March 25, 2011

...Kurang Cerdik.

Tadi siang ada talk daripada saudara Idris Taufiq. He is a British guy, and a priest before he embraced Islam. Waktu dengar apa yang dia cakap, saya rasa malu dengan diri sendiri. Apa saya dah buat selama ni? Dah hampir 21 tahun hidup kat dunia tapi apa yang saya dah buat untuk agama saya? This guy, saudara baru tapi effort dia untuk sebarkan agama Islam, jaga maruah agama, cuba perbetulkan apa yang tak betul pada manusia sekeliling tentang agama, sangatlah mengagumkan. Lihat diri sendiri, fikir, apa saya dah buat untuk agama saya dan yang paling penting, bagaimanakah iman saya sekarang? Lemahkah? Kuatkah? Sobs. Oh fatin afifah, apa yang kau dah buat untuk nikmat Islam yang Allah bagi ni? Sobs. 

Sungguh, saya tak kuat macam beliau. Fatin afifah suka ambil kisah apa yang orang cakap, sedangkan apalah sangat pandangan manusia kat dunia ni, pandangan Allah tu yang penting. Tapi disebabkan ilmu agama tak setanding dengan umur, saya lalai dan lupa dengan fakta itu. Oh bodohnya saya. Alhamdulillah Allah masih izinkan saya bernafas dimuka bumi ini. Allahuakbar kerana harini Allah jentik hati saya untuk fikir tentang hal ini.

Banyak benda yang saya tahu, tapi saya tak sampaikan. Konon nak jaga hati kawan. Saya lupa ntuk fikir "Apa gunanya kawan kalau tak membetulkan kawan". Kadang kadang, saya sedar kawan keeps on doing the same mistake, tapi saya pengecut ntuk sentiasa tegur kesilapan dia. Otak selalu buat assumption, "takpe, lama lama dia taulah apa yang dia buat tu salah". Saya takde bendalah yang bernama kekuatan ntuk berdepan dengan reaksi manusia apabila ditegur oleh rakan sebaya. Hati perit bila orang cakap "Alah, mulut sedap cakap tapi kau tu bukannya sempurna sangat pon nak tegur tegur orang". Hati ni lupa ntuk fikir betapa peritnya rasa bila Allah soal saya diakhirat nanti. Sobs. Bodohnya saya.

Kadang kadang saya lupa, taksub dengan study sampai melambat lambatkan waktu solat, selalu merungut bila terpaksa bersesak dengan manusia yang ramai kat surau. Saya lupa ntuk fikir, "Allah akan mempermudahkan segala urusan kita jika kita sentiasa mendahului tanggungjawab kita kepada Dia" dan "Alhamdullilah, kawan kawan seperjuangan jaga tiang agama mereka" Oh bodohnya saya. 

Brother Idris cakap, make the full of your student life. Don't just stare at the computer, do outdoor activities with your friends and have fun! Saya selalu merungut tak cukup masa ntuk beriadah, tak cukup tenaga ntuk bersukan tapi saya lupa ntuk fikir, "kalaulah saya kumpul jumlah masa yang saya guna ntuk berblogging, agaknya dah beratus kalori dalam badan ni dibakar".

Ya Allah, bodohnya saya. T_T
Ok tu je, assalamualaikum

4 comments:

  1. fatin dear..thanks 4 sharing ya!
    how i wish i can be there to hear the talk :(

    ReplyDelete
  2. @s a r a rusydin

    here, http://www.facebook.com/group.php?gid=21594603841 click the link and u may have chance to meet him :)

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥