Skip to main content

Susah Payah Demi Seorang Maid

Ni bukan kisah novel cinta macam "Hero Puan Snow White" or "Suamiku Seorang Medical Officer", ni kisah benar suka duka perjalanan aku laki bini nak mencari maid untuk jaga anak anak waktu kami keluar mencari sesuap nasi.

Sejak mula pregnantkan ZR lagi aku memang dah fikir pasal benda ni. Mula mula fikir jelaa kan tapi as perut makin memboyot, keseriusan tu dah perlu ada. At first we were at ease jugak sebab masa tu tak dapat placement lagi. So duk fikir nak hantar taska sama dengan ZH. Even when the first result were announced and F was assigned to Pahang, we were not that worried because F appealed for placement at Terengganu and we were quite confident that it would be granted considering I was in 3rd trimester. Little did we know, berbekalkan alasan sebegitu, akhirnya dengan aku skali kena heret placement di Pahang. Yeaay to us. Lol.

Jadinya menggelabahlah dua orang hamba Allah memikirkan nasib si anak sulung dan bayi dalam kandungan. Sungguh, hati aku berat seberat sauh kapal titanic nak hire maid ni. Both of us were raised by full time housewife so we were not used to have strangers around the household. Tu satu hal la, yang paling buat hal sekali ialah aku. Jiwa meronta, perasaan memberontak weyh. Macam macam aku fikir. Aku rasa macam aku gagal jadi isteri, ibu dan house manager dengan adanya seorang maid. Mindset aku memang semua benda aku nak buat sendiri, dan semua benda aku nak ada sentuhan aku so that the ahmads wont forget me. Tapi F pujuk jugak, and we listed the pros and cons of having maid, and though pro hanya menang 1 point, but it was a strong reason to get one.

Maka bermulalah pencarian seorang maid. Aku tetapkan criteria wajib,

- malaysian - aku taknak indon jaga anak aku, mainly aku risau nanti anak aku tetibe speaking indon 😂. Lagipun nak ambil maid indon ni poket kena tebal. Ada yang sampai kena keluarkan 14k untuk setelkan dokumen dan segala gala yang penting tu.

- umur 40 tahun keatas. Yang ni penting, sebab aku taknak rasa tergugat bahahaha.
Plus, umur baya2 mama ni biasanya dah terbiasa dengan perangai budak, so tahap kesabaran tu inshaaAllah lagi power dari budak darah muda.

- sihat. Takde sebarang penyakit kronik. Aku taknak yang ada darah tinggi/ kencing manis/ sakit jantung mahupun sebarang penyakit berjangkit jaga anak aku. Bukan apa, ZH ni aktifnya bukan calang calang. Dari mula buka mata sampai dia pejam mata, kaki tangan mulut semua takkan berhenti bekerja. Maka aku taknak merisikokan nyawa orang lain untuk kesenangan kami.

Berbekalkan criteria penting ni, aku contact beberapa agent and most of them cakap susah nak cari orang tempatan sebab orang melayu tak suka kerja macam ni. Tapi aku tak kira, aku nak malaysian jugak. Adalah dekat 20+ agent aku contact tapi semua hampeh. Macam macam ragam manusia aku jumpa. Sampaikan ada mamat indon yang duduk indon sana contact aku kat fesbuk semata mata nak recommend orang untuk dijadikan maid. Sampai sekarang aku tertanya tanya kot celah mana mamat indon tu dapat info luls.

Masa tu aku macam dah start nak putus asa. Pastu mama pulak bercerita, abah suruh mama jaga ZR bila dia lahir, just like ZH. So bila dah besar sikit baru hantar taska. Masa ni macam ada nuur sikit dihujung jalan yang yang kelam. Walaupun aku memang taknak berpisah dengan anak anak tapi kalau dah terpaksa then terpaksa lah jugak. Jadi aku usaha lagi. Cari dan cari.

Waktu ni, search history kat handphone, kat laptop, kat dekstop clinic semua ada keyword maid/ orang gaji 😂 time ni rase macam ya Allah tolonglah turunkan seseorang dari langit untuk tolong kami 😂

Untuk kesekian kalinya, aku ter encounter satu forum mak mak yang duk bincang pasal maid. Ada yang nak let go maid sebab anak dah besar, ada yang nak let go maid sebab maid nak kerja dekat dengan hometown bla bla, so aku tibai contact semua. Sampailah aku tercontact sorang agent and shockingly, dia ada supply warga tempatan untuk maid. I literally jumped, with that hugh baby bump 😂 punyalah eksaited and lega tuhan sahaja yang tahu. Maka bermulalah titik tolak perjalanan seorang maid untuk kami.

At first, kitorang dah agree nak amek sorang akak ni, umur 42 tahun and dia janji nak datang on 3rd raya, which was superb because my EDD was around that date. So kalau aku terberanak ke ape, I wont worry that much la nak tinggalkan ZH dengan mama sebab at least ada orang boleh tolong mengerjakan kerja kerja rumah while she was with ZH. F of course lah kena melekat dengan aku, so molek benarlah maid nak datang waktu tu.

Alih alih aku terberanak super awal (least expected but Alhamdulillah term baby) and maid tak jadi datang raya ketiga sebabnye anak dia sakit masuk spital. I was very disappointed. Kesian kat mama, kena jaga aku yang tengah pantang, pastu mana nak masak lauk raya, layan tetamu datang nak tengok baby, layan ZH lagiiiii omaigod, nasib baik mama supermama 😂.

So agent ni dah tak senang duduk lah sebabnye memang dah janji nak ambil akak umur 42 tahun tu. Pastu agent dah restless sebab aku dah annoyed and aku cakap nak refund duit if still tak dapat maid on certain date. Habis semua stock maid yang ada dia recommend kat aku. Time tu ada 2 orang and both only available lepas raya 6. First candidate, umur 58, ada hypertension. Kau rasa? Aku rasa dia tak mampu jaga anak anak aku. So aku reject.

Second candidate, umur 47, no known medical illness, and dah biasa jaga budak. So aku pun tawakkal saja and setuju nak ambil yang ni. Mula mula cakap lepas raya 6 boleh datang, alih alih lambat 2 hari sebabnye ada masalah pengangkutan. Aku memang tak mampu lah nak jemput dia kat kelantan sana, jadinye tunggu jelah mereput kat kemaman. Time tu aku dah lepas 2 minggu pantang, so dah kuat sikit nak marah marah orang luls.

Alhamdulillah lepas dah dapat maid ni, aku bawak dia balik temerloh and aku sambung pantang kat sini. Mula mula sangat tak biasa ada orang luar kat rumah, rasa bersalah gila bila terpaksa biarkan maid uruskan ZH and rasa tak biasa arahkan orang buat itu ini kat dalam rumah sendiri.

Tapi lepas 2-3 hari maid kat sini, aku slowly dapat adapt. Kerja masak and basuh kain lipat kain aku buat, yang lain semua dia buat. Sedia bahan masak, sidai kain, kemas rumah, cabut rumput kat laman, tanam rumput carpet, semua dia buat lah. Aku rasa laman rumah aku jadi paling bersih kat area situ kahkah. Setakat ni, aku sangat berpuas hati dengan cara kerja dia, nampak berpengalaman and dia ni sangat pembersih orangnya. Anak aku tumpahkan nasik beberapa biji, macam kilat muncul dari dapur dengan mop bagai, tanjat mak. 😂 tapi takpe, aku suka. Sebab takyah suruh. Yang tu paling bagus.

And last night while both of us tengah memasak kat dapur, dia cakap "kak *** doa supaya boleh kerja lama kat sini, sebab kak *** dah jatuh sayang kat budak budak. Boleh menumpang kasih". Sedih pulak aku dengar, tapi kalau akak kerja elok, tak buat hal, sampai anak nombor 3 saye keep akak. Tapi tu monolog dalaman jelah, luaran mampu senyum je.

So, thanks to her I got plenty of rest during the day - yelah pantang tak habis lagi kan, and seeing her with ZH doesnt bother me anymore because I know ZH is in good hands. And now I got to nurse ZR peacefully while she is having god knows what war with ZH kat bawah tu 🤣

- Posted using BlogPress from my iPhone


Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But