July 24, 2012

..macaroons

This thing called macaroons, are very suuwweet. Diabetes patients are not allowed to come near them. NEVER. Actually aku tak tahu status halal makanan ni. But when I checked the ingredients nothing seems to be out of norms. No weird thingies needed to make them sweett creatures, no alcohol content cumanya, entah. Daripada ragu ragu berterusan yang akhirnya menimbulkan shubhah so molek lah kiranya di'homemade'kan sahaja. You can replace this thing with kuih raya I guess. Senang pon senang nak buat. Dan yang paling penting, comell dann maniissss. :D

So this is how I made it lonngggg time ago. First thing first, you gotta make sure you have them.

175g gula icing
90g badam kisar
2 sudu besar serbuk koko
2 biji telur (amek yang putih je tau)
30g gula caster

You can lessen the amount of sugar. Ni pon aku dah modify dari resepi asal. But still rasa cam makan gula. So kalau anda bukan penggemar makanan manis tapi teringin nak makan macaroons makanya silalah kurangkan amount gula tu ye. 

Seterusnya, campur kan gula icing dengan serbuk koko. Gaul sampai rata, or you can also sieve them at least twice to prevent lumps in the batter. Then pukul putih telur dengan mixer, with highest speed sampai bendalah tu jadi putih bersih macam salji dan sangat likat. Kemudian, tambah gula caster sedikit demi sedikit kedalam putih telur tadi diikuti campuran gula icing dengan serbuk koko. Ingat, sedikit demi sedikit ye. Beat them all together for at least 5 minutes so that you guys can get the softest batter yang sangatlah gebu. Akhir sekali campurkan badam kisar dan gaul dengan hanya menggunakan spatula. 

Part yang paling tak best ialah part ini. Aku kurang suka sebab kena guna banyak tenaga muehehe dasar pemalas. Masukkan piping tube yang bersaiz 1 cm kat hujung piping bag dan masukkan mixture tadi untuk bentukkan bentuk bulat bulat comel. After dah di'pipe' kan sila biarkan bulat bulat comel diatas dulang selama lebih kurang 30 menet sebelum dibakar dengan suhu 150 degree celcius selama 12 menet. 

After korang keluarkan bendalah ni dari oven, sila biarkan dorang cool down dulu sebelum pindahkan masuk ke dalam bekas or else dorang akan pecah. Yes, macaroons ni sangat fragile sewaktu panas, dan sangat kuat bila sejuk. Sama macam manusia, cepat melenting bila badmood dan sangat easy going bila in good mood. eh?

Bila dah siap, letakkan nutella or whatever you want in between them and taraaa. Jadilah macaroons. Senang bukan? 


Cuma yang aku buat ni takdelah secantik, secomel dan se smooth french macaroons itu. Tapi rasanya adalah lebih kurang sama. Oh konfiden itu perlu! Muehehe. 

sumber: google.

Rupa tak penting, asal hati cantik. eh? Ok tu je, assalamualaikum

4 comments:

♥..Drop it..♥