Skip to main content

30th August 2014 (Vol I)

Selepas 24 tahun aku tunggu bakal suami aku at last, at this very moment, kami disatukan ececeh. Hakhak. It was a beautiful moment indeed. Kalau boleh ulang tayang memang semorang pon nak ulang tayang moments macam ni. Sekali seumur hidup. Tapi kadang kadang rasa jugak macam nak kawen lagi sekali, tapi dengan orang yang sama dan sama dan sama. Maksudnye setiap kali anniversary kena sambut macam mula mula kawen la giteww. 


Nah, belanja gamba satu. So as in the picture above, orang yang menikahkan kami adalah tak lain dan tak bukan my very own dad. :')

Pagi pagi waktu dah siap light make up by my personal mak andam cik Saleha, abah panggil masuk bilik beliau. Pastu abah ajar aku baca ikrar ke apetah yang macam bagi hak untuk abah akad nikahkan aku. Fulamak. That time I tell you, make up kemana ape kemana. Dah lah tudung aku kaler putih hoi! Menangis sebik sebik aku kat situ. Sebak tu Allah saja yang tau. Memanglah aku happy nak kawen, sape tak happy kan. But when I realize the fact that I am not abah's responsibility no more aku rasa sebak sangat. Macam nak pecah dada. Huhu. 

Dalam pukul 9 pagi, rombongan my husband, F sampai kat surau sebelah rumah kami. Waktu tu aku rasa macam terbang. Still can't believe that I am getting married, going to be a wife to someone, going to be a daughter in law to his parents, going to be part of his family. Waktu sebelum akad nikah, pak imam tu ada bagi text untuk aku baca. Sama macam yang aku prektis dengan abah sebelum tu. And this time around, memang aku menangis berjuraian air mata. Sebak sangat :'( perasaan sedih, takut dengan tanggungjawab yang bakal aku galas and rasa sayu sebab diserahkan kat orang lain bercampur baur. Aku sedih dan sebak sampai tok imam sekali ikut nangis haha. Masa kejadian tu tak perasan pon dia nangis tapi bila tengok video yang abah mertua aku rakam barula nampak aku nangis berjemaah ngan pak imam hakhak. Lembut hati pak imam tu rupanya.

Alhamdulillah, dengan sekali lafaz, F is officially my husband and I am his forever. Waktu tu aku nangis lagi. Rasa sebak, syukur macam nak pecah dada. Pastu kitorang pihak perempuan bergegas balik rumah. Time tu aku nak cepat balik sebab nak solat sunat. Hormones yang merembes sejak tadi tu buat aku macam nak terkentut kentut haha so kena balik cepat.

Pastu lepas adegan salam menyalam, batal wudhuk, sarung cincin and amek gamba bagai,  kitorang pon teruslah pegi melayan tetamu. Alhamdulillah cuaca mendung, and aku happy sangat sebab ramai kawan kawan CUCMS yang datang. Our beloved dean of medicine Prof Latiff and his clans pon datang :') terharu sangat. And masa Prof Latiff cakap kat abah "fatin is like our own sebab dia anak usrah isteri saya. Tahniah sebab bermenantukan F, dia budak baik InshaaAllah" aku rasa macam nak nangis. Cengeng kan? Asyik nangis je. Syukur sangat dapat menimba ilmu dengan orang yang berperibadi macam Prof Latiff alhamdulillah.

And everything went well for the whole day. My dream wedding. Alhamdulillah tiada pembaziran yang nyata and everything was according to plan. Sederhana tapi bermakna. 

Disebabkan kami belum kerja lagi time tu so aku and husband dah agree majlis hanya dibuat kat rumah aku. Memandangkan family F pon ramai dari pantai timur so it was easy for them to come, so tak payah nak ulang benda sama banyak banyak kali. Yang penting, abah dah salam dia and akad nikahkan kami. :) 


Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But