Skip to main content

MSG

Olrite today I feel like writing about  MSG. MSG ataupun nama panjangnya, MonoSodiumGlutamate adalah sejenis bahan yang mempunyai potensi besar untuk wujud dalam makanan segera seperti fast food, jajan dan juga maggi.

Duludulu saya tak pecaya bila mama cakap, takboleh makan maggi, tak boleh makan jajan nanti kamu kurang pandai. Then saya akan jawab kat mama, abistu babah pandai je? Masa babah kat US dulu babah selalu gak makan maggi. Ok je.. Kemudian babah masuk campur, kalau babah tak makan maggi agaknya babah sploh kali lagi pandai. Dan saya yang tak percaya pon menjawab lagi, takpelah macam tu, babah makan maggi pon pandai je. Takdela jadi kurang pandai macam yang mama cakap tu. So boleh jelaa makan. Tapi tu saya kata la, mama tetap kata maggi diharamkan dalam rumah ni. Ngan babah skali da tak boleh makan maggi. Ekeke. Kesian babah.

Anda tau latar belakang MSG? MSG ialah sejenis excitoxin atau chemical transmitter yang boleh meng'exicite'kan selsel otak sampai mati. Selain itu, MSG juga dikenali sebagai stimulator yang menstimulatekan deria rasa dan menjadikan makanan yang kurang sedap menjadi sedap. No wonder benda alah tu ada dalam Maggi dan segala macam makanan yang 'sedapsedap'. Cuba kalau MSG pupus dari Maggi I think kilang Maggi boleh lingkup dalam masa satu hari.

As mentioned above, MSG berkebolehan untuk mengexcitedkan selsel otak, jadi pengambilan MSG secara berlebihan boleh membawa kepada penyakit Alzheimer dan juga Parkinson. Wuhuu. 2 penyakit itu adalah sangat digeruni wahai kawankawan dan juga diri sendiri. And uh uh, MSG jugak bertindak balas dengan neurons dalam otak and menyebabkan proses berfikir menjadi slow. Aaa. Patutla mama cakap pasal kurang pandai segala, sekarang saya mengerti. Mom knows best. Tak boleh dinafikan lagi.

Other than that, MSG also can be the culprit that destroy your diet scheme. Kenapa? Kerana kajian menunjukkan MSG ni boleh constrict your blood vessels because it acts as calcium channel opener and it also increased appetite in healthy animals by acting on the hypothalamus. Note that freeglutamic acid acts on the pancreas to secrete insulin and acts to stimulate hunger by targeting the amygdala and hypothalamus and creates valium-like GABA in otherwise HEALTHY folks. So to put it in simpler terms..


"You have a pancreas. When you eat sugar, your pancreas produces insulin to counteract the sugar. The insulin tells the cells in your body to absorb the excess sugar. The problem is, is that MSG causes an insulin response. And MSG isn't a sugar. So guess what happens. The (MSG induced) insulin produced by your pancreas tells the cells in your body to absorb sugar.
Within an hour or two. You are low in sugar. Your body says "I need to eat"
So you eat. But the food you eat has more MSG in it. So you produce more insulin than you need again. So you eat again, and again"

Hmmmm....sounds a bit suspicious isnt it?!

That is why, fast food always related to obesity. Semuanya kerana si culprit MSG. Jadi kawankawan, marilah kita bersama sama membasmi MSG dari diet seharian kita. 

Sebagai penutup, nah saya sajikan anda dengan side effects of MSG.


Cardiac- Arrhythmia, Atrial fibrillation, Tachycardia, Rapid heartbeat, Palpitations, Slow heartbeat, Angina, Extreme rise or drop in blood pressure

Circulatory- Swelling

Gastrointestinal- Diarrhea, Nausea/vomiting, Stomach cramps, Rectal bleeding, Bloating

Muscular- Flu-like achiness, Joint pain, Stiffness

Neurological- Depression, Mood swings, Rage reactions,Migraine headache, Dizziness, Light-headedness, Loss of balance, Disorientation, Mental confusion, Anxiety, Panic attacks, Hyperactivity, Behavioral problems in children, Attention deficit disorders, Lethargy, Sleepiness, Insomnia, Numbness or paralysis, Seizures, Sciatica, Slurred speech, Chills and shakes, Shuddering

Visual- Blurred vision, Difficulty focusing, Pressure around eyes

Respiratory-Asthma, Shortness of breath, Chest pain, Tightness in the chest, Runny nose, Sneezing

Urological / Genital- Bladder pain (with frequency), Swelling of the prostate, Swelling of the vagina, Vaginal spotting, Frequent urination, Nocturia

Skin- Hives (may be both ..internal and external), Rash, Mouth lesions, Temporary tightness or partial paralysis, numbness or tingling of the skin, Flushing, Extreme dryness of the mouth, Face swelling, Tongue swelling, Bags under eyes

Sebenarnya entri ini lebih kepada peringatan untuk diri sendiri kerana saya sangaaaat la teringin makan maggi. Kekadang saya curicuri makan maggi waktu kat rumah sewa dan sumpah lepas tu menyesal sangat yang amat bila dengar suara mama. Iskk. Ma, in case if you read this, selamat hari raya MAAF zahir batin ye. Da insaf da. Saya taknak kena Alzheimer. Jadi kawankawan, kurangkanlah pengambilan MSG ataupun kurangkan makan maggi. Yes I know maggi itu sedap, maggi jimat masa, but please think of your health too. To be happy you need to stay healthy, ye? 

Ok bai

Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But