Skip to main content

HomeBirth. Ada berani?

Isu homebirth ni tak habis habis. Kadang kadang aku jadi meroyan sendiri bila tengok keberanian ibu ibu kat luar sana nak beranak without any supervision dari medical personnel. Dalam hati membuak buak perasaan, terjerit jerit sorang sorang. Geram tahu?!

Pastu yang selalu practise home birth ni merepek repek dia punya fakta tu. Kadang kadang sampai aku sendiri jadi amazed, how the hell a person without medical background could have such courage to introduce stupid idea to the society. Pastu aku duk geram je baca pasal doula ni. Doula ni macam perempun teragung sangat untuk mereka mereka yang pernah home birth dan terselamat.

Doula. Apebenda doula tu sebenarnya? Cuba define kan kat aku ape maksud orang yang nama pekerjaannya doula ni. Yang aku tahu doula adalah seseorang yang ditugaskan memberi kata kata semangat kat ibu yang nak terberanak, bukannya penasihat perubatan.

"a trained professional who provides continuous physical, emotional and informational support to a mother before, during and shortly after childbirth to help her achieve the healthiest, most satisfying experience possible". - DONA International

Nothing about medical background. Aku tak kata aku doktor, so aku tahu semua benda. No. Aku hanya doktor pelatih jauh sekali pakar. Tapi hey you, aku struggle 5 tahun tau untuk dapat ilmu kedoktoran ni. Kau ingat senang? Dah 5 tahun belajar, kena lagi belajar and training gila gila punya training time HO. Kau mungkin tak tahu betapa shittynya hidup aku mengadap ibu ibu bermasalah masa posting O&G sebab aku tak pernah cerita, tapi cukuplah aku cakap, kalau kau takde pengalaman dalam bidang ni jangan nak memandai bagi nasihat macam macam sebab perkara ni melibatkan nyawa ibu dan anak.

Aku yang bersuamikan doktor pon tak cukup berani nak suami aku bidankan sendiri kat rumah tanpa ada alat alat medical (in case of emergency). Sebabnya, aku dah saksikan sendiri betapa ramai ibu ibu yang antenatally uneventful atau tag putih (read: yang tidak mempunyai masalah kesihatan dan kandungan dijangka sihat) tetiba collapse tengah tengah nak beranak tu.

Kes yang aku memang tak akan lupa sepanjang hayat aku ialah case Amniotic Embolism.

Ibu ni sihat walafiat, tag putih, antenatally uneventful, tapi bila air ketuban dia pecah, dia mengalami sesak nafas yang teruk dan kemudian sawan. Red alert diaktifkan, semua specialist setiap department datang berduyun duyun untuk bagi bantuan, dan bayangkan aku HO tunggal yang bekerja waktu tu, di hari terakhir posting O&G. It was hell.

CTG waktu tu sangat mendebarkan, sampaikan specialist decide untuk buat EMLSCS kat labour room. Tapi Allah punya perancangan lagi hebat, baby dia meninggal, after we had done so much to help him to survive. Dan tinggallah ibu tu sorang sorang bertarung nyawa. Ibu di intubate untuk secure kan airway, disebabkan oleh respiratory distress, and another complication arises. DIVC. She bled everywhere, branula site pon habis semua bleeding. Blood came out from every orrifice a woman has. And another difficult deal need to be done with blood bank, sebabnye blood type O and our blood bank had no stock of platelet for DIVC regime.

After few hours, OS dia dilated fully and we had difficulty delivering the baby out, no maternal effort tu satu hal, satu lagi sebab baby dah start edematous so shoulder dystocia pula. I was crying inside. Dan penutupnya pula ialah PPH (Postpartum Haemorrhage), another nightmare to O&G department. She had to undergo uterine ligation, and then after stabilization straight away sent to tertiary hospital for ICU back up.

Korang nampak tak betapa scary nya semua ni? This is only one case, I have seen more than one, tapi tak larat nak cerita panjang panjang. Nasihat aku, kalau sayangkan nyawa dan baby yang kau kandungkan 9 bulan tu, tolonglah beranak kat hospital. Kau tak rasa takut ke kalau terjadi apa apa kat baby yang 9 bulan kau belai dalam perut tu? Susah tahu tak mengandung ni? Kalau korang jenis mengandung duduk rumah goyang kaki makan buah depan tv mungkin tak terasa sangat, tapi a normal mother wouldn't want to risk her baby in any condition possible.

Suami aku lelaki, dan sebagai perempuan aku sendiri pon tak suka perempuan lain terkangkang kangkang depan dia. Tapi sebab dah memang tanggungjawab kami, kena jalankan juga. Kalau kau rasa kau tak suka bini kau dibidankan lelaki, maka cubalah request dengan doktor perempuan. Kalau tak ada sebarang masalah selalunya midwife je yang akan deliverkan baby, dan setakat ni midwife semua wanita. Kalau ada masalah barulah doktor yang akan attend, dan mungkin ditakdirkan doktor lelaki. Tapi percayalah, doktor lelaki tu dah tak bernafsu dah dengan vjayjay tu. Cadangan aku, kalau ada duit lebih, beranak kat swasta, pilih siap siap obgyn wanita. Baru tenang hidup anda.

Moga apa yang aku bebelkan bermanfaat, dan kepada ibu ibu yang merancang nak homebirth bagai, sila fikir balik keputusan anda beratus puluh ribu kali. Kepada para suami, jangan jadi selfish. Beranak ni memanglah physiological, tapi berisiko. Kalau sayang bini dan anak, please be rational, and do the needful. Jangan buat keputusan yang kau sendiri akan menyesal nanti.

- Posted using BlogPress from my iPhone

Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But