Skip to main content

My dear we still have everything! (Mushroom Soup)

Tajuk itu sangat random sebenarnya cos I'm listening to Give A Reason by Pink and I really like that line. Muehehe.

Just want to make a quick report on my experiment yesterday. Masa tengah duk melangut tetibe rasa lapar and buntu tak tau nak makan apa. So fikir fikir fikir. Mula mula macam nak buat sambal udang petai tapi tetibe teringat one of my osmet skarang tengah tak boleh bau petai miahaha so taknak menyeksa beliau. Maka aku pon teringatlah kat mushroom soup yang ada dalam list makanan kegemaran itu. Hasil 3 websites yang aku gugel maka terhasil lah ini

Maaf dah takde gamba yang lagi senonoh nak letak. Ini je yang sempat aku tangkap nye pon.

Bahan bahan yang aku guna

Air - sukahati nak letak banyak mana. Kalau nak banyak kuah, letak banyak air
500ml susu low fat 
1 cawan Tepung 
1 1/2 keping ayam (bahagian dada)
Mushroom 
Black pepper secukup rasa
Garam secukup rasa
Kiub ayam knorr *optional

Cara cara nak masak soup ni senang je. Cuma nak memotong button mushroom and ayam tu jela yang renyah sikit. Sempat fikir ayat ayat cinta nak tulis dalam case write up sementara memotong motong mereka. So ayam dan mushroom tu hendaklah dipotong mengikut size kesukaan anda.

Then masukkan air dalam periuk dan masukkan ayam sekali. Disebabkan aku nak elakkan guna kiub ayam tu maka aku guna ayam dengan agak banyak so that betul betul rasa pati ayam tersebut. And at this point masukkan garam and black pepper so that ayam tu tak rasa plain je. 

Bancuh tepung dengan air rebusan ayam yang dah agak agak mendidih tu dan masukkan bancuhan tepung ke dalam periuk. Sila gunakan penapis supaya bancuhan tepung yang berketul ketul tu tak masuk sekali. Kacau hingga sebati. 

Next masukkan mushroom and susu low fat. Bila dah mendidih, tambah garam and black pepper secukup rasa. Aku reneh sup ni dalam 30 minit so that soup ni jadi pekat. Kalau korang rajin, korang boleh blend soup yang dah disejukkan supaya rasa ayam and mushroom tu lagi sebati tapi kalau suka kunyah kunyah ayam and mushroom tu takyah blend pon takpe.

Macam tu je. Senang kan? Silalah cuba dirumah ye kawan kawan untuk pemakanan yang sihat dan pembakaran lemak yang berkesan.

Ok tu je, assalamualaikum

Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But