitamin. kau ni aku tengok macam malnourished je.
saya: hehhh???

And so, terjawablah sudah. After telan sebijik pil migrain tuh, walaweh. terang dunia. ringan kepala. so episode demam denggi diagnosis dari dr V tu kurang tepat la ye. kehkehkeh. Sorry dr V. Saya pe'migraine' sejati.

Dokter yang tak kenalkan nama macam procedure CST ni sempoi ar. Tapi, beliau duk study master in pediatric. 
Pastu poyo je tanya "aku sempoi kan?" 

Ok tu je, bai

4 comments:

  1. heee nice 1!
    tapi die cam xsempoi pun..cam poyo ade la..hehe

    ops terlebey suda!

    ReplyDelete
  2. Hahaha.. doktor tu perempuan india kn? Best gler borak dgn dia... =p

    ReplyDelete
  3. tak. yg ni laki and dokter part time je. aku lagi ske dokter india tu. da biasa ngan dia. 1st time consult ngan dokter ni. heheh

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥