July 09, 2012

..penyah-stress-an

Aku adalah stress lately. Mungkin sebab penat. Dan satu lagi sebab yang pasti adalah kerana cuti dah nak habis. Hmm. Banyak lagi kerja yang belum sempat aku buat. Projek ngan mama, projek personal aku, dan hurr.. banyaknye benda belum siap. Aku adalah stress. 

So disebabkan aku adalah stress dan dapur adalah tempat aku melepaskan stress makanya terhasilah fruit tartlet yang agak simple. And today also my mom dengan rela hatinya baked a chocolate cake untuk mengubat hati syafiqah yang lara. Ramai betul penghuni rumah ni yang berhati dan berjiwa lara lately. Entah apa yang tak kena aku pon kurang pasti. Hu. 


Inilah rupa asal chocolate cake itu. Skarang ni  dah tinggal 1/4 cos semua dah lenyap dalam perut aku, mama, syafiqah and angah. Makhluk makhluk berperasa manis memang takkan tahan lama kat chiller tu. So kepada sesiapa yang nak datang melawat aku kat rumah sila bawak makhluk makhluk manis ye. eh!



Sebelum terjadinya fruit tartlet. Aku snap gambar ni sebagai kenang kenangan supaya aku tak lupa bentuk asal buah buahan yang berjasa. Boleh? Bolehlah.


Hasil daripada gambar di atas maka terjadilah ini. Actually kan fruit tartlet ni lagi best kalau dibuat kecik. Kecik means saiz 50 sen lama. Bukan syiling baru yang menyusahkan itu. Hipotesis untk fruit tartlet ialah semakin kecik saiz tartlet, semakin sedap dan senang dimakan. Why do I say so? Bayangkan ditangan anda ada sebiji tartlet bersaiz lima posen. Masukkan je semua dalam mulut pastu kunyah pastu telan. Barulah rasa buah buah and cream pastry tu blend dan menghasilkan rasa yang best. Tapi aku kan kurang rajin. Kalau boleh nak guna je tin yang besar tu so that tak payah susah susah moldkan crust banyak banyak. Heheh. 

After dah makan tanpa henti, masak dan masak, stress masih berbaki. Aku tak suka mood aku macam ni cos semua benda tak kena. Bilik yang dah kemas pon aku cakap berselerak, tengok cawan kotor kat meja pon aku rasa nak nangis. Haih. Hormones, what did u do to my old afi? Sobs.

Ok tu je, assalamualaikum

4 comments:

  1. sedapnya. untung pandai baking ^.^ nak belajar gak. kalau rajin, boleh buat entry resepi, hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh boleh saja. Ekceli older posts de la sedikit sebanyak pasal resipi :)

      Delete
  2. waaa~ sedap ye..

    follow u dear.. http://missopansantun.blogspot.com/

    ReplyDelete

♥..Drop it..♥