July 08, 2012

..the O&G

Results for exams were out yesterday. Alhamdulillah. Walaupun dengan grade yang agak mendukacitakan but Alhamdulillah, no repeating papers or repeating years. Makin tua aku rasa results aku makin hampeh. Kadang kadang malu dengan diri sendiri cos menyimpan harapan "takpelah, asalkan jangan fail" instead of "kena dapat result cemerlang!" Haih. Of the 3 papers aku sangat kecewa dengan result Obs and Gynae. Aku rasa aku boleh dapat lagi bagus tapi mungkin sebab aku banyak main and sangat lagha that is why Allah bagi result yang mampu freezekan jari aku beberapa minit. Nasib baik lulus. Sobs. So my new year med school resolution is to be a hardworking student dan lengkapkan otak aku dengan semua ilmu ilmu so that I can be the best doctor. InsyaAllah.

Frankly I enjoyed Obs and Gynae posting as much as other postings tapi mungkin sebab workload yang melampau dan perasaan bertanggungjawab memuaskan hati pelbagai pihak buat aku sangat stress along the posting. Well actually we had our Obs and Gynae posting for 2 months. Sebulan di Serdang and lagi sebulan di Manjung. Threat for Serdang was obviously the distance from Cyberjaya yang buat aku penat berulang alik. Ditambah pulak dengan kebesaran bospital itu memang berjaya buat aku lost weight.



This is what I meant by kebesaran hospital itu. Hallway ni memang sangatlah panjangnya. Aku tak faham apa function bendalah ini sebenarnya. Daripada lift ke wards adalah sangat jauh. Kalau bladder dah full after keluar lift, better pegi toilet dengan segera, sumpah tak tipu and if ada code blue memang pancitlah doctors kat sana. Makanya, Hospital Serdang insyaAllah is out of my list for housemen-ship. 

Dan Manjung, dengan cuaca suatu ketika itu yang sangat tidak membantu, berjaya buat aku jadi separuh waras. Nasib baik sane lagi ntuk sit for exam or else mungkin aku skarang on the way ke Cyberjaya for resit. Nauzubillah. 

Lots of things happened waktu kat sana. Obs and Gynae berjaya buat group dynamic kitorang mantap semantap mantapnya especially during our posting at Manjung. Waktu Obs and Gynae lah mereka yang pasif jadi aktif, mereka yang malas sikit sikit jadi rajin banyak banyak, mereka yang tak menonjol jadi menonjol dan mereka yang pendiam jadi pelawak. Nasib baik ada kawan kawan satu group yang sangat sporting. If not, aku rasa aku dah berlari larian balik ke Cyber sambil menangis nak quit med school. 


Kreatif tak kitorang? Hehe. Itulah kerja kitorang setiap pagi. Update status patients according to bed distribution and summarize everything kat kertas cinonet tu so that it would be easier for ward round. Rajin? Kitorang memangg rajin. ^^


That's us. Excluding me cos I was the one yang tangkap gambar ni. Kitorang sempat celebrate Teacher's Day with our Prof, Prof Hanif. Agak terharu bila Prof cakap, "this is my first time celebrating teacher's day". Aww. Terasa usaha kitorang dihargai. 


If only u guys can see how swollen my eyes were back then. Panda eyes, eye bag u name it. Semua ada berlingkar kat mata tu. Tapi who cares? Medical student without them all is not a medical student at all. ^^ Oh yes, gamba diatas adalah bukti Prof belanja kitorang semua nasik lemak. We had our class kat atas tikar berpayungkan langit hari tu. It was fun, new experience I must say. Tak pernah dibuat orang kelas under the sun. It was truly fun, yes it was. 

Pengajaran yang aku dapat from this posting is, don't make any conclusion without experiencing it urself. Maksudnya, tak payahlah percaya sangat kat semua rumors yang orang sampaikan unless u experience it urself. Nasib semorang berbeza. Dan nasib kami, adalah terbaik! I may whine, and say bad things about this posting but I tell you what, O&G was the second best posting of the year, though the aftermath result adalah mengecewakan. Sobs. Who cares? ^^

Ok tu je, assalamualaikum

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥