August 22, 2012

Batal ke puasa??

Internet da exceed its capacity. Lembab semacam je. Ini konfem kerja afiq. Download apebenda tah tu. Haish. 

Hm. Tadi ada kawan tanya kalau kena cucuk intramuscular-ly batal ke tak puasa dia, cos she's fasting today. Puasa enam katanya. Jawapannye .. tara. Tak batal puasa. Sila jangan bukak pose dulu ye. "Eh kenapa tak batal pulak, kan ke cucuk jarum masuk dalam badan so, tu dah kira masukkan something dalam liang bla bla". Hujahnye, ubat yang dicucuk tu mengenyangkan ke? Ada rasa lazat or nikmat after kena cucuk except for the after effect yang menghilangkan kesakitan? Takde kan? So tak batal lah puasa. 

Aku ni sebenarnya bukanlah alim ulamak yang patut korang tanya soalan macam macam cos some of it, aku tau hukumnya cuma aku tak reti camne nak explain. So kalau korang rasa ragu ragu, apa kata korang try tanya ustaz ustazah yang ada exposure to medical thingies. Bukan ape, some of the ustaz ustazah ni kadang kadang tak faham sangat certain procedures so they kinda .. ntah. 

Macam orang sakit jantung, makan GTN. Nama penuh GTN ni ialah Glyceryl Trinitrate and it is used when someone is about to have heart attack/ angina ataupun dalam bahasa laymen nye sedang sakit dada. Ubat ni kena letak bawah lidah sebab kat bawah lidah banyak blood supply. But the thing is, kalau patient tu tengah puasa and dia guna GTN, puasa dia insyaAllah masih terpelihara. Sebabnye, route ubat ni dia terus pegi vein pastu straight away go to heart. Macamtu lah lebih kurang, aku tak larat nak cerita pasal anatomi, huu. So, disebabkan ubat ni tak kacau Gastrointestinal tract (GIT) or masuk perut makanya tak batal lah puasa. 

Sebenarnya, ilmu fiqh medic ni sangat menarik. Kalau korang betul betul nak faham pasal semua benda ni aku suggest korang attend fiqh medic conference and stuffs. Seriously, banyak ilmu korang boleh dapat. 

Oh, entri ni ditaip sewaktu aku tengah berehat dari rutin mencuci pinggan mangkuk and after minum caffeine, so agak hyper disitu ye. Moga kalian faham lah apa aku merepek kat sini. Kalau ada salah pape, tolong betulkan. Ini bukan main main, ini adalah serius! 

Ok tu je, assalamualaikum

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥