June 26, 2013

Triple Choc Chips Cookies

Just something I made untuk memenuhi masa cuti and need to put it here cause I don't want to pay for a cooking book apps yang perlu diupgrade kalau nak kick in recipe baru. Kedekut punye developer. Bukan semua orang yang suke kumpul resepi banyak duit hokey. Derr.

So the ingredients are:

110g unsalted butter
130g brown sugar
1 egg (medium size)
1 tsp vanilla extract
150g flour
30g cocoa powder
1 tsp baking soda
125 melted dark choc
280 dark choc chips (if nak tambah kacang pon boleh, just substitute some amount of choc chips with anything you want)

And the steps are

First, potong butter pastu tambah dalam gula. Pukul dengan mixer sampai lembut. 

Ayak tepung, baking soda ngan serbuk koko. Once batter tadi dah lembut, masukkan telur and vanilla extract. Pastu masukkan campuran tepung yang dah diayak tadi dan masukkan melted dark choc. Pukul lagi sampai rata and nampak fluffy. 

Lastly masukkan choc chips with nuts or anything you want. Yang ni kacau pakai spatula je. Scoop ke atas dulang berlapikkan kertas minyak or you can also use the non stick spray. 

Hasilnye ialah ini.




Ha. Ni close up. Hiasan lovey dovey gitu ngan dua lubang idung.

Yang ni sesaje nak bagi gambar cantik kat orang. 

Entri macam tak iklas je kan. Maaflah, penat. Maka itulah dia hasilnya. Sila cuba sebab sedap. Tapi manis. So jangan sesekali bagi nenek or mak or datuk or ayah yang ade kencing manis or diabetes makan ea. Rasa secubit takpe. Tu pon tak digalakkan. Ok tu je, assalamualaikum

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥