Skip to main content

Ye, anda sempoi.

Dokter yang keje part time kat Gomez tu sangat sempoi ok. Cakap kau aku ngan patient. Mula mula sampai je, beliau terjah saya ngan soalan yang tak sama macam CST classes. heheh.

dokter: sakit kepala lagi?
saya: eh? (oh agaknya dia tengok history kot). haah.
dokter: kau belajar kat mana?
saya: tu. (sambil tunjuk kat belakang?)
dokter: tu? kat mana? U kat belakang ni? CUCMS?
saya: haah. 
dokter: amek course ape?
saya: sama macam dokter.
dokter: kau tau kau cakap dengan sape skarang?
saya: (sudahhh. sape plak dia ni, jangan kata lecturer kat cucms. cuak. ) errr. A doctor?
dokter: aku student Prof Haizan. Director CUCMS. kenal?
saya: tak. dia tak ajar saya.
dokter: kau tahun berapa?
saya: tahun dua. 
dokter: ok. bukak mulut luas luas.

Then doctor cakap, saya tak selsema. Sinus semua macam ok. 

Dokter: kenapa aku check blood pressure kau?
saya: sebab saya sakit kepala. U want to exclude high blood pressure?
Dokter: Sape cikgu kau?
saya: kenapa?? (salah ke apa aku jawab? iskk)
Dokter: Kirim salam kat dia
saya: (apekah?) dia dah kahwin la
Dokter: aku tau. sebab tu aku suruh kau kirim salam.
saya: baik.

Then after saya komplen pasal telinga yang buat saya hilang balance, 

dokter: bukak tudung.
saya: taknak
dokter: aik?
saya: angkat je tak boleh ke? saya sengaja pakai tudung ni sebab tau dokter nak check telinga (sambil pegang tudung)
dokter: hah. yelah. Kau duk mana?
saya: cyberia
dokter: aku taulah cyberjaya. kalau tak takkanla kau belajar kat sini

dalam hati saya berkata, dokter ni kena check telinga beliau sendiri. I said cyberia la dokter. Bukan cyberjaya. *Sigh* eh. terkejam pulak ayat ni.

dokter: tempanic membrane kau ok. Shiny je. So jangan risau. Lepas ni kalau kau study nak sumbat earphone pon boleh.
saya: baik. tapi kenapa telinga saya jadi macam tu?
dokter: sebab kau demam.
saya: ok.
dokter: kau tau macam mana telinga boleh jadi macam kau pegi tempat low pressure bila demam?
saya: tak tau.
dokter: balik study.

Then dia tanya pasal belajar lah activity lain lah, ada naik plane ke tak lah. Macam macam. Actually saya tunggu jugak dia tanya pasal associated symptoms ke, dah berapa lama sakit kepala ke, check body temperature ke, tapi takde pulak. Kehkehkeh.

Dokter: Cuba explain kat aku pasal sakit kepala kau tu
saya: er, sakit at both sides. Makin sakit kalau duduk. Kena baring. Or else saya rasa cam nak tejatuh cos nampak macam dunia pusing pusing.
Dokter: Itu namanya vertigo.
saya: ye. tu perkataan dia. saya lupa. heheh.
dokter: baru taun dua dah lupa.
saya: issk. baik.
dokter: any history of migraine?
saya: heheh. ada.
dokter: ok. Now aku explain diagnosis aku, badan kau sekarang duk berlawan ngan viral infection thats why lymphocytes and granulocytes level is way higher than normal. And those virus yang jahat tu keluarkan segala symptoms migraine kau. That's why kau sakit kepala, badan hangat hangat and you experience those vertigo. Ok?
saya: ooohh
dokter: ok dah. nak mc? aku bagi kau mc dua hari.
saya: harini je pon dah cukup
dokter: belagak kau ye. aku nak bagi dua hari kau nak satu hari. nah, aku bagi satu hari je
saya: err. ok.
dokter: kau pakai *** kan? nah aku bagi multivitamin. kau ni aku tengok macam malnourished je.
saya: hehhh???

And so, terjawablah sudah. After telan sebijik pil migrain tuh, walaweh. terang dunia. ringan kepala. so episode demam denggi diagnosis dari dr V tu kurang tepat la ye. kehkehkeh. Sorry dr V. Saya pe'migraine' sejati.

Dokter yang tak kenalkan nama macam procedure CST ni sempoi ar. Tapi, beliau duk study master in pediatric. 
Pastu poyo je tanya "aku sempoi kan?" 

Ok tu je, bai

Comments

  1. heee nice 1!
    tapi die cam xsempoi pun..cam poyo ade la..hehe

    ops terlebey suda!

    ReplyDelete
  2. Hahaha.. doktor tu perempuan india kn? Best gler borak dgn dia... =p

    ReplyDelete
  3. tak. yg ni laki and dokter part time je. aku lagi ske dokter india tu. da biasa ngan dia. 1st time consult ngan dokter ni. heheh

    ReplyDelete

Post a Comment

♥..Share it..♥

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But