March 31, 2011

Of PPD

Last weekend strating from friday to sunday, semua pelajar farmasi and MBBS batch 0910 diwajibkan pegi Ulu Perdik ntuk PPD camp. To those yang tertanya tanya apa itu PPD, PPD stands for personal and professional development. Memang mantap. Actually saya tak pernah join memana camping before so I was kinda excited and tertanya tanya what was it like to sleep in tent. Bila dah sampai sana and dah rasa tidur dalam khemah, terasa diri sangat bersyukur dikurniakan sebiji tilam dan sebuah katil ntuk dijadikan alas tidur di malam hari. Sobs. First night kat sana adalah hujan dan ditakdirkan khemah kami bocor. So berenang renanglah kami didalam khemah bersama sleeping bag tercinta.

Satu aktiviti yang saya takkan lupa sampai bila bila is free fall or some of the trainers panggil trust fall. Serius menakutkan. Adrenalin rush sama macam waktu naik roller coster except that I am more behave. Kalau naik roller coster kau terjerit sampai keluar anak tekak pon takde orang kesah tapi kalau buat bendalah tu kau terjerit jerit memang akan 'dijeling' oleh trainer askar sekalian. Tapiii walaupun takut dan takut dan takut, I managed to do a kinda great fall. Ngeh ngeh ngeh. Pakcik askar tu pon cakap terjunan saya terbaik. Wahaha and he asked me to demo to others. Of courselah saya menolak, perut pon tak kembang lagi waktu tuh. Kecut semacam.

Then we were taught on how to use compass and bla bla. Waktu nilah pengalaman ngeri bermula. Perang dengan pacat, panjat bukit turun bukit. Saya sangatlah independent saat ini. Lagi lagi bila dah penat, semua benda pon orang kena tolong. Thanks for best group mates ever. Tak tahulah apa jadi kat saya kalau korang semua takde.

All in all, walaupun kem PPD ni adalah super memenatkan but there were too much memories and things I learned from it. Dan sebagai manusia normal, saya takkan mungkin boleh lupakan memori 'seindah' itu. Huu.

p/s: to juniors, tips untuk melakukan free fall yang baik ialah, fikir untuk tidak menyakiti kawan yang sedang menkerah tenaga bergabung usaha untuk menyelamatkan anda. Cuba untuk ringankan beban mereka dan jadilah seperti papan. Tak faham? sukati la.

Ok tu je, assalamualaikum

2 comments:

♥..Drop it..♥