Skip to main content

..buat betul betul

Haritu aku dapat tau pasal satu case kat hospital yang aku duk posting sekarang. Dah lama nak tulis tapi kemalasan dalam diri begitu tegar dan nyata maka terjadilah post ini harini.

A patient passed away because of a doctor's negligance. To be specific a surgeon's negligence. Berdasarkan sumber sumber yang dipercayai, housemen kat situ dah cuba sedaya upaya yakinkan surgeon tersebut bahawasanya patient itu presented with signs and symptoms of appendicitis tapi biasala, sape nak percaya cakap housemen tanpa sokongan daripada senior doctor yang lain. Arwah patient tu datang kat emergency department twice ok TWICE but no one could do anything to help her. Sadis kan? At last she got septicemia due to perforated appendicitis. Sedih.

Yang buat aku macam terkilan sangat ialah hospital ni memang hospital yang sophisticatedd gilerrr tapi entah mana silapnya boleh jadi macam ni. Sakit hati tau tak. Appendicitis je pon come on la. Beriban orang kena appendicitis tapi hidup je sampai sekarang. Ye betul, dah memang ajal beliau meninggal diusia muda, after several months kahwin tapi surgeon tu should do something. Kalau ye pon bizi at least confirmkan betul betul yang case tu memang bukan surgical punya case, bukannya tolak mentah mentah macam tu je. Sedih tau tak sedih sebab yang jadi mangsanya patient. Yang rasa kesannya pulak family patient.

Orang tua tua selalu pesan, kalau nak buat something buat betul betul. Sama la macam kerja. Kalau dah kerja kau doktor, jadila doktor yang betul betul doktor. Care for the patients because thats obviously your duty. When a patient needs you, you have to be there. Tak kiralah kau tengah makan dengan family kat alamanda ke tengah picnic tepi pantai kat Pulau Redang ke bila dah ada emergency call you need to attend it. Nanti kalau kat akhirat Allah tanya pasal duit gaji tu ha sape nak tolong jawab? Sendiri tanggung. Haih. Sedih tau sedih.

Kalau dah rasa tak boleh nak berkorban masa dan tenaga, tak payahlah jadi doktor. Kesian kat patient. Elok elok ada peluang 90% untuk hidup tetibe terus jadi 0%. We are dealing with human lives you know, bukan binatang. Eh wait, even binatang pon ada pembela inikan pulak manusia. Haih. Sedih tau sedih. I should stop. Orang kata tak baik membebel panjang panjang kalau tak nanti kahwin lambat. Wakaka.

P/s: Tolong jangan ada sesape yang terluka dengan post ni. Kebanyakan ayat ayat diatas adalah untuk peringatan diri sendiri. Sekian.

- Posted using BlogPress from my iPad

Comments

  1. betul tu..
    tugas utama menyelamatkan nyawa..jgn sebaliknya akibat cuai..

    =]

    ReplyDelete
  2. hurmm.. kadang2 tu la realiti nye.. my cousin is a houseman.. and kesian jugak tgk dia.. dgr cerita pon macam kesian..-mmg la keje doctor glamor but it is full of responsibilities..


    btw, singgah and follow you..:)

    ReplyDelete
  3. @Siti NuruL Ain

    Yes full of responsibilities and only responsible person can be a good doctor. :)

    Btw, thanks.

    ReplyDelete
  4. aish.. sapa doktot tu, meh nak slap sekali, hehe..

    follow u :)

    ReplyDelete
  5. hahahaa trok betul lah doktor ini kan? anyway thanx for the information :)

    ReplyDelete

Post a Comment

♥..Share it..♥

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But