January 23, 2017

HomeBirth. Ada berani?

Isu homebirth ni tak habis habis. Kadang kadang aku jadi meroyan sendiri bila tengok keberanian ibu ibu kat luar sana nak beranak without any supervision dari medical personnel. Dalam hati membuak buak perasaan, terjerit jerit sorang sorang. Geram tahu?!

Pastu yang selalu practise home birth ni merepek repek dia punya fakta tu. Kadang kadang sampai aku sendiri jadi amazed, how the hell a person without medical background could have such courage to introduce stupid idea to the society. Pastu aku duk geram je baca pasal doula ni. Doula ni macam perempun teragung sangat untuk mereka mereka yang pernah home birth dan terselamat.

Doula. Apebenda doula tu sebenarnya? Cuba define kan kat aku ape maksud orang yang nama pekerjaannya doula ni. Yang aku tahu doula adalah seseorang yang ditugaskan memberi kata kata semangat kat ibu yang nak terberanak, bukannya penasihat perubatan.

"a trained professional who provides continuous physical, emotional and informational support to a mother before, during and shortly after childbirth to help her achieve the healthiest, most satisfying experience possible". - DONA International

Nothing about medical background. Aku tak kata aku doktor, so aku tahu semua benda. No. Aku hanya doktor pelatih jauh sekali pakar. Tapi hey you, aku struggle 5 tahun tau untuk dapat ilmu kedoktoran ni. Kau ingat senang? Dah 5 tahun belajar, kena lagi belajar and training gila gila punya training time HO. Kau mungkin tak tahu betapa shittynya hidup aku mengadap ibu ibu bermasalah masa posting O&G sebab aku tak pernah cerita, tapi cukuplah aku cakap, kalau kau takde pengalaman dalam bidang ni jangan nak memandai bagi nasihat macam macam sebab perkara ni melibatkan nyawa ibu dan anak.

Aku yang bersuamikan doktor pon tak cukup berani nak suami aku bidankan sendiri kat rumah tanpa ada alat alat medical (in case of emergency). Sebabnya, aku dah saksikan sendiri betapa ramai ibu ibu yang antenatally uneventful atau tag putih (read: yang tidak mempunyai masalah kesihatan dan kandungan dijangka sihat) tetiba collapse tengah tengah nak beranak tu.

Kes yang aku memang tak akan lupa sepanjang hayat aku ialah case Amniotic Embolism.

Ibu ni sihat walafiat, tag putih, antenatally uneventful, tapi bila air ketuban dia pecah, dia mengalami sesak nafas yang teruk dan kemudian sawan. Red alert diaktifkan, semua specialist setiap department datang berduyun duyun untuk bagi bantuan, dan bayangkan aku HO tunggal yang bekerja waktu tu, di hari terakhir posting O&G. It was hell.

CTG waktu tu sangat mendebarkan, sampaikan specialist decide untuk buat EMLSCS kat labour room. Tapi Allah punya perancangan lagi hebat, baby dia meninggal, after we had done so much to help him to survive. Dan tinggallah ibu tu sorang sorang bertarung nyawa. Ibu di intubate untuk secure kan airway, disebabkan oleh respiratory distress, and another complication arises. DIVC. She bled everywhere, branula site pon habis semua bleeding. Blood came out from every orrifice a woman has. And another difficult deal need to be done with blood bank, sebabnye blood type O and our blood bank had no stock of platelet for DIVC regime.

After few hours, OS dia dilated fully and we had difficulty delivering the baby out, no maternal effort tu satu hal, satu lagi sebab baby dah start edematous so shoulder dystocia pula. I was crying inside. Dan penutupnya pula ialah PPH (Postpartum Haemorrhage), another nightmare to O&G department. She had to undergo uterine ligation, and then after stabilization straight away sent to tertiary hospital for ICU back up.

Korang nampak tak betapa scary nya semua ni? This is only one case, I have seen more than one, tapi tak larat nak cerita panjang panjang. Nasihat aku, kalau sayangkan nyawa dan baby yang kau kandungkan 9 bulan tu, tolonglah beranak kat hospital. Kau tak rasa takut ke kalau terjadi apa apa kat baby yang 9 bulan kau belai dalam perut tu? Susah tahu tak mengandung ni? Kalau korang jenis mengandung duduk rumah goyang kaki makan buah depan tv mungkin tak terasa sangat, tapi a normal mother wouldn't want to risk her baby in any condition possible.

Suami aku lelaki, dan sebagai perempuan aku sendiri pon tak suka perempuan lain terkangkang kangkang depan dia. Tapi sebab dah memang tanggungjawab kami, kena jalankan juga. Kalau kau rasa kau tak suka bini kau dibidankan lelaki, maka cubalah request dengan doktor perempuan. Kalau tak ada sebarang masalah selalunya midwife je yang akan deliverkan baby, dan setakat ni midwife semua wanita. Kalau ada masalah barulah doktor yang akan attend, dan mungkin ditakdirkan doktor lelaki. Tapi percayalah, doktor lelaki tu dah tak bernafsu dah dengan vjayjay tu. Cadangan aku, kalau ada duit lebih, beranak kat swasta, pilih siap siap obgyn wanita. Baru tenang hidup anda.

Moga apa yang aku bebelkan bermanfaat, dan kepada ibu ibu yang merancang nak homebirth bagai, sila fikir balik keputusan anda beratus puluh ribu kali. Kepada para suami, jangan jadi selfish. Beranak ni memanglah physiological, tapi berisiko. Kalau sayang bini dan anak, please be rational, and do the needful. Jangan buat keputusan yang kau sendiri akan menyesal nanti.

- Posted using BlogPress from my iPhone

No comments:

Post a Comment

♥..Drop it..♥