April 23, 2011

Of venepuncture and other chapter.

Last wednesday all of second year MBBS students were exposed on ways to do venepuncture. Sebelum pegi kelas saya dah agak agak seriau bila fikir diri dicucuk dan diri mencucuk. Otak asik fikir benda bukan bukan. Macam mana kalau saya cucuk orang and tetibe beliau bleed dengan sangat banyak? Macam mana kalau jarum patah?? Macam mana itu dan macam mana ini. Saya jadi stress.


so this is how it looks like.

During the lab session, we were so into collecting the blood from a rubber dummy hand. Cucuk sini cucuk sana sampai darah palsu terpancut sana sini. Busuk euww. Saya fikir itu adalah sirap tapi rupanya saya silap. Itu adalah sama sekali bukan sirap. Bau sangat tak sedap, euw.

Kisah romantik venepuncture


Jangan fikir venepuncture adalah scary semata mata. Boleh jadi romantik I cakap U. Kawankawan saya yang bakal berkahwin this 1st May sangatlah comel waktu itu. Si lelaki rela dirinya dicucuk cucuk bakal pengantin perempuan while the bride to be nampak sangatlah tak sampai hati nak mencucuk si bakal suami. Waktu si bakal suami cakap "cucuk je takpe cucuk je sikit je tu tak sakit pon" hati tetiba tumpang gembira untuk si bakal pengantin perempuan. Awak, tengoklah betapa dia sayang kat awak. Sanggup dicucuk cucuk semata mata nak tolong awak pandai buat venipuncture. :')

Ok habis dengan kisah romantik. Berbalik kepada kisah afi ye kawan kawan. And so, saya tersangat sangat sangatlah tak sanggup dicucuk rakan sebaya. Bukan tak percaya kat dorang ke hape tapi saya tau, pencollect blood yang kurang berpengalaman akan meninggalkan kesan yang amat dalam di hati pesakit. Ngehngehngeh. Kesan yang bagaimana? Silalah jadi pesakit dulu then kamu akan tahu rasa itu.

Tapi once dah tengok kawan mencucuk my beloved housemate tetibe perasaan nak cucuk orang timbul dan tanpa disangka sangka Fitri menghalalkan tangannya menjadi bahan eksperimen! Hoyehh. Hati macam berbelah bahagi, waktu dah mintak consent and mintak maaf bagai kot la jadi pape kat Fitri, I collected his blood and yeay! Takde extreme bleeding! And most importantly tak bengkakkkk. Omjayyy. I'm super happy. Gumbira. Dan addicted. Nak cucuk lagi. Cucuk cucuk cucuk. Ok dah.

Back to bussiness. Exam DRM semalam...... sangatlah ntah tak tau nak cakap pe. Susah pon tak senang pon tak. Usaha dan tawakkal jela.

And yes, I drove home! Muahaha. Sangat best ok! At least dapat kurangkan beban mamababah. Nampaknya mamababah dah agak agak dapat terima hakikat bahawa, saya dah besar. I'm 21 so they need to let me be independent. Heheh. Apa apa pon, PRO EXAM IS COMING!! ERGHH I'M NERVOUSSS!

Ok tu je, assalamualaikum

2 comments:

  1. etika ketika flebotomi.. harus yakin dan tepat.. tidak boleh salah dalam puncture.. vena mana yg mahu dicucuk juga harus tepat.. harus cepat dan laksanakan dengan selmbut mungkin.. :)

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥