Skip to main content

Bahagia Orang Berbeza



Semorang ada bahagia masing masing. 

Ada yang bahagia ada duit banyak, 
ada yang bahagia ada rumah banyak and boleh sewakan kat orang, 
ada orang bahagia bila ada kereta besar, bini lawa, boleh travel keliling dunia.
Bahagia aku, bila boleh spend masa dengan anak anak. 
Ada yang kata perempuan kalau dah kerja tak betah duduk rumah jaga anak, tapi aku rasa aku berbeza.

Memang lah kadang kadang bertukar jadi mak ko ijo bila anak buat perangai, tapi bila tak dapat jumpa, peluk, cium, dengar nafas waktu tidur, mandikan, basuh berak, berjaga tengah malam sebab tetiba mood dia nak main bola pukul 1 pagi, aku memang boleh jadi separuh gila.

Bila anak jauh, rasa diri macam depresi. Nak bangkit pon malas. Macam meroyan pon ada. Tetiba air mata menitik.

Sejak ada anak, I've tasted it all. Perasaan

  • tinggal anak lepas pantang, 
  • mak jagakan anak, 
  • hantar anak nursery, 
  • anak ikut nenek outstation, 
  • terpaksa pjj dengan anak. 
And aku boleh buat konklusi, my happiest moments of all is that when my children and my husband is around.
Perasaan macam lengkap lepas punch out tempat kerja, secara tak langsung punch in tugas hakiki harian iaitu, masak untuk anak, main dengan anak, jaga anak, basuh baju anak, lipat baju anak dan sebagainya.

Ada orang kata, anak bukan main character dalam sesebuah family. Well I agree. Tapi anak adalah main character untuk hidup aku, lepas suami la of course.

Sebab most of the things that I do and sacrifice are for them. Semua untuk mereka. Semuanya sebab nak yang terbaik untuk mereka, nak tunjukkan contoh yang terbaik untuk mereka. Nak mereka saksikan sendiri, untuk dapat bahagia bukan mudah.

Aku harap apa yang aku korbankan sekarang, worth it. Aku harap air mata yang tumpah kerana jalan yang aku pilih ni, Allah ganti kan dengan kejayaan kejayaan anak anak aku dunia akhirat.

Aku harap dengan usaha aku yang tak seberapa untuk ummah, boleh buka mata anak anak aku, tentang tujuan kewujudan manusia kat bumi.

Aku harap masa yang aku korbankan untuk anak anak aku, Allah gantikan dengan ilmu ilmu yang mereka tak kan dapat kalau duduk dengan aku. Banyak benda aku plan nak ajar anak anak, nak masak untuk anak anak, tapi sungguh, kalau aku cukup kaya untuk beli masa, I would.

Apa apa pon, aku harap suatu hari nanti hidup aku hari hari hanya ada bahagia. Ultimate goal. Aku harap apa yang dikorbankan sekarang, Allah kira dan pandang, dan seterusnya reward aku dengan kebahagiaan yang infiniti, ke Jannatul Firdaus dengan suami dan anak anak kami.

Comments

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But