Skip to main content

Harga Diri Seorang Junior Doctor

Lately ni banyak sangat orang post and share pasal house officers. Ada yang mengutuk, tak kurang juga yang mem 'back up' (oh just please spare me my language. I kinda forgot how to blog, antenatal brain lah katakan kahkah) kami kami para junior doctors. 

Out of the posts yang aku baca, satu kesimpulan aku dapat buat ialah, semua ni takkan jadi isu kalau sesama kita menghargai jawatan dan kedudukan masing masing. Contoh paling mudah ialah, 

Kau expect houseman cepat pick up, cepat pandai buat sesuatu tapi, cuba kau tenung dan renung dalam dalam, kau pernah tak tunjuk penghargaan kepada seorang house officer yang terkial kial cuba belajar tu? Kita ni kan manusia, manusia suka akan benda yang indah indah termasuklah perkataan indah. Kalau kau pernah berada dalam situasi terkial kial buat sesuatu dan seseorang datang cakap you're doing great, ape perasaan kau? Kalau akulah kan, aku akan cuba buat betul betul great so that orang yang bagi semangat tu tak menyesal bagi aku semangat. 

Sepanjang aku kerja, cuma sekali aku jumpa senior yang hargai usaha dan titik peluh aku dengan berkata sesuatu seperti " Thank you for taking part in this effort to save her life, kalau dia selamat, kaulah hero sebab kau yang berlari sana sini uruskan darah dia". Perasaan aku waktu tu? Of course la happy, dan aku sangat ikhlas stay sampai pukul 11 malam semata mata sebab nak uruskan hal seorang patient yang tengah bertarung nyawa. (Read: my shift ended at 7pm). Aku langsung tak kisah dan tak sedar masa berlalu sampaikan senior yang sama tu tegur, why are you still here? we can take over. Go back and rest. You've done great. Sumpah waktu tu aku rasa macam, ya Allah, kenapa aku tak jumpa doktor senior sebaik ni setiap hari? Memang enjoy sangat kerja tahu tak *nangis dalam hati*

Ingatlah, house officers ni pon manusia, yang ada otak, jantung, hati, buah pinggang, dan something called perasaan. If we hormat each other, talk nicely to one another and appreciate our role at that particular centre, semua ni takkan jadi masalah besar. Orang takkan berkira pasal working hours, cuti segala sebab enjoy kerja. 

Jujur aku cakap, since medical school aku memang dah selalu di brain wash dengan waktu kerja terlampau, takkan ada masa nak bersocial, takkan ada masa untuk family, anak sendiri sakit tapi kau kena jaga anak orang, ibu bapa kau tak sihat kau terpaksa suruh dia jumpa doktor kat klinik sebelah rumah sebab kau tak dapat jenguk dorang dan sebagainya. Tapi aku teruskan jugak training sampailah berjaya jadi house officer sebab aku tahu aku akan enjoy buat kerja yang aku suka. 

Tapi disebabkan oleh mulut mulut puaka beberapa senior yang memang tak reti menghargai, semangat luntur, depress, anxious je hari hari. Bukan mintak unuk dipuji setiap masa waktu ketika, tapi at least hargai usaha kami yang serba kekurangan ni. 

Tu baru bab seniors, belum lagi aku bebel pasal netizen yang suka viral entah hape hape pasal doktor, pasal relatives yang fussy lagi menguji keimanan dan kewarasan otak kami yang memang dah tak beberapa stabil ni. Kenapa susah sangat nak hargai usaha kami yang cuba buat yang terbaik untuk kauorang punya mak ayah laki bini anak anak adik beradik sepupu sepapat? Tak mintak pun untuk dipuji, sekadar terima kasih dan bagi salam dah mencukupi. Pastu tak payahlah sibuk sibuk sangat nak cari kesalahan kami yang daif ni. Pedih ulu hati. 

Moralnya: hargailah kami yang serba tak cukup tapi merangkak cuba belajar ni. 

Ok tu je, assalamualaikum 

Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But