September 08, 2010

Raya oh raya.

Harini Rabu. Lagi 2 hari kita semua sambut raya. Tapi saya tak rasa pon kehangatan mood raya. Mungkin faktor umur. Miss being a kid. Waktu waktu bulan puasa adalah syurga dunia ntuk kitorang. Tapi sekarang? Da bertaun taun rutin sama je. Buat kuih raya, pastu kemaskemas. Adik adik sepahkan barang, then kemas lagi. Then sepah lagi, then kemas lagi sammmmpaaaai la hari raya pon kena kemaskemas bagai. Adik adik, grow up! Oh esok abam balik. Siap la kamu. I'd listed some things that he needs to settle before raya. Well folks, itula dia kelebihan anak sulung. Mama babah sentiasa memberi sokongan padu dalam pembahagian kerja yang saya aturkan. Muahaha. So apelagi, kepada anak anak sulung sedunia, gunakan kuasa veto anda sebaiknya! Yeah!

Hmm. Kat rumah tok and tokki sekarang tak semeriah zaman kanakkanak dulu. Duludulu kita semua sambut Ramadhan waktu cuti sekolah akhir taun yang berbulanbulan tu. Thats why semua orang boleh balik kampung dengan jayanya. Tapi sekarang, semua orang dapat cuti hari Rabu and some of my uncles and cousins hanya akan balik pada Khamis malam dan berkemungkinan besar sampai umah tok Jumaat pagi. Huh. Beraya la korang dalam kereta. Penat tu. Then hari Sabtu and Ahad da kena rush balik rumah masingmasing cos Isnin da KERJA dan tak lupa juga kepada diri sendiri, sila sedar wahai saudari, kelas kamu start on MONDAY, freaking MONDAY! aaaa. 


Hey doraemon, sila bagi saya pinjam pintu ke laci ke ntah pape la yang ada kaitan dengan masa tu. Boleh? boleh?  I want to go back to the time when I was 7 or 8. Raya sangat HEAVEN. Bukan macam sekarang, raya sangat SURAM.

ps; kamu yang di Jepun, kalau jumpa doraemon suh beliau msg daku. Boleh?

But wait, raya kali ni isnt that bad. Tahun ni saya sempat buat banyaak cookies. 5 jenis. KOT. Not so sure but one thing for sure, lebih daripada 3 jenis. Agak penat sebenarnya buat benda alah kecilkecil tu tapi seronok. Mama cakap mama nak bagi some of the cookies to tok nik and tok wok, and also to my uncle yang tak sempat berhentam kat dapur membuat cookies segala kerana beliau sibuk dengan jadual kerja dan jadual imam sambilan kat surau tokki. So saya tak perlu risau akan kemungkinan cookies tu semua masih wujud pada thaipusam tahun depan. Actually I did capture some photos of the cookies tapi oleh kerana saya menggunakan cam rumah (iaitu cam untuk kegunaan seisi rumah) adik saya telah berjaya mendelete segala gambargambar tersebut. Woho. Panas.

And yes yes, saya bersyukur tahun ni sempat beraya kat rumah gong pasir. I'm soo gonna miss this house after da move in kat rumah baru. Issssk. Saya membesar disini, sedih la. Bilik tu, toilet tu, dapur tu, library tu, iskk. Kenangan kot. Tapi takpe, bak kata babah, life needs some changes. And maybe thats the reason babah made that decision. InsyaAllah tu yang terbaik. Amin.

Uh uh, kepada kawan kawan yang tak jemu jemu menghantar email Eid Mubarak thank youuu so much. I managed to reply some of the mails tapi sorry sesangat it was just a plain card without any wishes macam yang korang tulis ntuk saya. Maafkan kekurangan itu. Peace no war. 

Dan satu lagi, tahniah diucapkan kepada kawan saya Ashraf yang akan melangsungkan pertunangan on third raya. InsyaAllah everything will go on as planned. Semoga Allah memudahkan segalagalanya untuk kamu. Dan udislikeme, selamat hari raya. I will never dislike you, never. ^_^

Ok bai

2 comments:

♥..Drop it..♥