March 12, 2011

Its all yours.

Babah cakap its all yours. Semua pilihan terletak kat tangan kakak. You are the one who need to make the decision, I'm just assisting you to do it. Ohye, ekceli our conversation goes in BM tapi sebab saya kan budak baru belajar, BI tak mantap so kenalah selalu prektis gedik gedik bajet omputeh kat belog ni. 

Keputusan. Semua orang kat dalam dunia ni kena terpaksa wajib buat keputusan dalam hidup masing masing termasuk lah awak yang tengah baca belog ni. Kan? Kan? Barangsiapa yang tak pernah, tepuk dada tanya selera. Kenapa tak pernah? BETULke tak pernah? Nak makan kat tempat mana pon perlukan keputusan yang nyata kan? Ini hal sirius tak leh tipu tipu aa. Oh ok. Berbalik kepada isu sirius. Apabila anda terpaksa memilih dan memutuskan sesuatu perkara apa agaknya yang anda semua buat? Just blindly decide it or what? Here's what I do when I am about to make a decision tak kiralah besar atau kecik

1. Ask for Allah's guidance. Solat istikharah, solat sunat, doa banyak banyak, solat hajat. Yang ni yang paling penting. Paling utama. Kepentingan 'aktiviti' *what's the most appropriate word to use eh?* ni macam first line punya drug. Sape cakap solat istikharah ntuk orang yang nak pilih jodoh je? No no no. Ustaz saya cakap before masuk exam pon boleh solat istikharah. Manalah tau Allah izinkan korang mimpi pasal soalan exam ke waktu tengah tido? Gerakkan hati baca topik tu waktu tengah study? Heaven jugak tu. Dah practise awal awal before masuk real punya exam and conteng real punya exam questions. Uuuh best. Lagipun, bapak saya pernah cakap, kalau ada masalah apa apa first sekali yang kita perlu cari ialah Allah kita. Mengadu dengan Allah sebelum anda semua mengadu dengan manusia, insyaAllah semua akan jadi baik baik belaka dan insyaAllah Allah akan gerakkan hati kita ntuk buat keputusan serasional mungkin cos Allah maha mengetahui apa yang terbaik ntuk hambanya. 

Hambanya? Ye ingatlah. Kita ni semua hamba je, takyahlah nak hidung tinggi cakap kat semorang aku kaya aku ada kereta porche kau ada? Ada Allah pandang bendalah tu semua? Nehi. Takde.. Jadi janganlah jadi manusia yang dikeji manusia lain dan tak dipandang oleh Allah pon. Sobs.

2. Ask for parents' point of view. Mintak pendapat kat mak ayah. Sesungguhnya redha Allah terletak pada redha ibu bapa. So kalau ibu bapa kita redha dengan keputusan yang kita buat then barulah kita semua mendapat keredhaan Allah, insyaAllah. Err, and in my case, my parents know me better than I know myself. So kekadang saya rasa keputusan A adalah yang terbaik bagi saya tapi sebenarnya tidak sama sekali and my parents know that keputusan B adalah yang termantap. So kalau saya tak mintak pendapat kat dorang cuba teka apa akan jadi kat saya? Hanya Allah yang tahu. Moral of the story, apa apa pon rujuklah kat ibu ayah. Kalau korang tak setuju dengan pendapat dorang pon at least korang dah boleh buat hati mak ayah korang berbunga bunga cos korang care to ask for their opinion. Lepas tu pepandai ar cover line kalau mak ayah korang dapat tahu korang tak buat pon benda yang mak ayah cadangkan tu. But don't forget to pick reasonable excuse and do explain everything in detail.

3. Consider about your love ones. Love ones ni bukan kekasih makwe pakwe je or whateverlah you want to address them eh, tapi love ones termasuk adik beradik, kawan kawan, bestfriend, BFF, sepupu sepapat and semua orang yang korang sayang. Cuba fikir apa impact keputusan yang korang buat tu kat dorang. If it is bad for them and good for you then, explain to them why you made that kind of decision so that they will understand your situation and slowly adapt to whatever changes that may occur along with that decision thingy. 

4. Kalau rasa perlu, jumpalah kaunselor. Sometimes we need to talk to a complete stranger in making certain decision kan? Tapi siyesly I never encounter such situation so tak boleh nak cakap banyak pasal point ni. 

5. Fikir semasak masaknya. Biar berasap otak korang tu. Scale baik buruk keputusan tu. Kalau perlu conteng kat kertas, brainstorm points penting. Biar nampak jelas pro and cons semua benda. Barulah senang korang nak buat sesuatu keputusan and say if the decision is not the best decision, korang takdelah menyesal sangat sebab korang dah berusaha sebaik mungkin dissecting all the data needed. 

6. Penat ar taip. Kita jump ke penutup teruslah boleh? Heheh

Kenapa tetiba saya cakap pasal bendalah ni semua? Because I am bored and  terasa cam nak merepek so ape guna belog kalau tak jadi tempat luahan merepek kan? Heheh. Whatever lah.

p/s: sometimes we made bad decision and yeah, I know it stinks but we have to face it. That's what we call, PENGAJARAN HIDUP.
Ok tu je, assalamualaikum

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥