February 24, 2011

FRAM

Dont ask me what FRAM stands for cos me myself have no idea what that is. Heheh. Last week I was REQUIRED to go to this Bomba Training camp at Kuala Kubu, Ulu Selangor. Sebelum pergi afi pulun dengar cite kawan kawan yang dah pegi and seriously at that time rasa macam nak lari balik rumah and dissapear macam debu debu berterbangan. Tapi dah nama student kan so ada tanggungjawab. So in this term, tanggungjawab tu adalah pergi ke camp tersebut. Hell sangat terseksa. I never done such strenuous activities in my whole life. Yet I kinda like it cos I gained lots of priceless experiences and hell yeah, my perception towards the firemen change 360 degree. THEY ALL ARE AWESOME PEOPLE DON'T YOU DARE SAY BAD THINGS ABOUT THEM YAW!! OR ELSE I'LL MAKE YOU BE SIGNED UP AND UNDERGONE THE TRAINING THEY HAD FOR MONTHS!!

On the way to that camp, kitorang disajikan dengan movie Hantu Kak Limah Balik Rumah. I tell you that movie deserves a 4.5 out of 5 stars! To me jalan cerita movie tu adalah menarik dan sangat sangat sangatlah KELAKAR. Now I know what the heck is 'CE CITE CE CITE' haha. Yeah, katak bawah tempurung, outdated whatever you want to label me just say it. Do I look like I care? Not at all.

And so after dah sampai sana first thing first of coursela register and dapat bilik. Tapi tidak semudah itu ok untuk kami dibenarkan naik berehat rehat kat bilik. Kena buat push up for several times! Push up cara lelaki. LELAKI. Well actually perempuan and lelaki have different ways of doing push ups kan, tapi waktu tuh semua bantai buat push up cara lelaki tu. Seeing me doing the push up, abuya cakap ''eh yang kat belakang  tu buat push up ke berenang?" Duh. Malu. Tapi buat buat tak faham and pandang kiri kanan sambil bagi signal kat sekeliling "He's not talking about me, its HER or HIM" Heheh. Ampun ye orang orang sebelah. 

And after several episodes of pushing ups, akhirnya kitorang dibenarkan naik ke bilik and kemas barang bagai. Then ada briefing after dinner. It was compulsory that everyone wore the Young Mercy corporate shirt. Nasib baik sempat iron, phew. After briefing layan drama Ustaz Amirul ngan Alia, my roomie. Kitorang tengok cite tuh dengan penuh perasaan siap ada sound effects bagai. HAHA. Seriously if I were him, I would definitely choose Wiyah as my bride. Nasib baik aku perempuan. Weehu.

The next day, kitorang terlambat pergi kat site cos ada miscommunication pasal masa. Seriously cuak sesangat. Nasib baik tak kena hukuman pumping ke hape ke. Memang kuar peluh jantan ar waktu tu. Siap selsema lagi sebab takut sesangat. Haha. I'm laughing at myself now bila teringat betapa takutnya afi kat pakcik pegawai bomba bernama Idris itu. Here, we were briefed on how to use the PA system and stuffs and waktu nilah banyak perkara perkara memalukan terjadi. I was so panicked when the officer tetibe shut off the oxygen supply to my face mask and I was like struggling hard to take the mask off my head, nasib baik tak tertanggal tudung. Seriously malu and on that time tetibe rasa macam airways tu macam dah ternarrow sikit sikit. Then kena galas bendalah tong compressed air yang beratnya 15 kg ++ tu lari lari + merangkak kat padang. Waktu nilah my PA thingy tuh tetibe buat hal. It kept on giving me air so how on earth afi nak bernafas wahai PA system?? Sangat panik and that bomba guy helped me bukak face mask semua and there, asthma attack came to rescue. Malu dowh. Dah lama sesangat tak dapat attack tuh tetiba dapat. Kat tengah tengah padang. Bertemankan abang bomba macho. Oh sangatlah malu. MALUUU. 

Then he said that I didnt have to go on with the activity. Jalan je takyah lari lari bagai. Takyah pakai face mask pon. Seriously that thing buat afi sangat lemas. Eegggrhh. I'm struggling to breath if I put that thing on. Amazed how my friends could survive. heheh.

And ada kawat kebakaran and so on. Waktu ni afi terselamat and I didnt have to carry that very heavy host because dengan rahmat Allah tetiba hujan turun dengan lebatnya. Agaknya Allah tahu afi memang tak mampu nak buat aktiviti tuh sebab tu tetibe je hujan lebat. Siap ada guruh lagi sikit sikit. Tapi sikit jelaa. Heheh. 

Then that night, ada simulation. And I volunteered to be the patient who had died in that fire incident sebab kena hempap ngan tiang berat. Wahaha. Afi kena baring kat atas bangunan besi yang basah for hours bertemankan nyamuk nyamuk bagai and kat atas tuh sangat sejuk. Waktu tuh dah start batuk and I had difficulty to breath. Pakcik bomba yang baik hati datang and temankan afi. He told me half of his life history and how he managed to go through the obstacles in his life. Sampaikan pasal PTPN pon dia cite. Heheh. Comel je. When I started to cough hard he was kinda worried and then asked the rescue team to sorta SAVE me the dead victim. 

Incik A: Jom la angkat dia
Incik B: kita duaorang jeke?
Afi: Orang berat tau!
Incik A: Bolehnye. Fatin je pon.

Ha skali dah angkat, tetibe

Incik A: huish beratnya! Bape kilo ni?
Afi : 60.

HAHA. Gelak dalam hati tuhan je tau. They struggled hard to carry me lol. Hahah. Told you, I'M HEAVY! Bila dah sampai kat bawah incik A datang and said sorry kalau ada terkutuk ke ape ke. I laughed hard. Hahah. Tak kisahlah asalkan afi takyah angkat host berat or mangsa sudah. Diangkat and dikutuk sket sket tuh adalah perkara yang afi boleh tanggung waktu tuh so just face it. But kutukan tuh tak melampau langsung pon dan seriously tak ambik hati langsung. So nevermind.

After midnight, tetibe afi dengar 3 kali wisel. Nasib baik waktu tuh tengah  bangun cos perlukan cik tandas kalau tak, memang haremlah afi nak terbangun sebab bunyi slow wisel tuh. Bunyi bom pon belum tentu afi bukak mata inikan pulak bunyi wisel yang cinonet. Then terpaksa lari lari dari tingkat tiga dengan baju tido segala. Sampai bawah je tetibe Encik Idris tuh cakap ada emergency call. Kebakaran ke hape benda tah so kena change jumpsuit with boots and helmet bagai. Oh seriously sangat penat waktu ni. Bila dah penat lari lari naik atas tukar baju and turun bawah balik tetiba Encik Idris cakap that one was a false alarm. So need to change our attire yang sesuai dengan pergi kuliah. Demm. I could barely breath dah masa tu. After dah turun naik tukar baju memang susah nak control breathing. Dah hilang segala breathing technique bla bla. Yang ada cuma panic and fokus so that I wont black out. Waktu berbaris tuh I coughed hard and pakcik bomba yang peramah tadi asik pandang je. After Encik Idris dah siap bagi ucapan pakcik bomba peramah tanya "are you okay" and there, I was panicked like hell. Gasping for air and perfect timing, I made a wheezing sound. Nasib baik ada kawan yang bawak inhaler and then lagi satu adegan memalukan diri sendiri, lupa cara guna inhaler dengan betul. 

I hate that freaking thing so much seriously sebab rasa dia sangat pahit. Tapi back then takdelah pahit sangat walaupun banyak yang afi sembur dalam mulut tuh. HAHA. 

Keesokannya masuk BA gallery. Sangat best. Tak menyesal afi masuk jugak bendalah tu walaupun pakcik bomba tuh ada cakap " Saya tak galakkan kamu buat aktiviti ini". Once in a lifetime opportunity, sape yang sanggup tolak? Asthma ke tak asthma ke itu lain hal. Heheh. So there I am, masuk dan keluar dengan selamatnya Alhamdulillah Praise to Allah. 

On the way balik Cyberjaya tidur tak sedar diri. Walaupun Ezad kat sit belakang buat bunyi bising gelak tapi masih mampu terlelap. Ngeh ngeh. 

So kesimpulan daripada cerita ini, camp tu sangat memenatkan emosi dan fizikal. Seriously. I don't know how can I survive training kat terendak tu nanti. Sobs. Please pray for me yeah dear friend. Doakan supaya saya sedikit kental berbanding sekarang. Please?

thats the compressed air tank and face mask.

muka tak semangat cos helmet takde. Kesian pikot kena share helmet ngan dia. heheh

 See my face? Macam orang kena paksa minum air longkang.


Ok tu je, assalamualaikum

4 comments:

  1. ''eh yang kat belakang tu buat push up ke berenang?"

    dia xberenang cik, dia tgh free fall, sky diving. :P

    terlupa cara pakai inhaler..?
    hoho..jarang pakai arr ni.

    seriously, jeles dgn pengalaman ni. >,<
    tahniah. =)

    ReplyDelete
  2. dahhhh lama sgt tak guna thats why skill da berkarat. heheh.

    jeles? don't be. HAHA.
    and thanks :)

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥