March 11, 2011

kenapa pulak manusia perlu ada perasaan.. kalau perasaan itu boleh diubah2 dan mengubah? kenapa kita tak menggunakan akal sepenuhnya sahaja? kan lagi maju daya pikir manusia nanti? (tolong jgn jawab..1. ktentuan Allah.. 2. setiap bnda ada hikmah trsndiri)

manusia kalau takde perasaan bukan manusia. Dah ala ala haiwan. Perasaan tu ada banyak, perasaan sayang, perasaan malu, perasaan marah, perasaan sakit, perasaan takut. So kalau takde bendalah tu semua macam mana manusia nak survive? Kan physiology ada cakap, manusia perlukan pain stimulus to keep on surviving. Kalau takde perasaan sakit takkan wujud reflex and bla bla bla. Kalau takde perasaan sayang plak, takkan wujud keturunan manusia kat bumi ni and perasaan takut? Oh itu adalah sangat penting. Kalau takde perasaan takut especially perasaan takut kat Allah sesatlah manusia tu. Terumbang ambing.

Akal tu penting, tapi perasaan pon penting so that manusia ni jadi seorang manusia yang lengkap.

Kenapa perasaan berubah ubah? Cuba kau fikir apa akan jadi kat manusia kalau perasaan marah tak berubah? Habislah dunia ni. Berperang sana sini. Sebab tu Allah ciptakan akal ntuk control perasaan and perasaan ntuk control akal. Dorang saling lengkap melengkapi. Kalau semua manusia fikir pakai akal and logik je hancurlah semua. Akal tak boleh 'rasa' simpati. Kan? Tapi manusia pon kena pandai control perasaan so that perasaan tak kuasai akal. Balance itu penting.

Aku taktaulah jawapan aku ni menjawab soalan kau or x tapi nilah hasil pemikiran aku selama beberap minit ni. Heheh. :)

Got questions? Spill it out :)

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥