Skip to main content

..penyah-stress-an

Aku adalah stress lately. Mungkin sebab penat. Dan satu lagi sebab yang pasti adalah kerana cuti dah nak habis. Hmm. Banyak lagi kerja yang belum sempat aku buat. Projek ngan mama, projek personal aku, dan hurr.. banyaknye benda belum siap. Aku adalah stress. 

So disebabkan aku adalah stress dan dapur adalah tempat aku melepaskan stress makanya terhasilah fruit tartlet yang agak simple. And today also my mom dengan rela hatinya baked a chocolate cake untuk mengubat hati syafiqah yang lara. Ramai betul penghuni rumah ni yang berhati dan berjiwa lara lately. Entah apa yang tak kena aku pon kurang pasti. Hu. 


Inilah rupa asal chocolate cake itu. Skarang ni  dah tinggal 1/4 cos semua dah lenyap dalam perut aku, mama, syafiqah and angah. Makhluk makhluk berperasa manis memang takkan tahan lama kat chiller tu. So kepada sesiapa yang nak datang melawat aku kat rumah sila bawak makhluk makhluk manis ye. eh!



Sebelum terjadinya fruit tartlet. Aku snap gambar ni sebagai kenang kenangan supaya aku tak lupa bentuk asal buah buahan yang berjasa. Boleh? Bolehlah.


Hasil daripada gambar di atas maka terjadilah ini. Actually kan fruit tartlet ni lagi best kalau dibuat kecik. Kecik means saiz 50 sen lama. Bukan syiling baru yang menyusahkan itu. Hipotesis untk fruit tartlet ialah semakin kecik saiz tartlet, semakin sedap dan senang dimakan. Why do I say so? Bayangkan ditangan anda ada sebiji tartlet bersaiz lima posen. Masukkan je semua dalam mulut pastu kunyah pastu telan. Barulah rasa buah buah and cream pastry tu blend dan menghasilkan rasa yang best. Tapi aku kan kurang rajin. Kalau boleh nak guna je tin yang besar tu so that tak payah susah susah moldkan crust banyak banyak. Heheh. 

After dah makan tanpa henti, masak dan masak, stress masih berbaki. Aku tak suka mood aku macam ni cos semua benda tak kena. Bilik yang dah kemas pon aku cakap berselerak, tengok cawan kotor kat meja pon aku rasa nak nangis. Haih. Hormones, what did u do to my old afi? Sobs.

Ok tu je, assalamualaikum

Comments

  1. sedapnya. untung pandai baking ^.^ nak belajar gak. kalau rajin, boleh buat entry resepi, hee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh boleh saja. Ekceli older posts de la sedikit sebanyak pasal resipi :)

      Delete
  2. waaa~ sedap ye..

    follow u dear.. http://missopansantun.blogspot.com/

    ReplyDelete

Post a Comment

♥..Share it..♥

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But