Skip to main content

Malu.

Doctor Ahmed's class was very intriguing. HAHA. He kept repeating the word which at first made me smile sikitsikit saje but then hamek kau, tergelak besar saya. Astaghfirullah. Kekekeke. He's FUNNY. 

*ini bukan sotong Paul*

Blaja kat si.u.si.emm.es ajar saya macam macam benda. Kalau dulu saya mengaku saya sangat susah nak communicate dengan kawan laki. Communicate means talk. Kalau message tuh tak payah cakap lah kan, benda paling senang dalam dunia. If I had to choose between talking or texting, I will always pick texting. Maybe itulah penangan dua tahun belajar kat sekolah 'perempuan'. I became very passive when I had to pair up with guys. Waktu kat USIM dulu, kawan laki penah cakap "perempuan paling PENDIAM adalah saya" Oh sila percaya. Tapi kawan perempuan pulak cakap "perempuan paling KECOH adalah saya". HAHA. Takde chemistry kan dorang? 

Sebenarnya kawan kawan, saya tak berniat nak jadi sombong mahupun hidung tinggi tapi tahap keseganan saya amatlah melampau dengan kaum adam waktu itu. I repeat WAKTU ITU. Sekarang tidak lagi ye. Muahhaha. Waktu tu saya dah lupa cemana nak communicate dengan makhluk adam yang tak biasa dengan saya ++ saya takut saya terbuat gila cakap dengan dorang then tertepuk tertampar macam saya cakap ngan kawan kawan perempuan. Ohhoi. Siyes sangatlah takut dan segan. Jadi sebab itulah saya mengambil inisiatif untuk menjadi sangat pendiam juga penyombong dengan korang. Teehee.

Tapi sekarang tidak lagi. Ececeh. Now I need to be more open. Open yang berpada pada especially waktu belajar. Kalau tak jangan haraplah saya dapat grad 4 taun lagi. Sebab apa saya cakap macam tu? 

Sebab hari hari saya belajar pasal badan manusia tak kiralah lelaki mahupun perempuan. Dan akan ada hari hari saya terpaksa menebalkan muka bila genital wanita disebut sebut dan guys terkekek kekek dan ada juga hari hari genital lelaki disebut sebut dan perempuan tertunduk tunduk. Ada juga hari saya perlu inspect, palpate, percuss and auscultate simulated patient iaitu kawan kawan lelaki yang sangat macho dan ada juga hari saya yang di inspect, di palpate, di percuss dan di auscultate oleh kawan kawan perempuan. Semua benda ni buat saya jadi semakin kurang malu. Heheh. Sebenarnya kurang malu itu penting wahai kawan kawan so that kita semua dapat ilmu. Ingat, orang yang paling susah dapat ilmu ialah orang yang malu, dan orang yang sombong.

Tapiiii

Sila ingat ye wahai diri sendiri dan kamu kamu kamu juga, kurang malu waktu blajar takpe. Jangan dikurangkan malu kat tempat lain sudeh. Contohnya? Lu pikirla sendiri. 


Notabadakair: Fact: Ancient women do get pregnant. You cannot get away with that~ quoted from a senior doctor.

Ok tu je, assalamualaikum

Comments

  1. hmmm...i was like u too. sebab time sekolah memang all girls school so memula masuk uni perak sikit. lama2 ok. sebab rasa macam bergaul ngn my brothers ja. hehehe

    http://twinkywinkystars.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. kita serupala mama irfan, yeay!~ em betol, sy pon lama lama makin ok, tapi harap harap tak terlebih ok plak~ huuu

    ReplyDelete

Post a Comment

♥..Share it..♥

Popular posts from this blog

Using Instagram for your Online Business

Well that's a good start! Since I started my online business, well being a dropshipper is a real deal too, (though it sounds like you are basically running others business but who cares? I got some profit as well and the golden experience from it before having my own line of products,) I started to get serious with my instagram account, and I have few of it actually. My real life page and the business page.   If you are an instagram user, you will get the idea why people start selling using instagram. It is basically a place where people look for cool pictures, and everyone loves pictures, added with some empowering captions and hashtags that are helpful to search for certain categories that you are interested in. it is a great place to introduce your product. And I did exactly that, selling my products through instagram, and became an instagram addict.  But it is actually so hard to get true followers except for those who follows you back after you followed he

Al Fatihah MH17

Few months ago we were praying for MH370 and personally I am still praying that we will get some solid, valid and logical news about MH370. And now, my tear and condolences goes to the family of MH17 passengers and cabin crews. Allahurabbi. What is it with Malaysia nowadays? I am honestly freaking out. Sigh.  MH370 tragedy really hit me. Though I have no one to shed my tears for, I have no relatives (nauzubillah) no friends or no acquaintance at all on that plane, but my heart breaks every time I read the news about it. Allahu Allah. And when I went to KLIA few times during that disaster, I broke down when I saw few family members who were still there waiting for any news and hoping for their love one to come back. It was heartbreaking.  Recent catastrophe of  MH17 is really shocking. There were  video footage  of the scene and I could see dead bodies everywhere. They say no one survive the disaster but lets hope, lets just hope and pray that that is not true. Lets pray that a

Jadi Dropship? Tak Rindu Jadi Doktor Ke?

Alhamdulillah bila dapat soalan macam ni, acik tak rasa sendu ataupun menyesal atau segala yang berkaitan dengan perasaan negatif tersebut, malah dengan bangganya acik akan cakap, RINDU!  rindu nak buat C-Section,  rindu adrenaline rush lari lari sampai semput/ jatuh tergolek,  rindu nak dengar suara babies crying out loud lepas dah lepas keluar dari perut ibu,  rindu staffs yang baik baik tu,  Tapi walaupun rindu tak semestinya acik mahukan itu semua dalam hidup ni dah. That was just one pit stop, serve as memory and considered as best experience in life. Alhamdulillah I am liking my new routine, which I live by heart now. Banyak benda acik boleh belajar, banyak benda acik boleh bagi tumpuan, terlalu banyak benda acik mampu resume lepas kerja. I am born to be a doctor, and I will be one, but that does not mean I can only be a doctor. I am also something elses I want to be. And by choosing this path, Alhamdulillah I can be all that I want to be, tamak kan? hihi. But