September 03, 2012

Apa yang berlaku semalam dan harini.

Semalam adalah wedding Kak Tiqah and Afif. Sakit pinggang berdiri, penat tapi puas. Tak sempat ambik gambar dengan pengantin pon. Sobs. 


So basically, tu je yang ada dalam camera aku. Selebihnya dalam camera photographer itu cos kitorang semua sibuk bertugas. Satu hari asyik senyum and cakap selamat datang, so bila balik rumah aku tercakap selamat datang instead of bagi salam. Wekeke. 

And today, kitorang group A1 belajar cemane nak pasang POP cast. POP stands for Plaster of Paris and this thing is applied for those who had fractures kat anggota badan. 


So before kitorang apply kan bendalah tu kat patient, kitorang semua diwajibkan merasa apa perasaannya bila tangan terpaksa dibalut ngan bendalah tu. Personally I hate it. Tak suka sebab tangan takleh gerak and cast tu mengeluarkan haba yang maha dahsyat. Panaaaassss dan beraaaaaaaat.


Benda yang kat tangan beliau tu namanya vibrating saw. SAW ok SAW. Scary merry lah kami dengan benda ni. Bendalah ni digunakan ntuk remove the cast. Cast tu bila dah kering dia akan jadi sangat lah keras and to those yang ada fractures di mana mana, mereka harus pakai benda tu for about 6 weeks, depends on the severity of the fracture and types of fracture bla bla. So cuba bayangkan pakai bendalah berat dan panas dan sangat irritating pada skin itu selama 6 minggu! Argh tak sukanyaaa. Harap harap aku tak kan ada pengalaman pakai bendalah ni sobs. So bila dah 6 minggu melekat kat limb seseorang, its time to get rid of it by using that saw. Yes, that saw.


Itu Dr Alla yang sedang mengexplain pasal saw tu kat patient. Beliau siap try kat tangan beliau lagi to comfort her yang dah berpeluh peluh itu and to convince her that the procedure is safe. Aku pon meniru aksi Dr Alla before aku removekan cast pada Saleha and yes, benda tu sangat ticklish. Tak sakit dan melukakan tapi menggelikan.


Saleha sedih cos her artwork is about to be destroyed by that saw and me, was terrified, praying I'm not gonna lose my limb to that thing. Walaupun aku dah removekan cast pada Saleha dengan benda tu and dah tau bahawasanya benda tu tak bahaya but still rasa takut and nervous. Pentakut.


That was her reaction apabila Dr Alla proceed with the procedure, and my reaction .. you don't want to know. WORSE. Ok tu je, assalamualaikum

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥