August 07, 2012

..Sham Kamikaze itu.

5 days of holidays dah habis. Not really holidays but free from any classes is considered holidays already, though we need to finish the last lines for power point presentation and proposal which is quite a headache for me. But overall its great. As long as I can stay in my room, at my private workplace I'm happy enough. 

And within this 5 days of holidays we managed to join certain programs organized by the seniors and people around Putrajaya. One of it is Grand Iftar by Hidayah Centre in collaboration with IKRAM at Dewan Sri Siantan, Majlis Perbadanan Putrajaya. 


Actually me and Farah, we had been eyeing this poster for like 2 weeks back tapi setelah dimaklumkan ini adalah program kutipan derma in which the cheapest table for 10 is RM1000 makanya, terpaksalah kami lupakan sahaja hasrat berprogram bersama Loo Jo Yee dan Sham Kamikaze. Mahal sangat lah untuk students seperti kami sobs sobs. But on the day of the event, Syifaa and Feeyah called and tanya whether I'm interested to go or not. Di sponsor katanya. Maka bergembiralah aku dan Farah di rumah taktala itu, dan Nina pon diheret sekali pergi kesana. 

As we reached there, aku nampak ramai saudara seislam yang berlainan warna kulit, berlainan bahasa dan berlainan bangsa. Pusing kiri, kanak kanak menjerit dalam bahasa Nigeria. Pusing kanan, sorang budak borak ngan mak dia cakap bahasa Jawa. Depan pulak ada family Sabah. Belakang aku ada family Cina and India yang duk borak borak ngan bahasa cindia dorang. Rasa cam kat luar negara, suasana tu buat aku rasa 'sesuatu' and that feeling was great. Super great.

I was very very very impressed with Sham Kamikaze. Tak sangka jebon yang diperkatakan orang ni skarang dah jadi jebon yang sangat alim. Boleh dikatakan setiap perkataan yang dia cakap adalah perkataan yang boleh trigger otak aku untuk fikir pasal Islam dengan lebih lanjut lagi. Actually Loo Jo Yee dan Ally Iskandar tak join pon program ni but they were replaced with two great people iaitu Jessie and Saiful dari kumpulan nasyid Saujana and it was very great to see them on stage.

Apa yang aku perhatikan, saudara baru ni sangat cautious dengan Melayu Islam. Cautious means they kinda respect us more. Even nak berdiri dalam saf kat sebelah aku pon saudari baru ni tanya "Is this place reserved? can I stand next to you?" Kalau sesama Melayu Islam, takde maknenye nak tanya tanya bagai kan? Betullah kata Ustaz Ng, Melayu dan Islam tak dapat dipisahkan. Sometimes people think if a non-muslim embraces Islam its like he is converting to Malay as well which is rubbish. He. Islam is not for Malays only and being Malay doesn't mean that he is a Muslim. 

Overall program ni betul betul buat aku terfikir, kalau betul lah ramai orang beranggapan Melayu dan Islam adalah benda yang sama, aku ni betul betul Melayu dan Islam ke?

Ok tu je, assalamualaikum

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥