December 07, 2011

..buat betul betul

Haritu aku dapat tau pasal satu case kat hospital yang aku duk posting sekarang. Dah lama nak tulis tapi kemalasan dalam diri begitu tegar dan nyata maka terjadilah post ini harini.

A patient passed away because of a doctor's negligance. To be specific a surgeon's negligence. Berdasarkan sumber sumber yang dipercayai, housemen kat situ dah cuba sedaya upaya yakinkan surgeon tersebut bahawasanya patient itu presented with signs and symptoms of appendicitis tapi biasala, sape nak percaya cakap housemen tanpa sokongan daripada senior doctor yang lain. Arwah patient tu datang kat emergency department twice ok TWICE but no one could do anything to help her. Sadis kan? At last she got septicemia due to perforated appendicitis. Sedih.

Yang buat aku macam terkilan sangat ialah hospital ni memang hospital yang sophisticatedd gilerrr tapi entah mana silapnya boleh jadi macam ni. Sakit hati tau tak. Appendicitis je pon come on la. Beriban orang kena appendicitis tapi hidup je sampai sekarang. Ye betul, dah memang ajal beliau meninggal diusia muda, after several months kahwin tapi surgeon tu should do something. Kalau ye pon bizi at least confirmkan betul betul yang case tu memang bukan surgical punya case, bukannya tolak mentah mentah macam tu je. Sedih tau tak sedih sebab yang jadi mangsanya patient. Yang rasa kesannya pulak family patient.

Orang tua tua selalu pesan, kalau nak buat something buat betul betul. Sama la macam kerja. Kalau dah kerja kau doktor, jadila doktor yang betul betul doktor. Care for the patients because thats obviously your duty. When a patient needs you, you have to be there. Tak kiralah kau tengah makan dengan family kat alamanda ke tengah picnic tepi pantai kat Pulau Redang ke bila dah ada emergency call you need to attend it. Nanti kalau kat akhirat Allah tanya pasal duit gaji tu ha sape nak tolong jawab? Sendiri tanggung. Haih. Sedih tau sedih.

Kalau dah rasa tak boleh nak berkorban masa dan tenaga, tak payahlah jadi doktor. Kesian kat patient. Elok elok ada peluang 90% untuk hidup tetibe terus jadi 0%. We are dealing with human lives you know, bukan binatang. Eh wait, even binatang pon ada pembela inikan pulak manusia. Haih. Sedih tau sedih. I should stop. Orang kata tak baik membebel panjang panjang kalau tak nanti kahwin lambat. Wakaka.

P/s: Tolong jangan ada sesape yang terluka dengan post ni. Kebanyakan ayat ayat diatas adalah untuk peringatan diri sendiri. Sekian.

- Posted using BlogPress from my iPad

8 comments:

  1. betul tu..
    tugas utama menyelamatkan nyawa..jgn sebaliknya akibat cuai..

    =]

    ReplyDelete
  2. hurmm.. kadang2 tu la realiti nye.. my cousin is a houseman.. and kesian jugak tgk dia.. dgr cerita pon macam kesian..-mmg la keje doctor glamor but it is full of responsibilities..


    btw, singgah and follow you..:)

    ReplyDelete
  3. @Siti NuruL Ain

    Yes full of responsibilities and only responsible person can be a good doctor. :)

    Btw, thanks.

    ReplyDelete
  4. aish.. sapa doktot tu, meh nak slap sekali, hehe..

    follow u :)

    ReplyDelete
  5. hahahaa trok betul lah doktor ini kan? anyway thanx for the information :)

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥