October 09, 2012

Fesyen terkini untuk penunggang motorsikal

Ini versi afi ye. Kalau ada yang boleh pakai sila pakai, kalau tak boleh pakai sila baca bagai angin lalu sahaja hewhew. Aku rasa isu ni dari dulu sampai sekarang amatlah heboh diperkatakan, siap ada iklan bagai tapi takpe, aku kan rajin dan prihatin so aku tempek jugak kat belog aku, eh. 

sumber; pokcik gugel jugek.

So, aku akan dividekan komponen badan kepada 3 iaitu KEPALA, BADAN (termasuk tangan) dan KAKI. 

First thing first KEPALA. Sila pakai topi keledar atau helmet. Tujuan pemakaian helmet ialah untuk protect organ yang berharga iaitu otak, jadi sayangilah otak anda. Walaupun otak ni takde pain receptor in which kalau kau toreh otak, kau takkan rasa sakit tapiiii, kalau dah injury tu extend sampai ke otak makanya perasaan sakit itu maha hebat ye kawan kawan kerana anatomical structure lain sebelum otak mempunyai pain receptor tersebut. 

Cara pemakaian helmet tu pon kena betul. Kalau setakat pakai helmet je tapi tak strapkan pon sama je kesannye tu. So please make sure korang pakai helmet sesempurna mungkin dan ikatlah topi keledar anda. Ala, macam iklan kat TV, "ketatkan topi keledar anda, ingatlah orang yang tersayang". Begituuu. 

kalau rasa tak hensem pakai topi keledar biasa, belilah topi keledar macam ni, hakhak.

BADAN. Cara cara untuk protect badan of courselah dengan pemakaian baju, kan? Let say korang bawak motor dengan tak berbaju, kalau tak accident pon boleh dapat kecederaan lain contohnya kena sengat ngan lebah which can cause anaphylactic shock and this thing called anaphylactic shock boleh membawa kematian. Aku tak bergurau, ini adalah serius sobs. Dan untuk pemilihan baju, aku sarankan seboleh bolehnya elakkan pakai baju lengan pendek or kalau rasa tak hensem pakai lengan panjang korang pakai jacket yang tutup satu badan masa bawak motor tu. In case ditakdirkan korang terjatuh ke apa ke at least ada baju yang protect kulit korang. Maka luka yang korang dapat pon sekadar calar calar yang tak severe, insyaAllah. Baju tu kalau boleh colour cerah, taknak yang colour gelap gelap sangat ye kawan kawan.

Lagi satu untuk BADAN, jangan lupa pakai jaket keselamatan. Sebab tu aku rasa paling ideal korang pakai baju lengan panjang pastu sarungkan je jaket keselamatan. Jaket keselamatan ni fungsi dia adalah untuk menyedarkan pemandu pemandu lain akan kehadiran korang. That is why safety jackets semuanya colour striking striking ala ala glow in the dark gitu. Kalau dah taknak sangat pakai jacket keselamatan, sila tempek bendalah yang glow in the dark tu kat baju korang. Kreatif dan inovatif dan yang paling penting, SELAMAT, insyaAllah.

Yang ada smiley adalah paling hensem.

Lastly KAKI. Seboleh bolehnya pakailah seluar panjang dan kasut wahai penunggang motorsikal sekalian. Kalau rasa nak lagiii selamat sila pakai knee guard tu. Bukan ape, kalau korang terjatuh at least, at the very least korang bolehlah harapkan seluar tu koyak dulu sebelum kulit korang yang terkoyak, ouchh. Dan kenapa kasut? Cos aku ngeri bila tengok ada jari patient yang terputus sebab termasuk dalam rim motor waktu dia eksiden. So kalau anda taknak menerima nasib yang sama sila pertimbangkan idea pakai kasut itu, sobs. 

So thats it. Kalau rasa nak upgradekan lagi fesyen penunggang motorsikal ni silalah luahkan idea anda di ruang ruang yang telah disediakan heheh. Apa apa pon yang paling penting, sila baca doa naik kenderaan sebelum memulakan perjalanan. InsyaAllah Dia akan lindungi anda di mana saja anda berada. 


Ok tu je, assalamualaikum

2 comments:

♥..Drop it..♥