Skip to main content

..The Projects

Auto-published entry.

Maxis tak jujur. Aku tak suka maxis. Kesian babah. Dush untuk maxis! Oh cuti dah habis. O.V.E.R. Suka.. tapi tak suka. EBM. Sila buat aku jatuh cinta ye. Harap harap bilik baru boleh bagi aku semangat untuk study dengan mantapnya. And this time around memang kena berusaha lebih ntuk jaga kebersihan bilik cos bilik aku berkarpet. Mama passkan request pon sebab aku janji aku akan make sure bilik berkeadaan bersih kalau tak, harem. Carpet is a no no.

Actually project aku ngan mama haritu adalah project mengecat grill grill dan pintu pintu rumah. But due to certain reasons we only managed to finish half of it. Takpelah. Adik adik terpaksa menyambung kerja kakak lah ye, *lovelove*. And one of the personal projects aku time cuti adalah melenyapkan ini.










So untuk melenyapkan ini haruslah ada ini.



Bendalah ni sebenarnya rak buku yang aku letak dalam bilik rumah kat dungun dulu. So untuk tidak membiarkan ia mereput begitu sahaja aku amek dan cat kaler putih. Original colour was dark brown and since my current room is quite small and dark colours will make the room looks smaller so I painted it white. One of my favourites. Ni lah untungnye pegi ikea. Aku ciplak idea dorang without beli barang berkenaan. Jangan marah eh tuan punye ikea?

Skarang rumah aku dah ada gaya rumah. Takdelah gaya macam store terbiar tu. Aku dah tak stress bila masuk bilik cos distraction time exam akibat sibuk memikirkan how to decorate my room dibayar dengan ini. 




Meja study tu aku amek meja adik aku. Nampak katun goku? Cari jangan tak cari. Tulah keje dia masa kecik kecik umur 7, 8 tahun dulu. Goku goku goku. Tak sangka cepat pulak dia membesar. Aku pon makin tua. Iskk.



Inilah dia budak besar itu. Cheapskate afi spent only below RM150 to decorate this room.




See the mirrors? 4 pcs mirrors for RM25. Then leh susun ikut suka hati. Menegak ke melintang ke sukatilah. Yang ni memang aku takleh resist. Kat kampong aku harga cermin ni adalah Rm30++ per pcs. Hadoinye pon. Kalau aku beli banyak banyak then jual kat orang kampong boleh jadi jutawan cermin.




Cloth organizers yang boleh muatkan 2 and half bags of baju. Aku gantikan almari ngan 2 bendalah ni cos takdelah banyak sangat consume ruang. Pecaya cakap aku, those 2 things harganya tak sampai RM40, jauh lebih murah berbanding tempat sangkut baju plastik kat Carrefour yang hampir ratusan dan beratus ratus ringgit itu.

Yang aku paling suka adalah ini. Nampak ayu je.





Tapi bila di turn on, erk. Pening aku tengok gambar ni. Nice jugaklah. Harga pon nice, RM20++.




The heart of the room of course lah langsir ini!




Langsir ibarat nyawa. Takde langsir mustahil aku boleh tinggal kat bilik ni. Tingkap bilik memang see through habis. Stress. This one aku beli dengan harga RM5 semeter. Yang menjahitkan langsir ni of coursela super woman mama. Memang jimatt duit aku.

Most of the things dalam rumah aku ni aku recycle barang barang lama kat rumah babah. Iron board yang aku guna skarang pon iron board parents aku masa dorang mula mula kawen dulu. Amek berkat. Eh? Almost 23 years dah umur dia, lagi tua dari aku. So untuk menampakkan ia macam sesuai untuk digunakan umum, kitorang sepakat beli alas iron board yang selesa sket so that iron board tu nampak 'muda’ berbanding usia. Kalau manusia pakai vitamin C or collagen bagai begitu juga iron board. Boleh? Boleh lah.

Project mendecorate bilik dah siap. Satu lagi personal project yang tak tercapai adalah belajar menjahit baju kurung. Takpelah, maybe yang tu boleh postpone after 4th year. Itupun kalau ada cuti panjang. Sobs. Its okay. Mama kata “Awak akan pandai bila awak terdesak”. I guess that is true. Macam aku terdesak nak decorate bilik dengan limited money.

So, sape kata kena belanja mahal mahal untuk mencantikkan bilik? The keys are recycle and spend wisely. That’s the best way untuk menjadi cepat kaya.

- Posted using BlogPress from my iPad

Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But