February 16, 2013

My dear we still have everything! (Mushroom Soup)

Tajuk itu sangat random sebenarnya cos I'm listening to Give A Reason by Pink and I really like that line. Muehehe.

Just want to make a quick report on my experiment yesterday. Masa tengah duk melangut tetibe rasa lapar and buntu tak tau nak makan apa. So fikir fikir fikir. Mula mula macam nak buat sambal udang petai tapi tetibe teringat one of my osmet skarang tengah tak boleh bau petai miahaha so taknak menyeksa beliau. Maka aku pon teringatlah kat mushroom soup yang ada dalam list makanan kegemaran itu. Hasil 3 websites yang aku gugel maka terhasil lah ini

Maaf dah takde gamba yang lagi senonoh nak letak. Ini je yang sempat aku tangkap nye pon.

Bahan bahan yang aku guna

Air - sukahati nak letak banyak mana. Kalau nak banyak kuah, letak banyak air
500ml susu low fat 
1 cawan Tepung 
1 1/2 keping ayam (bahagian dada)
Mushroom 
Black pepper secukup rasa
Garam secukup rasa
Kiub ayam knorr *optional

Cara cara nak masak soup ni senang je. Cuma nak memotong button mushroom and ayam tu jela yang renyah sikit. Sempat fikir ayat ayat cinta nak tulis dalam case write up sementara memotong motong mereka. So ayam dan mushroom tu hendaklah dipotong mengikut size kesukaan anda.

Then masukkan air dalam periuk dan masukkan ayam sekali. Disebabkan aku nak elakkan guna kiub ayam tu maka aku guna ayam dengan agak banyak so that betul betul rasa pati ayam tersebut. And at this point masukkan garam and black pepper so that ayam tu tak rasa plain je. 

Bancuh tepung dengan air rebusan ayam yang dah agak agak mendidih tu dan masukkan bancuhan tepung ke dalam periuk. Sila gunakan penapis supaya bancuhan tepung yang berketul ketul tu tak masuk sekali. Kacau hingga sebati. 

Next masukkan mushroom and susu low fat. Bila dah mendidih, tambah garam and black pepper secukup rasa. Aku reneh sup ni dalam 30 minit so that soup ni jadi pekat. Kalau korang rajin, korang boleh blend soup yang dah disejukkan supaya rasa ayam and mushroom tu lagi sebati tapi kalau suka kunyah kunyah ayam and mushroom tu takyah blend pon takpe.

Macam tu je. Senang kan? Silalah cuba dirumah ye kawan kawan untuk pemakanan yang sihat dan pembakaran lemak yang berkesan.

Ok tu je, assalamualaikum

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥