Skip to main content

Raya oh raya.

Harini Rabu. Lagi 2 hari kita semua sambut raya. Tapi saya tak rasa pon kehangatan mood raya. Mungkin faktor umur. Miss being a kid. Waktu waktu bulan puasa adalah syurga dunia ntuk kitorang. Tapi sekarang? Da bertaun taun rutin sama je. Buat kuih raya, pastu kemaskemas. Adik adik sepahkan barang, then kemas lagi. Then sepah lagi, then kemas lagi sammmmpaaaai la hari raya pon kena kemaskemas bagai. Adik adik, grow up! Oh esok abam balik. Siap la kamu. I'd listed some things that he needs to settle before raya. Well folks, itula dia kelebihan anak sulung. Mama babah sentiasa memberi sokongan padu dalam pembahagian kerja yang saya aturkan. Muahaha. So apelagi, kepada anak anak sulung sedunia, gunakan kuasa veto anda sebaiknya! Yeah!

Hmm. Kat rumah tok and tokki sekarang tak semeriah zaman kanakkanak dulu. Duludulu kita semua sambut Ramadhan waktu cuti sekolah akhir taun yang berbulanbulan tu. Thats why semua orang boleh balik kampung dengan jayanya. Tapi sekarang, semua orang dapat cuti hari Rabu and some of my uncles and cousins hanya akan balik pada Khamis malam dan berkemungkinan besar sampai umah tok Jumaat pagi. Huh. Beraya la korang dalam kereta. Penat tu. Then hari Sabtu and Ahad da kena rush balik rumah masingmasing cos Isnin da KERJA dan tak lupa juga kepada diri sendiri, sila sedar wahai saudari, kelas kamu start on MONDAY, freaking MONDAY! aaaa. 


Hey doraemon, sila bagi saya pinjam pintu ke laci ke ntah pape la yang ada kaitan dengan masa tu. Boleh? boleh?  I want to go back to the time when I was 7 or 8. Raya sangat HEAVEN. Bukan macam sekarang, raya sangat SURAM.

ps; kamu yang di Jepun, kalau jumpa doraemon suh beliau msg daku. Boleh?

But wait, raya kali ni isnt that bad. Tahun ni saya sempat buat banyaak cookies. 5 jenis. KOT. Not so sure but one thing for sure, lebih daripada 3 jenis. Agak penat sebenarnya buat benda alah kecilkecil tu tapi seronok. Mama cakap mama nak bagi some of the cookies to tok nik and tok wok, and also to my uncle yang tak sempat berhentam kat dapur membuat cookies segala kerana beliau sibuk dengan jadual kerja dan jadual imam sambilan kat surau tokki. So saya tak perlu risau akan kemungkinan cookies tu semua masih wujud pada thaipusam tahun depan. Actually I did capture some photos of the cookies tapi oleh kerana saya menggunakan cam rumah (iaitu cam untuk kegunaan seisi rumah) adik saya telah berjaya mendelete segala gambargambar tersebut. Woho. Panas.

And yes yes, saya bersyukur tahun ni sempat beraya kat rumah gong pasir. I'm soo gonna miss this house after da move in kat rumah baru. Issssk. Saya membesar disini, sedih la. Bilik tu, toilet tu, dapur tu, library tu, iskk. Kenangan kot. Tapi takpe, bak kata babah, life needs some changes. And maybe thats the reason babah made that decision. InsyaAllah tu yang terbaik. Amin.

Uh uh, kepada kawan kawan yang tak jemu jemu menghantar email Eid Mubarak thank youuu so much. I managed to reply some of the mails tapi sorry sesangat it was just a plain card without any wishes macam yang korang tulis ntuk saya. Maafkan kekurangan itu. Peace no war. 

Dan satu lagi, tahniah diucapkan kepada kawan saya Ashraf yang akan melangsungkan pertunangan on third raya. InsyaAllah everything will go on as planned. Semoga Allah memudahkan segalagalanya untuk kamu. Dan udislikeme, selamat hari raya. I will never dislike you, never. ^_^

Ok bai

Comments

Post a Comment

♥..Share it..♥

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But