Skip to main content

Premarital screening.






Pagi saya dikejutkan oleh mata kawan saya yang sangat super bengkak. Kesian beliau. Takpe awak, saya faham kenapa awak nangis nangis. Kalau saya di tempat awak pon maybe saya menangis jugak. Sabar ek. You'll get over it, that's what you told me anyway. Heheh. Hmm. Sedihkan bila orang yang selalu ada dengan kita akan pegi jauh berjutajuta kilometer. Bukan jauh di hati tapi dekat dimata, tapi jauh dimata tapi dekat dihati. Eh, dekat ke? Apa apa pon saya harap awak sabar. Woha. Jangan nanges lagi, khamis cutii. Sila lompat bintang sekarang juga!


Uh uh, kawankawan especially yang duk buat pesiapan kahwin. Sila ambil berat dengan point ini. Adakah anda telah menjalani Premarital Screening? Dah buat ke? Kalau belum, sila jangan bertangguh. Pergi beratur dan isi form sekarang jugak! For the sake of your child please do so. Actually, premarital screening especially to detect hereditary conditions such as thalessemia sangat SUPER penting. Kenapa? Kerana if both of you (you and your partner) are the carrier (carry gene but didnt have the disease) for thalessemia, chance untuk anak anda menghidap thalessemia sangatlah tinggi. Jadi untuk menyelamatkan keturunan anda dari sebarang penyakit merbahaya, I suggest you, silalah buat PREMARITAL SCREENING before meneruskan rancangan kahwin anda.

Dr Hamidah ada cakap, if the screening result came out positive for carrier for both pasangan, sangatlah dilema hidup mereka. Yelah kan, kalau dorang teruskan jugak niat ntuk kahwin, just imagine how miserable their life would be after having the thalessemic child or maybe children. Then, kalau tak kahwin merana makan hati ulam jantung. Seksaa tu. Bak kata Dr Hamidah, cinta itu buta. So agakagak berapa ramai je pasangan yang dapat tahu dorang carrier tapi call off the wedding? Sangat tegarlah mereka yang buat keputusan macam tu. Tabik spring toink toink. 

So from my opinion, before bercinta tu, both lelaki and perempuan silalah buat screening for thalessemia then cakap awalawal kat pasangan, "eh saya carrier thalassemia, kamu da check?" so that takdelah merana di kemudian hari. If dia cakap belum then paksa dia pegi check and uh uh if his result come out positive for carrier, sila jangan teruskan niat anda ntuk bercinta dengan dia. If possible, carilah orang lain yang bukan carrier cos we all know risiko tu sangat tinggi for the offspring to have thalessemia. (I'm saying about baru nak bercinta bukan da tahap rancang kahwin dan paksa dorang to call off the wedding). So I think, we need to change the name la. Premarital screening to Precouple screening. Erk.

Duludulu saya ada kenalan dari kalangan pesakit thalessemia. Nama beliau aishah if I'm not mistaken. Beliau ni anak menakan cikgu tadika saya. Semua orang selalu komplen pasal perut dia yang agakagak buncit (due to hepatosplenomegaly= enlargement of liver and spleen) and kulit dia yang agakagak gelap (due to pigmentation). Nakalkan dorang? Saya selalu pandang dia dari jauh je sebab saya takut nak kawan ngan dia. Keji tak? Bukan takut as in takutt tapi sebab saya nampak dia selalu pengsan so saya yang ganas ni takutlah nak berkawan dengan beliau. Kot lah kan saya tercederakan beliau hui, mana saya nak letak muka bersalah ni. Waktu form 1, ummu Zilah (makcik beliau) cakap aishah da meninggal. Masa tu saya rasa cam takde perasaan sangat but then, bila ummu Zilah cakap kat mama adik adik and abang dia semua ada penyakit macam dia saya terdiam. Well of course lah kan saya tak tau apa itu thalessemia on that time tapi saya rasa saya tahu perasaan mak dorang bila doktor cakap yang anak anak beliau yang lain tu bakal meninggal dunia jugak. Uhh pahit tu. Dan saat ni, semua anak menakan Ummu Zilah dah meninggal dunia. Kesian yang amat kat ibu dorang tapi apa nak buat ajal maut di tangan tuhan. Doakan ibu dorang sabar ye kawankawan. 

Ok tu je, bai

Comments

  1. Referring to your 2nd last paragraph.. =)

    Hurm... Actually, untuk mengatakan/mencadangkan tidak/jangan berkahwin kepada orang yang mempunyai penyakit thalessemia tu mcm kejam sgt bunyinya... As a doctor-to-be, bukan kita yang menentukan masa depan mereka... Kita membimbing mereka untuk memahami penyakit ini... Boleh je untuk mereka berkahwin, tapi perlu langkah berjaga2... Advice mereka untuk pergi ke genetic counseling... I agree tujuan utama berkahwin untuk mendapat zuriat... Tapi hanya itu je ke tujuan berkahwin? Bukan hak kita untuk mendeskriminasi mereka... Adakah kita mempertikaikan kejadian Allah? Bukan juga mereka meminta musibah ini terjadi kepasa mereka... Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui...

    Word of advice: Ikut sunnah nabi... Kahwin dgn org jauh2...

    P/s: I've got many friends especially girl yang ada penyakit thalassemia ni (as thal. carrier and thal. minor)... Agaknya, ape perasaan mereka?

    Just sharing my views... Sorry if ada tersalah kata or tersinggung hati.. =)

    ReplyDelete
  2. Yes ezad. I got ur point. Memang kita tak patut halang dorang ntuk kahwin, in fact we dont have the right to do so. That's why I suggest buat preCOUPLE screening (kalau wujud) so that dorang takdelah merana di kemudian hari. Just imagine dorang da plan ntuk kahwin bertahuntahun but in the end dorang tau dorang adalah carrier (I didnt mention a word about thal patient cos they are well informed that they have thal so they are mentally and physically prepared for evrything regarding thal I suppose, not like the carrier cos they are asymptomatic). Some maybe didnt bother about it at all but still, they have to do something about it like u said, pegi genetic kaunseling for the sake of their offspring.

    And yes, thal patient didnt deserve discrimination tapi bak kata Dr Hamidah dorang perlukan pembelaan. But what I'm trying to say is that dorang perlu ambil langkah berjaga jaga so that takde complication in the future thats why I did write 'silalah buat premarital screening before meneruskan rancangan kahwin'. Maybe the screening result will change something in their life and they will have better plan and preparation to build a family. Thats all.. heheh ^_^

    ReplyDelete
  3. aaa, there's one more thing I need to add up. What I meant by preCOUPLE screening is before you have some kind of relationship with someone you can or should ask that someone about the thalessemia thingy. Yelah kan baru nak kenal kenal, takde feeling feeling lagi so if you already know that YOU ARE A CARRIER, why not ask that someone awal awal sebelum that relationship become more serious and things become more complicated. That's my opinion la.. because you know you are the carrier.

    ReplyDelete
  4. Wakaka... PreCouple screening? Mcm menarik je... hahaha.. Nice ideas also... (^_^)v

    ReplyDelete

Post a Comment

♥..Share it..♥

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But