July 21, 2012

..Cabaran pertama bulan Ramadhan

Cabaran pertama Ramadhan tahun ini adalah lipas. L.I.P.A.S. -.-

Semalam before tarawikh kitorang sempat pergi pasar malam ntuk beli barang dapur for sahur. Waktu jalan jalan tu tetiba aku terperasan sorang makcik jual buah jagung mentah. Disebabkan dah lama sangat teringin nak makan pengat jagung so aku dengan bersungguh sungguhnya telah membeli empat ketul jagung tersebut dan terkocoh kocoh menelefon mama for pengat jagung recipe and cooking instruction. After semua dah siap, bau pengat jagung dah sedaaaaap, tekstur tu pon dah kena, warna dah cantik then tibalah saat nak merasa bendalah tu. Tup tup aku terperasan kaki makhluk lipas ni. Bila dikacau kacau lagi tetiba nampak sayap and lastly nampak bahagian bontot dia. ERGH. Nasib baik pengat tu tak masuk mulut aku lagi. Aku sangatlah pasti makhluk tu datang dari gula melaka cos bila aku inspect gula melaka yang lain tu, aku nampak beberapa ekor alien membeku bersama gula melaka tersebut. Meremang bulu roma. Seperiuk pengat masuk bakul sampah begitu juga dengan gula melaka berharga RM3.50 itu. Mengucap panjang aku. Sabar jelah. Sobs.

After dah cuci semua benda aku masuk bilik. Cuba bertenang sambil makan ayam uncle bob yang kurang sedap itu. Kol mama mengadu ngadu sobs. After mood kembali normal, aku meneruskan misi memasak for sahur.




Disebabkan limited bahan mentah makanya bendalah ni sahaja yang mampu dihasilkan. Plus mood hodoh dengan kejadian pengat jagung maka kawan kawan, silalah telan sahaja rasa pelik makanan diatas. Actually itu adalah ayam masak kicap tapi aku masukkan kentang diatas permintaan saleha. Sedap jugak la. Kalau nak rasa, sila cuba dirumah.

Herr. Pengat jagung oh bubur jagung. Sobs.

source: uncle google.

Ok tu je, assalamualaikum

2 comments:

♥..Drop it..♥