Skip to main content

The Day Before

I went back to Putrajaya on Wednesday. Mama ngan babah were bit worried cos aku drive sorang sorang all the way from Melaka but I left them with no choice. By hook or by crook, aku kena ada kat KLIA.  Terpaksa ketepikan rasa takut, fikir there's always first time for everything so, haritu aku dah berjaya catatkan masa memandu berseorangan paling lama dalam sejarah hidup. On the way tu sebab takut punya pasal aku rasa cam kereta berat lah, tayar senget lah, tayar pancit lah. Hurr. Dasar pentakut. Saiko je lebih. Eh but wait, nak tau sebab ape aku saiko sangat? Masa on the way tu, aku pon tak sure jalan apa, adela dalam 35 minit aku sorang je kat jalan raya. Seram. Walaupun waktu tu tengahari tapi kalau dah namanya berseorangan kat tempat asing, meremang jugaklah. Punyalah lengang jalan raya tu, aku siap boleh tangkap gambar lagi. Masa ni dah start pening kepala so aku speed dalam 60km/hr camtu je. Waktu ni dalam otak aku cuma terfikir kalaulah tetibe ada something keluar and statik depan kereta aku dari celah celah pokok tu, konfem aku langgar je. Takde maknenye nak berhenti, toleh belakang pon tak.






Bila dah masuk hiway rasa lega yang amat. But at that time aku dah tak berani nak teruskan perjalanan cos sangat sangat sangat tak larat. So aku berhenti kat RnR Senawang, stretching sket pastu tidur. Aku perasan ada dua tiga orang mamat india duk jenguk jenguk tingkap tapi aku buat buat tak nampak and teruskan tidur. Sukati koranglah nak tengok ke ape ke jangan rompak aku dah. After 20 minutes nap, aku sambung drive. And that day, I took about 3 hours and 20 minutes to reach Putrajaya from Melaka. 2 kali ganda lebih lama dari biasa. 

Sampai Putra terus kemas bilik, basuh baju and tidur. Malamnye barulah aku naik ERL pegi KLIA. Tetibe rasa cam Dora the Explorer, eh. Tak pernah pernah seumur hidup aku naik ERL pukul 9.30 malam, tapi demi mu angah, kakak redah je Masa tu aku sorang je manusia kat tempat menunggu. Lepas stengah jam melangut kat situ barula ERL sampai, haih. Cuak tu toksah cakap lah. Siap boleh plan cara cara melarikan diri kalau tetibe something datang attack aku. 


Sampai KLIA aku pegi kat corner manetah pastu tidur. Mamat sebelah ni makan megi, dengar lagu, siap ajak borak borak lagi tapi sorilah encik, aku senyum pastu aku sambung tidur. Sangat takde mood ntuk mengadakan conversation dengan orang asing dan otak sangat tak boleh nak proses english beliau yang berslang france itu. 

Bila jumpa abam je aku rasa teramat lah lega. Disebabkan aku tak sehat sangat so mood mengada was turned on. Aku bermanja manja ngan abam sampaikan ada sorang pakcik ni pandang kitorang semacam. Agaknya dia fikir kitorang ni couple ke ape kot. Cara dia tenung tu macam cakap 'baik korang hentikan aksi gedik itu sebelum aku kol orang pejabat agama'. Ape ape jelah pokcik. 


Menunggu mama babah waktu ini adalah sangat menyeksa jiwa raga. Kalau boleh nak je aku bersila or baring kat lantai tu. Isk.


Energy bertambah bila dapat bergambar satu family. 


Aktiviti biasa bila jumpa cermin. 

10 minit sampai kat bilik aku dengar sayup sayup babah tanya kat angah, 'eh kakak tidur doh ke?'. Banyak benda baru yang aku buat haritu. Sebelum ni mama babah ada gariskan limit limit dan peraturan peraturan kebebasan ntuk aku, tapi haritu, aku rasa aku dah langgar 70% of them. Muehehe. And that adrenaline rush, was indeed unforgettable.  Ok tu je, assalamualaikum

Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But