September 28, 2012

The Day Before

I went back to Putrajaya on Wednesday. Mama ngan babah were bit worried cos aku drive sorang sorang all the way from Melaka but I left them with no choice. By hook or by crook, aku kena ada kat KLIA.  Terpaksa ketepikan rasa takut, fikir there's always first time for everything so, haritu aku dah berjaya catatkan masa memandu berseorangan paling lama dalam sejarah hidup. On the way tu sebab takut punya pasal aku rasa cam kereta berat lah, tayar senget lah, tayar pancit lah. Hurr. Dasar pentakut. Saiko je lebih. Eh but wait, nak tau sebab ape aku saiko sangat? Masa on the way tu, aku pon tak sure jalan apa, adela dalam 35 minit aku sorang je kat jalan raya. Seram. Walaupun waktu tu tengahari tapi kalau dah namanya berseorangan kat tempat asing, meremang jugaklah. Punyalah lengang jalan raya tu, aku siap boleh tangkap gambar lagi. Masa ni dah start pening kepala so aku speed dalam 60km/hr camtu je. Waktu ni dalam otak aku cuma terfikir kalaulah tetibe ada something keluar and statik depan kereta aku dari celah celah pokok tu, konfem aku langgar je. Takde maknenye nak berhenti, toleh belakang pon tak.






Bila dah masuk hiway rasa lega yang amat. But at that time aku dah tak berani nak teruskan perjalanan cos sangat sangat sangat tak larat. So aku berhenti kat RnR Senawang, stretching sket pastu tidur. Aku perasan ada dua tiga orang mamat india duk jenguk jenguk tingkap tapi aku buat buat tak nampak and teruskan tidur. Sukati koranglah nak tengok ke ape ke jangan rompak aku dah. After 20 minutes nap, aku sambung drive. And that day, I took about 3 hours and 20 minutes to reach Putrajaya from Melaka. 2 kali ganda lebih lama dari biasa. 

Sampai Putra terus kemas bilik, basuh baju and tidur. Malamnye barulah aku naik ERL pegi KLIA. Tetibe rasa cam Dora the Explorer, eh. Tak pernah pernah seumur hidup aku naik ERL pukul 9.30 malam, tapi demi mu angah, kakak redah je Masa tu aku sorang je manusia kat tempat menunggu. Lepas stengah jam melangut kat situ barula ERL sampai, haih. Cuak tu toksah cakap lah. Siap boleh plan cara cara melarikan diri kalau tetibe something datang attack aku. 


Sampai KLIA aku pegi kat corner manetah pastu tidur. Mamat sebelah ni makan megi, dengar lagu, siap ajak borak borak lagi tapi sorilah encik, aku senyum pastu aku sambung tidur. Sangat takde mood ntuk mengadakan conversation dengan orang asing dan otak sangat tak boleh nak proses english beliau yang berslang france itu. 

Bila jumpa abam je aku rasa teramat lah lega. Disebabkan aku tak sehat sangat so mood mengada was turned on. Aku bermanja manja ngan abam sampaikan ada sorang pakcik ni pandang kitorang semacam. Agaknya dia fikir kitorang ni couple ke ape kot. Cara dia tenung tu macam cakap 'baik korang hentikan aksi gedik itu sebelum aku kol orang pejabat agama'. Ape ape jelah pokcik. 


Menunggu mama babah waktu ini adalah sangat menyeksa jiwa raga. Kalau boleh nak je aku bersila or baring kat lantai tu. Isk.


Energy bertambah bila dapat bergambar satu family. 


Aktiviti biasa bila jumpa cermin. 

10 minit sampai kat bilik aku dengar sayup sayup babah tanya kat angah, 'eh kakak tidur doh ke?'. Banyak benda baru yang aku buat haritu. Sebelum ni mama babah ada gariskan limit limit dan peraturan peraturan kebebasan ntuk aku, tapi haritu, aku rasa aku dah langgar 70% of them. Muehehe. And that adrenaline rush, was indeed unforgettable.  Ok tu je, assalamualaikum

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥